S&P 500 ^GSPC 5,064.2 +0.91%
Nvidia NVDA $858.11 +3.34%
Amazon AMZN $184.72 +3.20%
Apple AAPL $173.03 +2.20%
Alphabet GOOG $168.46 +1.75%
Microsoft MSFT $397.84 +0.73%
Meta META $441.68 +0.57%
Tesla TSLA $180.02 +0.02%

uvažuji o prodeji $AAPL+2.2% jelikož je dle mého dost vysoko a nevidím ted potenciál růstu spíše naopak, rád se do pozice vrátím při nějakém poklesu ale rád bych využil prodej s mírným ziskem k nákupu nějaké akcie pod cenou ($MPW+4.5% - to je asi dost spekulace, nebo $BTI+1.3% či $TSM+1.0% , které jsou spíše pod cenou a mají i nízké P/E) jak uvažujete nyní o akcii $AAPL+2.2%  jejíž kousek má koro bych řekl většina z Vás?


Nastavil jsem na $AAPL+2.2%  TP na úrovni 195.5 $, mám čas si to ještě promyslet a zanalyzovat tak uvidíme....

Drzim s prumernou nakupkouk 42 USD a budu drzet az do duchodu :)

Já jsem uvažoval podobně už v prosinci a nakonec jsem prodal za nějakých 194. $AAPL+2.2% jsem držel od roku 2018, takže mi teď přijde lepší nechat ty peníze pracovat zase jinde, nebo klidně chvilku držet cash. Pokud by se měl opakovat rok 2022, bude příležitostí k nákupu hodně.

Já mám akcie AAPL v portfoliu také a prodávat rozhodně nechci. Hotovost nepotřebuji, společnosti věřím a akcie aapl mám jako dlouhodobou investici. Ovšem BTI je na super ceně a já pořád přikupuji.

Už delší dobu si myslím, že je $AAPL+2.2% předražený. Předpokládaný růst není závratný. Čína by pro Apple také mohla být dost problémová.

Za mě by možná mělo smysl ten zisk vybrat a zkusit třeba BTI. MPW mám a teď jsem dokonce přikoupil po tom propadu, ale z podstaty věci měnit Apple za MPW mi přijde šílené. Když už vybrat ten zisk, což za mě ano, tak vyměnit za pozici v něčem silnějším, byť já MPW věřím. Ale myslím, že si rozumíme.

díky za tvůj názor to je myšlenka kterou mám v hlavě.

Jinak abych doplnil čerstvou zprávu, tak zrovna jsem poslouchal poslouchal Štěpána Hájka, který mimojiné o Applu mluvil s tím, že to letos na nějaký velký růst nevypadá s tím, že jim už někdo snížil výhledovou cenu. Nemusí to být samozřejmě tak, ale tak nějak mi to zapadá do toho, co si myslíš ty o jejich růstu.

Tý jo, trochu si touto otázkou rozdmýchal investiční mysl, ale proč ne. 😁 Bohužel taky se přidám k reakcím, ale mírně v tom, že toť otázka, kolik jsi v zisku na $AAPL+2.2% a potřebuješ ten zisk? ...takto si říkám u sebe když prodávám, jestli za ten zisk koupím něco lepšího a jak píše Filip, otázka za milion, co je kvalitnější byznis než Apple, ale z těch který si uvedl zde jako příklad je nevidím. Teď trochu korekce bude nejspíše v big tech sektoru, hodně vyletěl, ale z hlediska roku, dvou půjdou nahoru. Tento rok vyjdou ty jejich brýle a začnou se tvořit apky na to, s cenou taky půjdou určitě dolu. Dále, je to zatím malá část, ale i ty jejich finanční služby budou jistě zdokonalovat a klasické produkty co známe od nich, ano mají nějaký rok slabší, ale je to prostě Apple, je to trend, je to in, kdo dnes z populace do 30 let nemá něco od Apple. 😁 ...určitě bych to za pozici v $MPW+4.5% neměnil. Jako proti rozumnému gemblu nemám nic, ale to bych si raději někde ušetřil drobné místo večera s přáteli jednou u piva a s těma si spekuloval v tom, než proto uzavírat pozici v tak silné společnosti. 😊

Odpovím takto zik nepotřebuji a není nijak vysoký, ale držím se pravidla draze prodávat levně kupovat, aneb inteligentní investor (Benjamin Graham), zdá se mi totiž že akcie $AAPL+2.2% jsou vysoko a nemají potenciál jít moc výš i když souhlasím business je to velice kvalitní..... tak hledám akcii, která je nízko a má potenciál letos vyrůst. Rád se do Applu vrátí když bude nějaký pokles, pro mě je obchodování s akciemi hra, dlouhodobé investice dělám přes ETF na které se soustředím a kam investuji drtivou většinu svých prostředků...

Aha, tak to pak jo, pokud na long term máš hlavně ETF a jednotlivé titlu jako spíše na trade, ať už je denní nebo třeba týdenní až měsíční tak proč ne. Právě každý má svůj styl a strategii proto je těžké nějak "radit". Já s poklesem počítám také, ale pořád tam mám dost polštář co si myslím, že to tolik dolů nepůjde a případně zvýším pozici. Jako taky si hraju a to $MPW+4.5% mám také, to mám jen jako hru, možná gamble protože poprvé jsem jim věřil, ale co jsem viděl více zpráv, už víc pochybuji u nich.

Záleží co je tvoje strategie/cíl. Drobný trimming pozice bych chápal, ale nedává mi vůbec žádný smysl měnit kvalitní byznys v podobě Applu za bankrotující REIT (to je fakt fetiš, který nevím odkud se vzal) nebo tabákovku, na kterou lidi naskakují jenom proto že vidí nesmyslnej yield. S TSMC bych asi byl v pohodě, ne úplně za tyhle valuace, ale OK.

souhlasím že $MPW+4.5% je spekulace na to že se dostanou z problémů a a vrátí se na trh se vší parádou. a ano Apple je velice kvalitní business ale nečeká ho náhodou korekce? pokud ano rád vystoupím a nastoupím po střední korekci, takže je tahle debata pro mě přínosná s akciema si hraju v roce 2023 jsem odprodal veškeré pozice na $META+0.6% $GOOG+1.7% a chystám se prodat i $MSFT+0.7% zkrátka prodám když jsou ceny vysoko a když klesnou rád nakoupím.

Pokud máš přístup spíš tradera pak OK, má smysl rotovat z big techu po hodně úspěšném 2023 (resp. dohánění dipu z 2022) někam jinam - sektorově asi věci jako healthcare, utility, ropné/energy firmy, s klesajícimi sazbami obory které jsou na to citlivé apod. 

Q1/24 za mě bude asi ve znamení supply chain problémů díky tomu, že lodě nemůžou přes Rudé moře/Suez a musí obeplouvat Afriku, takže může být i nějaká krátkodobá short teze na některé firmy, které to postihne nejvíc. Naopak rejdaři budou mít finančně skvělý začátek roku protože v reakci na situaci násobně (2x-2,5x proti normálu) zvedli ceny přeprav.

$AAPL+2.2% bych prodával pouze v případě, že bych si fakt byl jistý, že je na trhu lepší příležitost. Což je otázka za milion $. Jinak k těm alternativám obecně:

$TSM+1.0% je OK, akorát teda nemám pocit, že akcie je schopna překonat výkonnost $AAPL+2.2% .

$BTI+1.3% jako defenzivní část portfolia proč ne, čekáš tedy v tomhle roce pokles a mít aspoň polštář z příchozí dividendy se vždycky hodí? Otázkou je, jestli je $BTI+1.3%  lepší než $PM+1.3% nebo $MO+0.4% .

$MPW+4.5% má hodnotu 0. Nechápu ten fetiš kolem tohohle REITu. Vždyť 25% akcií je short. Mluvil o tomhle Aleš Vávra na XTB konferenci. Stojí to za poslech. Opravdu je na té firmě něco, co trh nevidí a naopak my tady v tom vidíme zlatý grál? Ne, ne ne a ne. To už bych raději dal peníze na spekulaci do $BTCUSD+1.2% , pokud vyjde to ETF, může to udělat hezkou svíčku nahoru. Nákup $MPW+4.5% udělá akorát svíčku do kanálu.

děkuji za reakci

Jinak aby to nevyznělo jako laciný hejt, tak $AAPL+2.2% , $TSM+1.0% a $MO+0.4% mám v portfoliu a taky jsem uvažoval, zda něco neodprodat, ale po loňské jízdě na $NVDA+3.3% , kdy jsem ji prodal ještě docela brzo, mi nepřijde $AAPL+2.2% tak neoprávněně nadhodnocený jako loňská $NVDA+3.3% , tak v portfoliu zůstává.