S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Investoři, máte někdo v portfoliu akcie $UNH-0.1%?

V poslední době jsou tyto akcie poměrně vyklesané, cena je pěkná pro nákup a společnost podniká v zajímavém odvětví.

UNH
$492.45 -$0.52 -0.11%
Capital Structure
Market Cap
453.1B
Enterpr. Val.
493.9B
Valuation
P/E
30.1
P/S
1.2
Dividends
Yield
1.5%
Payout
45.3%

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Já mám! 🙋‍♂️ Společnost mám rád a dělá mi radost. Důvody k současnému poklesu  jsou následující, alespoň ty mně známé:

- V roce 2023 došlo k většímu čerpání péče a i další rok se předpokládají zvýšené výdaje na zdravotnictví s tím se pojí i zvýšení nekterych regulačních poplatků ve státech. Prostě to celý tak nějak bude teď dražší. 

- V souvislosti s tím Třeba Jeffries snížili cílovou cenu akcie z 510$ na 500$. 

- Čistě moje spekulace kterou samozřejmě nemohu potvrdit je také to, že došlo i k výběru zisků, jelikož akcie minulý rok byla celkem dole a v druhé polovině roku začala pěkně stoupat. :)

Jinak se celkem nic neděje. S 400 000 zaměstnanci je UNH jednou z největších zdravotnických společností.  UnitedHealth má čtyři hlavní segmenty: UnitedHealthcare, Optum Health, Optum Insight a Optum Rx. Tyto segmenty nabízejí škálu zdravotních služeb, včetně plánů na zdravotní péči, poskytování a řízení péči, wellness programy, služby péče o léky a analýzy dat pro zdravotní průmysl. Takže prachy vždycky vyždímají. Vzhledem k rostoucí poptávce po zdravotních službách s ohledem na stárnutí populace a vzrůstající zaměření na zdraví a wellness bude společnost vzhledem ke svojí velikosti a dominantnímu postavení na trhu z těchto trendů významně těžit. Investice UNH do technologií prostřednictvím svých segmentů Optum ukazuje závazek k inovacím, což je klíčové pro dlouhodobý růst v odvětví zdravotnictví.

Čísla mají pěkný v porovnání s konkurencí. Hotovosti taky dost. Pravidelně vyplácí dividendu 1,43%. PE 22 na zdravotnictví není nic extra strašného. Vedení je taky zkušený. Za mě je UNH dobrá akcie, která stále není úplně předražená a má potenciál růst. Před dvěma dny se zase zvedla její cílová cena (fakt takhle rychle). Za mě je to dobrý nákup. Jen bych ještě možná teochu vyčkávám jestli nedojde k dalšímu poklesu. Pro dlouhodobé investory je to skvělá akcie do portfolia. 

Konec hlášení 😅🙈

Zabudol si ale povedať, že je to ako keď niekto povie, že chce niečo z techu, lebo ten ide hore a kúpi si IBM😃 Je to tech, ale je to tak veľmi na istotu, že z dlhodobého hľadiska(a takéto akcie kupujú dlhodobí investori) máš takmer istotu, že to hore moc nepôjde(ale ani dolu, takže ak ti ide hlavne o to, je to v poriadku).

No ale potom sa môže stať aj niečo také nepredstaviteľné(a teraz nechcem odhadovať, ako veľmi je to nepravdepodobné), že Amerika niekde nájde svedomie a uvedomí si konečne, akou veľkou hanbou pre ňu je, že krajina s tak vysokým HDP na obyvateľa, krajina s takým obrovským príspevkom pre ľudstvo v každej oblasti(a obzvlášť vo farmakológii), nie je schopná dať väčšine svojho obyvateľstva zdravotné poistenie ani na úrovni, ktorá je bežná v oveľa chudobnejších krajinách a nájde sa politik, ktorý tomu zasvätí život, zisk zdrav. poisťovní začnú tvrdo regulovať a ty budeš takúto 100% istú investíciu predávať zo stratou😃

A mimochodom, napísal si, že dôvody súčasného poklesu sú nasledujúce, uviedol si ale len jeden(prvý a druhý je to isté a sú to kecy, to je ti snáď jasné, lebo náklady na zdr. starostlivosť dlhodobo stále rastú a teda je to konštanta, s ktorou sa počíta dopredu, nie jednorázový dôvod😉) a ten tretí je čisto tvoja špekulácia na úrovni tej mojej nižšie😁

Len v skratke. Nezmyselné porovnanie s IBM, ktorá zaspala dobu a za posledných 10 rokov ak nepočítame dividendy, nedoručila investorom žiadny zisk. V porovnaní s UHN za posledných 10 rokov 600%, s tým, že UHN za toto obdobie zvýšila 7- násobne dividendu!

Áno je to hanba Ameriky, ale nie hanba UHN. Takže viniť nejakú spoločnosť, ktorá funguje v zle nastavenom systéme je nesprávne. Ale kto chce psa biť, palicu si nájde. Naopak, ak by sa stalo to, čo píšete, bolo by to brutálne plus pre UHN ak by začalo byť napríklad zdravotné poistenie podmienkou - ten prínos poistencov by išiel prudko hore. Hovoriť o tom, že príde politik ktorý začne regulovať zisk zdravotných poisťovní je ako hovoriť, že príde politik a začne regulovať zisk technologických alebo iných spoločností. Slušne povedané, nikdy nevieme čo sa stane, ale je to demagógia a zbytočné "čo ak" alebo "keby". Takéto argumenty, ktoré nemajú žiadny reálny základ môžete aplikovať na úplne všetko. Takže by bolo dobré držať sa faktov.

Prepad bol zrejme zapríčinený mierne zníženej prevádzkovej marže spôsobenej vyššími nákladmi, malým poklesom poistencov v 3Q a predajom Brazílskych prevádzok v tomto roku, čo by malo ovplyvniť čistý zisk o 7 miliárd.

Spoločnosť mi príde férovo ocenená, písal som tu keď boli akcie $450, že je to cena na nákup. Za mňa top spoločnosť vo svojom odvetví.

Milane, nesouhlasím s tebou z mnoha důvodů. Mimochodem se mi ani nelíbí ten arogantní tón tvojí odpovědi, ale to je dost možná jen můj problém a nebylo to tak myšleno. Nikdy jsem neřekl, že je nějaká investice 100% jistá. Byla položena otázka a já na ni odpověděl. Řekl jsem, že ji mám v portfoliu a že dle mého názoru patří do portfolia dlouhodobého investora. Což dokazuje i její zastoupení v mnoha portfoliích úspěšných investorů a fondů. Samozřejmě s tím nemusíš souhlasit, na to máš plné právo. 

Tvoje porovnání s IBM, i když jsem pochopil co se snažíš roct je úplně mimo. Pokud se podíváme jen na růst společnosti. Abychom byli fér, podíváme se jen na posledních 5 let. UNH je lídrem v oboru a za posledních 5 let zaznamenala růst 89,6% i přes dopady pandemie Covidu. IBM rozhodně lídrem v oboru není a jeho růst 44,8% je poloviční, kdy naprostou většinu růstu udělal na vlně AI a datacentrech. Rostl tedy na módní vlně AI, cloudu a datacenter. UNH doplácela na Covid, přesto rostla a dokázala doručit hezká čísla. Shrňme si jen poslední rok. 

Upravený zisk na akcii vzrostl ve srovnání s prosincovým čtvrtletím z 5,34 dolaru na 6,16 dolaru na akcii, což překonalo konsensus odhadů analytiků zjištěný společností Capital IQ, který činil 5,99 dolaru. Tržby dosáhly 94,43 miliard dolarů, což bylo oproti předchozímu roku nárůst z 82,79 miliard dolarů a předčilo odhad Wallstreet, který činil 92,18 miliard dolarů.

Segment UnitedHealthcare, který poskytuje zdravotní benefity včetně Medicare a Medicaid, vygeneroval tržby ve výši 70,81 miliard dolarů, což bylo více než 63,05 miliard dolarů ve srovnatelném období roku 2022. Počet klientů vzrostl o více než 1 milion pro rok 2023, uvedla společnost.

Tržby v oblasti Optum, která působí na globálním zdravotním trhu, vzrostly na 59,5 miliardy dolarů z 47,87 miliard dolarů ve srovnání s předchozím rokem. Tržby společnosti Optum Health vzrostly v roce 2023 o 34%, tržby Optum Insight vzrostly o 30% a tržby Optum Rx zaznamenaly růst o 16%. 

K tomu tvému mrkacímu smajlíku a konstantám. Opět jsi trochu mimo. Máš určitě pravdu v tom, že náklady na zdravotnictví rostou každý rok a s určitou mírou zvyšování se počítá. Nedá se však počítat s dopady pandemie. Jsme na začátku a prostě nevíš jak a kolik bude lidí s postcovidovým syndromem a jak se budou měnit náklady na tyto pacienty v čase. Prozatím je jasné jen jedno, číslo pacientů čerpající zdravotní pojištění nebývale vzrostl nad očekávání, což bude UNH žrát prachy. Nicméně se snad shodneme, že společnost je dost silná aby to ustála. 

Důvody jsem uvedl opravdu dva. Jelikož to není to stejné. Pouze v druhý bod zahrnuje první, ale je v něm ukryto více příčin. Pokud bys chtěl, rád ti o tom budu povídat. Jsem jenom blbej zdravotník, co v tom dělá 20 let, tak asi nevím úplně všechno, ale tak nějak pár věcí tuším. 

Co se týká spekulací. Moje spekulace stojí na reálném základu, kdy zprávy o vyklesaném UNH zaplavily fóra a weby pro retailové investory úplně všude a UNH začal prudce stoupat na čemž se svezlo spousta lidí. Stejně jako na vyklesané Cole, Pepsi, BAC a dalších. Jakmile šly nahoru, investoři vybrali zisky, jak se to rak běžně na trzích děje. Tvoje spekulace je na úrovni, že v tlusťochama přeplněné Americe zasvětí nějaký politik svůj život boji proti obezitě a zavede se daň z cukru a lidi přestanou pít Colu a žrát v Mcdonalds a je tedy nasnadě investovat do pěstitelů zeleniny. Moje spekulace tedy stojí na běžné se dějící věci. Tvoje stojí na tvé představivosti. Navíc pokud by se to stalo, tak UNH z toho bude spíš těžit. No a závěrem už si jen dovolím říct, že UNH není jen o pojištění, ale působí ve více sektorech a kdyby v Americe trochu spadla čísla, tak to UNH ustojí, jelikož je to globální firma. Za vše mluví divize UnitedHealthcare Global, která poskytuje zdravotní pojištění 6,2 milionu lidí, kteří mají bydliště především v Brazílii, Chile, Kolumbii a Peru, ale také ve více než 130 dalších zemích. Společnost pojišťuje více než 130 milionů lidí po celém světě. 

To bylo jen tak ve stručnosti. Pokud by byl zájem, rád o UNH ještě pokecám. 

Pro úplnost dodávám, že neprotěžuji UNH jako 100% investici, vhodnou pro všechny, za každou cenu a jakýchkoliv okolností. Za mě se jedna o globálního lídra v oboru, který má skrze své divize slušně diverzifikované portfolio produktů a pořádný náskok před konkurencí. Společnost je finančně silná a v minulosti prokázala schopnost růstu navzdory ekonomickým krizím i Covidu. Za mě dobrá a stabilní investice - pokud se koupí za fér cenu a slušná diverzifikace do portfolia. 

Konec hlášení. :)

Zajímavý pohled,  ovšem já to vidím úplně jinak. Když se podíváme na graf, tak to rozhodně není tak, že akcie jde do strany. Je tam určité riziko s vládou, ale to riziko není tak velké a takovéto rizika nebo spekulace bychom našli asi u každé společnosti.

Dlouhodobý investor jsem a právě proto se mi to líbí. Hlášení bylo delší ale velmi užitečné. Díky za nové info.

Podľa mňa išli dolu kôli tomu, že si do nich hodne investorov odložilo peniaze v dobe zvyšovania úrokových sadzieb a teraz ich odtiaľ vyberajú, s tým že sa pripravujú ich použiť na investíciu do rizikovejších(a potenciálne výnosnejších) akcií. Je to totiž jedna z akcií, ktorá ide väčšinou opačne než trh- mám ju na watchliste, okrem pár ďalších podobných, no nie kôli tomu, že by som ju chcel kúpiť, ale aby som bol v obraze, kam sa uberá trh ako celok(samozrejme sa dá namietať, že na to sú indexy, ale však viete, ako to dnes je- pár obrovských firiem hýbe indexom, ale 70% z toho indexu ide pritom smerom opačným).

Partner

Děkuji za poznatek, fajn úvaha ☑️

Takže si nemyslíte, že by těch třeba 7 firem z SP500 nemělo mít takovou váhu/pozici?

Takže si nemyslíte, že by těch třeba 7 firem z SP500 nemělo mít takovou váhu/pozici?

Nemám, mají teď v testování něco zajímavého?

Iba ak vzorec, ako vybrať čo najviac poistného a čo najmenej vyplatiť na úhradu zdravotnej starostlivosti😜

Tak to už mají dávno otestování, že to funguje:D

Jojo, přesně tak :)

Jak to myslíte? Ono tato společnost se zaměřuje na úplně něco jiného než třeba PFE a to je pojišťovnictví.

Jojo

Partner

Nemám, ale zrovna dnes jsem analyzoval graf, kde to vypadá na zajímavou korekci ceny a nebylo by vůbec špatné do teto pozice nastoupit. 😊

Partner

Ale již mám v portfoliu vyklesaný $PFE+0.4% a nevím jestli přidávat další společnost, i když jejich zaměření nejsou úplně totožné.

Já mám teda PFE také,  ale nevím jestli to nebyla chyba. Tato společnost se zaměřuje opravdu na něco jiného a ten byznys je také úplně jiný.

To si řikám přesně taky :)