S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Létající auta jsou budoucností investic, která společnost bude nejlepší investicí?

Neustále se bavíme o budoucnosti investic a kam může a bude trh směřovat. Jedni vidí příležitost v energiích (solární energie, LNG), druzí vidí šanci pro investici v automobilech EV a na závěr jsem zde já s mým sci-fi výhledem na budoucnost létajících automobilů. Možná se to nezdá, ale blíží se doba, kdy budou létající auta realitou, proto nastává čas na výběr jedné z možných dominujících společností.

Kdo bude vítězem v tomto odvětví za pár let?

Které 3 společnosti mohou uspět v tomto odvětví?

  • Joby Aviation $JOBY-2.3%: Tato společnost, která se zabývá sdílením jízd na elektřinu, není daleko od toho, aby se létající taxíky staly realitou.
  • Archer Aviation $ACHR-2.1%: Díky významné dohodě s leteckou společností je tento začínající podnik platným konkurentem na trhu sdílených jízd ve městech.
  • EHang Holdings $EH+6.2%: Čínská firma má v plánu stát se největším světovým provozovatelem letecké taxislužby.

Firmy zabývající se průzkumem trhu mají tendenci malovat růžové budoucnosti pro vznikající odvětví. Je to v jejich nejlepším zájmu, protože tyto informace prodávají investorům a pozitivní zprávy se prodávají. U vznikajícího odvětví létajících aut tomu není jinak: Firmy zabývající se průzkumem trhu očekávají rychlý a masivní růst. A někteří ředitelé technologických firem věří, že létající auta by mohla být komerčně dostupná do roku 2024.

Ačkoli bychom měli brát prognózy s rezervou, stále existuje důvod k optimismu. Očekává se, že trh vzroste z 215,54 milionu dolarů v roce 2025 na 3,8 miliardy dolarů v roce 2035. Pro dlouhodobě orientované investory je tato 34,1% složená roční míra růstu velmi atraktivní.

Návratnost pravděpodobně nebude okamžitá, ale investice nyní by se mohla během několika let několikanásobně zvýšit.

Joby Aviation, Inc. $JOBY-2.3%

Tento model nebo prototyp aut/letounů může být během pár let denní záležitostí provozu.

Akcie Joby Aviation $JOBY-2.3% budou zajímavé pro investory, kteří chtějí vlastnit průkopnickou firmu v oblasti sdílení jízd elektrickými létajícími auty. Společnost vyvíjí vozidla s vertikálním vzletem již více než 10 let. V plánu je komercializace vozidla s doletem 150 mil, které pojme pilota a čtyři cestující a které může letět rychlostí 200 mil za hodinu.

Vozidlo je poháněno šesti elektromotory a jedním z nejslibnějších testovacích případů je přeprava cestujících z centra New Yorku na letiště JFK. Tato cesta v současnosti trvá autem zhruba 50 minut. Joby Aviation $JOBY-2.3% hodlá tuto cestu zkrátit na 7 minut.

  • Pouze informativní zprávy, které vám mají nastínit výhled a potenciál společnosti.

Jednou z největších překážek pro každou společnost provozující létající vozidla jsou regulační orgány. Jednoduše řečeno, létající vozidla v Americe nikdy nevzlétnou bez schválení Federálního úřadu pro letectví (FAA). Dobrou zprávou pro společnost Joby Aviation $JOBY-2.3% je, že oznámila zahájení 4. fáze 5. vydání certifikátu leteckého dopravce. Tento certifikát umožní společnosti Joby Aviation $JOBY-2.3% provozovat svá vozidla jako leteckou taxislužbu ve městech a obcích po celých Spojených státech.

Dále společnost ve stejné tiskové zprávě oznámila, že tuto službu hodlá zahájit v roce 2024. To by mohlo pomoci akciím $JOBY-2.3% skutečně vzlétnout.

Archer Aviation Inc. $ACHR-2.1%

Technologický pokrok je nezastavitelný, co nám kdysi přišlo jako fantazie, bude brzy skutečností.

Investoři, kteří se zajímají o akcie Archer Aviation $ACHR-2.1%, najdou do značné míry stejný půvab jako u $JOBY-2.3% Aviation. Obě firmy se snaží přepravovat obyvatele měst mnohem rychleji, než to umožňují současné technologie, a obě firmy provozují elektrická vozidla s kolmým startem a přistáním.

Archer Aviation $ACHR-2.1% je však mnohem mladší firma, která byla založena v roce 2018. Její vozidla mají kratší dolet 60 mil a dosahují maximální rychlosti 150 mil za hodinu. To je méně než dolet  a maximální rychlost $JOBY-2.3%.

  • Proto také očekávám větší volatilitu u vývoje akcie, mladá společnost, málo zpráv, málo finančních výkazů a mnoho dalších otazníků může pohybovat s cenou akcie této mladé společnosti. 
  • S budoucím potenciálem tohoto odvětví se však neobávám o dlouhodobý vývoj při dalších pokrocích.

I přes relativně slabší specifikace se však společnosti Archer Aviation $ACHR-2.1% podařilo v roce 2021 získat velkou zakázku od společnosti United Airlines. Tato dohoda zahrnuje objednávku na vozidla společnosti Archer $ACHR-2.1% v hodnotě 1 miliardy dolarů a opci na budoucí nákup vozidel v hodnotě 500 milionů dolarů.

To logicky naznačuje, že by společnost Archer Aviation $ACHR-2.1% mohla významně figurovat v přepravě cestujících společnosti United mezi rušnými centry měst v blízkosti letišť, která obsluhuje.

Společnost vykázala v průběhu roku 2021 čistou ztrátu ve výši 348 milionů dolarů. To se dá u takto rostoucích společností očekávat. Pozitivní je, že společnost koncem roku 2021 úspěšně podnikla svůj první let ve vznášedle.

Firma je pozdějším účastníkem trhu než Joby Aviation, takže sázka na akcie $ACHR-2.1% spočívá v tom, že dokáže zkonstruovat technologické skoky, k nimž došlo v uplynulém desetiletí, a rychle přijít na trh.

EHang Holdings Limited $EH+6.2%

Může se $EH+6.2% stát lídrem, tak jako tvrdí?

Na velikosti záleží. Pokud se tedy naplní aspirace společnosti EHang Holdings $EH+6.2% stát se největším světovým provozovatelem letecké taxislužby, hodnota akcií $EH+6.2% pravděpodobně prudce vzroste. Společnosti, které si ukrojí největší část odvětví, často ovládají podobu trhu.

Společnost EHang $EH+6.2% přistupuje k trhu s trochou nadsázky. Její vozidla přepravují dva cestující a jsou řízena autonomně. Společnost také rozvíjí logistickou část svého podnikání, která zahrnuje využívání menších dronů.

Dalším zajímavým aspektem akcií $EH+6.2% je, že společnost zaznamenala v roce 2021 tržby ve výši 8,9 milionu dolarů. To je mnohem lákavější pro investory, kteří nechtějí čekat a přemýšlet o spekulativních službách letecké taxislužby, které se možná někdy dostanou na oblohu, ale možná také ne.

Přesto je EHang Holdings $EH+6.2% stále ve fázi růstu a v roce 2021 vykázala celkovou čistou ztrátu 49,3 milionu USD. Tyto výsledky začínajících nebo mladých společností nejsou nijak neobvyklé a musíme s nimi počítat. 

Závěr

Pokud vyhlížíte potencionální akcie do budoucna, tak je nutno zařadit společnosti pro automobilově-leteckou dopravu. Všechny společnosti jsou poměrně mladé a tak se nevystrašte při pohledu na stávající výkonnost. Pravý potenciál a první lety a prodeje na ''ostro'' budou probíhat v průběhu let 2024-2035. Kdo ví, třeba zde máme další skrytý poklad jako byla Tesla nebo jí podobní. Potenciál pro růst tohoto odvětví je obrovský, proto nastal čas na analýzy a zaměřování se na detaily u námi nebo vámi vybraných společností. Mě osobně se nejvíc líbí $JOBY-2.3% skrz pokroky ve vývoji a postupným schvalováním důležitých licencí regulačních orgánů. U $ACHR-2.1% je lákavá vidina už nyní dobrých a velkých zakázek od dalších společností, uvídíme však, co na to vývoj těchto vozidel/letounů. Největší potenciál se očekává od $EH+6.2% skrz zaměření na autonomní dopravu, ale také využití této dopravy v taxi službách. Všechny 3 akcie jsou prozatím levné a volatilní, proto je i těžší vytvořit nějakou kvalitnější analýzu, nicméně v podvědomí by tyto společnosti měl mít každý investor.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 773 a je členem této komunity od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Xpeng ??

Tam je podľa mna ešte veľa veci nedoriešenych, legislatíva , vodičke/letecké preukazy???

A najdolezitejsia vec bude cena dostupná ? aby to mohla užívať širšia verejnosť

Regulační orgány jsou podstatná věc, největší pokroky v tomto má $JOBY-2.3%. Řidičské oprávnění bude otázkou času, jakmile budou tyto stroje plně funkční, tak nevidím problém pro zařazení nové kategorie pro oprávnění (samozřejmě nebude dostupné pro všechny). Dále pak mají být i plně autonomní, takže ten řidičák bude nakonec i k ničemu, když to uspěje😄 Samozřejmě to zlehčuju, je zde ještě dost práce, ale blíží se to k výsledkům. Mluví se převážně o taxi průmyslu/ roznášky apod. uplatnění to rozhodně mít bude, pokud to nebude veřejný dopravní prostředek. Cena už bude druhá věc, technologie něco stojí. Pokud tyto stroje budou šetrné k přírodě tak očekávám i dopomoc ze strany států.

Myslim že aj jeden Slovák robí lietajúce auta a že na expo Dubaj mal veľký úspech

U $EH+6.2% bych určitě počkal s investicí i přes možnou budoucí prosperitu, všichni víme jak to teď v Číně je.

To rozhodně, ani neříkám, že je právě teď doba pro investici. Jen je nutno vnímat tyto společnosti a sledovat je. A díky za dodatek k Číně (covid, regulace Číny).

Určite zaujímavé spoločnosti ale to je dlhodobá vízia

U mladých společností mě děsí nedostatek informací, viditelných výsledků a málo údajů k analýze, proto bych s investicí ještě počkal.

Mám podobný názor, sledovat vývoj těchto společností bude však potřeba, pokud přemýšlíme i investici do budoucna.

$JOBY-2.3% vypadá dobře, volatilita je nyní jasná věc. Společnosti jsou v počátcích, takže se není čemu divit.

Přesně tak, neznám společnost, která by nebyla volatilní na začátku nějaké delší cesty na trhu.

Navíc je zde ještě mnoho času pro rozvoj a vývoj této technologie. Zájem o tyto auto/letouny určitě je a bude, otázkou je, kdo bude nejlepší v průběhu let.