S&P 500 ^GSPC 5,064.2 +0.91%
Nvidia NVDA $858.11 +3.34%
Amazon AMZN $184.72 +3.20%
Apple AAPL $173.03 +2.20%
Alphabet GOOG $168.46 +1.75%
Microsoft MSFT $397.84 +0.73%
Meta META $441.68 +0.57%
Tesla TSLA $180.02 +0.02%

Krásné dopoledne přeji,

poslední dobou se ve mně pere myšlenka ohledně big těch společností. O tom, že jsou drahé není pochyb, ale tak nějak si říkám po tom, co i v lednu lezou nahoru, jestli $MSFT+0.7% $AAPL+2.2% $META+0.6% nebo třeba $ASML+2.0% vůbec v nejbližších letech půjdou někdy výrazněji dolů nebo prostě pofrčí dál nahoru. Co si myslíte vy? Je to jen bublina nebo ne?

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

A zrovna u těchto společností a v této situaci se nemyslím, že je to bublina. ASML sice po výsledcích vyskočil dost, ale rok 24 pro tuto společnost nemám být nejlepší a společnost i analytici očekávají propad, nebo stagnaci. Věřím že akcie letos poklesnou a já velice rád přikoupím. Následný rok 25 má být pro ASML zlomový v dobrém slova smyslu. Google taky není na nejhorší ceně. Rozhodně bych nekupoval, ale okolo 120$ už bych přikupoval. Řekl bych, že Googlu je z těch tech. top akcií nejlevnější.

Rozumím:)

ASML včera hlásilo strojnásobenie obiednávok. Dodanie strojov do dvoch rokov znamená nadprodukciu čipov na trhu a zníženie ziskových marži výrobcov. To povedie ku korekcii ceny akcii.

Super diky :)

Člověk zde u těch velkých technologických firem vůbec neví. Bylo by dobré kdyby přišla nějaká zdravá korekce, ale kdo ví :-)

Souhlas

Chvilkově samozřejmě propady nastat můžou, to nedokáže predikovat ani Jolanda :) Nicméně ten trend na příštích 10+ let je daný. Big tech ovládá velkou porci našich životů, pro jakoukoliv novou konkurenci bude extrémně náročné (finančně, materiálně, HR zdroji...) dostat se na stejnou úroveň, a AI plus trochu vynucené personální zeštíhlení big tech firem v poslední době velmi pravděpodobně doručí vyšší produktivitu/efektivnější fungování a tím i přeneseně vyšší zisky v budoucnu.

Až na tu Jolandu souhlasím...kdyby Jolanda měla tu šanci predikovat, tak to jasné trefí:D

ASML poslednich 10 let rostl prijem a zisky o 20% a 25%, maji ciste marze 30% na pristrojich, ktere stoji 200-250mio a ceka se na ne cca 2 roky. Je to jedna z nejvetsich firem v EU a stale se tam ocekava v prisich 5 letech rust pres 20% CAGR. I na 52w high jsou na vsech valuacnich ukazatelich levnejsi nez je 5 lety prumer (PEG TTM je 0,97).

Ostatni podrobne nesleduju, takze je komentovat nebudu. Je dobre si ale uvedomit, ze to jsou nejvice sledovane akcie, kde by se musela vetsina nejlepsich analytiku velmi mylit, aby za ne lide aktualne vyhazovali zbytecne moc penez.

I tak se ale tyto akcie daji obcas nakoupit ve sleve: ASML 2021-2022 klesl o cca 50%, MSFT o 35%, AAPL o 25% a META 75%.

Msft jsem tam tenkrát ve sleve prikoupila :) z dlouhodobého porostou určitě všechny, to je jasné a pokud nepřijde nějaký druhý covid nebo podobná prekerie, tak takové slevy jako 21/22 se asi jen tak konat nebudou, ale třeba mi něco uniká

Třeba $META+0.6% se zdá být stále velmi slušně naceněna. $AAPL+2.2% se mi z výše zmíněných líbí nejméně.

Tak ono z dlouhodobého hlediska to poleze vse

Drahé? Řekneme si příští rok až budou stát o těch 50% víc zas. :D :D 
Ne trolím trošku. :)

Tech je furt levnej.

Já vím, to je jen úhel mého pohledu ted vzhledem k cenám třeba loni, ale je mi jasné, žekludne za půl roku to může být +30%

Nebo klidně i o vic

Partner

Já osobně jsem $AAPL+2.2%, $MSFT+0.7% dokupoval. U Mety jsem vybral část zisku. Chci být v trhu a cena se mi nezdála předražená vzhledem k mé průměrné ceně a pokud bude korekce, tak bude dokup ve slevě. 🙃

Pravda, z dlouhodobého hlediska to stejně prostě bude dál rust

Myslím, že dojde k nějaké korekci, jak velké je otázka.

A taky kdy :)

taktéž sázím na tuto variantu a tiše čekám a číhám :)

Myslím si, že bublina to už nebude. Už na to beží výroba čipov. Hore idú spoločnosti ako $AVGO-0.4% , $LRCX+1.8% , $KLAC+2.4% , $ADI+1.3% ... Druhá vec je, ako sa to odrazí do earningsov.

Zkusím si počkat na výsledky a uvidíme, co se stane :)