S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Právě to je případ Evropy. „Zavedení nejnovější normy Euro 7 v zásadě míří proti vozům se spalovacími motory,“ uvádí Adam Pecha, inženýr v oboru automobilového průmyslu. „Požadavky normy jsou výrazně přísnější a významně zdražují vývoj včetně výroby. Stane se pak něco podobného, co už dříve potkalo jiná průmyslová odvětví: ve snaze snížit náklady a zachovat konkurenceschopnost se výroba přesune do jiných států, například do Číny.“

„Bude se to týkat především dodavatelů součástek spíše než finálních výrobců, ačkoli ani oni sami nejsou mimo nebezpečí,“ míří Pecha se svým varováním na košatý subdodavatelský řetězec, který je napojen nejen na největší tuzemskou automobilku. A podotýká, že Čína je dnes v oblasti elektromobility na špičce konkurenčních schopností. „Jediná nečínská firma, která je v tomto segmentu konkurenceschopná, je $TSLA+1.6%

Zdroj: https://www.finmag.cz/technologie/450412-hrozi-cesku-detroitsky-scenar-sazka-na-autoprumysl-se-nam-muze-seredne-vymstit

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Vysoké inventories nám naznačují, jak je trh s EV přesycený. Ten přechod nebude tak rychlý, jak se původně zdálo a zacenilo do akcií. To dává tradičním automobilkám nějaký čas, stáhnout náskok, který Tesla a Čína mají.

Ono to je ale bohužel přesně naopak. Tesla (a nejspíš i Čína) prodávaj stále vše, co vyrobí a tradiční automobilky maj přesycený trh a ujíždí jim vlak stále rychleji 😁 Aktuálně to vypadá, že lidé nechtějí EV, chtějí Teslu (a já se jim po mých osobních zkušenostech vůbec nedivím).

Naozaj si to myslíte?

"Tesla's Berlin factory is suspending production for two weeks as the conflict in the Red Sea slows deliveries of necessary components."

Myslíte, že je to naozaj tak? Alebo to má súvis s dopytom po EV a hlavne stopnutým dotáciam v Nemecku.

Aj to len vďaka tomu, že je vyrábaná v Číne :). Doteraz sme počúvali ako je Tesla nedostihnuteľná. Dnes sa dozvedáme, že Čína je špička a Tesla je jediná, ktorá dokáže držať krok s konkurenciou :)

https://www.afr.com/world/north-america/hertz-to-sell-20-000-evs-in-shift-back-to-petrol-powered-cars-20240112-p5ewrg#:~:text=Detroit%20%7C%20Hertz%20plans%20to%20sell,for%20its%20battery%2Dpowered%20options.

Ideológiu dobieha realita :)

Čína je určitě napřed, protože začali daleko dřív a neřeší tolik regulace 😁. Tesla je ale nejspíš napřed v SW a zisku na auto. Herz byl taky hodně napřed, asi už nebude. Každá cesta k pokroku je trnitá, zvlášť když se do toho montuje politika a ideologie. Já bych však svojí Teslu za "normální" auto už nevyměnil.

Ja nie som proti EV. Som proti tomu násilnému pretláčaniu a politike. Ale to by bolo na dlho a celkovo, čo sa deje v Európe sa nedá už ani o kapitalizme hovoriť. Napríklad pre niekoho, kto jazdí len po meste to môže byť výhodné, aj keď ja sám som z mesta a nikdy by som si nekúpil EV. Tu sú dôvody: vyššia obstarávacia cena, vyššie poistky, vyššie náklady na opravy, strata komfortu (nabíjanie), strata hodnoty po rokoch atď.