S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Výplata dividend na pražské burze

Ačkoliv pražská burza stále patří mezi tzv. Emerging markets, nabízí nejen zajímavé akciové tituly, ale navíc i nadstandardně vysoké dividendy. Ty se pohybují zpravidla kolem 6% p. a., což je zhruba o polovinu víc, než jaká je průměrná výše dividend firem z indexu SP500. K výplatě většiny dividend dochází koncem první poloviny roku – tedy nyní. Níže proto přikládám přehlednou tabulku s termíny výplat a rozhodných dnů.

Co se týče celkové situace na pražské burze, většina akcií má za sebou dvouroční masivní růst, což není ideální situace pro nákupy. Po dílčí korekci jsou pouze banky – zejm. Erste, částečně i Komerční banka, k níž došlo v důsledku ruské invaze na Ukrajinu a z toho plynoucí paniky investorů. Zde by se dalo uvažovat o nákupu. Banky jsou zdravé, jejich hospodaření vyrovnané, navíc s perspektivou dalšího růstu zisků v důsledku pokračujícího zvyšování sazeb ČNB.

Toto není investiční doporučení, ale pouze můj osobní názor.


Autor @dalibor007 má karmu 77 a je členem této komunity od 07/07/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Už delší dobu přemýšlím nad místními společnostmi, takže děkuji za článek :)

Nad ČEZem často přemýšlím, asi do něj půjdu přes XTB 🤔

POZOR! xtb daní dividendy z českých akcií 35 %

No teda...to je pěkný 😅. Ale americký normálně 15 %, když se vyplní w-8ben formulář, že jo?

Právě proto CZ akcie nakupuji raději přes FIO.

Pro jistotu připomínám, že u US akcií už XTB zavedlo možnost vyplnit formulář W8-BEN a snížit si tím zdanění dividend US akcií. Jenže: první pokus vyplnit formulář se z neznámého důvodu nezdařil - formulář se nechtěl se odeslat. Druhý pokus byl úspěšnější - byl celý dokončen, ale v kolonce svítí upozornění "nekonzistentní údaje". Že by mě čekal třetí pokus? :-(

Sa mi zda že priemer S&P 500 je 1.4-1.5% čiže tých 6% je odost viac ak sa nemýlim

Možná je průměr dividend SP500 o něco méně než 3%, údaje se v různých analýzách liší. Stejně tak je 6% průměr divi CZ burzy jen mým hrubým výpočtem - a tedy jen orientačním. Důležité je, že česká burza nabízí výrazně nadstandardní dividendy, kvalitní tituly a navíc obchodování bez rizika měnové konverze. České akcie jsou poslední dobou také poměrně hodně rezistentní proti nejrůznějším negativním vlivům jako agresivní zvyšování sazeb ČNB nebo válka na Ukrajině, kterou odnesly jen CZ banky (a naštěstí jen dočasně).

Výrazně zajímavé příležitosti nabízí i relativně nový trh Start (např. Pilulka, Fixed Zone). Zde je ale volatilita poněkud vyšší.

Je pravda že Pražská burza je známá svými dividendovými tituly a souhlasím s vámi, že banky vypadají poměrně atraktivně. Jinak bych se zeptal, kde nakupujete české dividendové akcie...?

Nakupuji přes FIO, tam mi to přijde nejlevnější.

zrovna s FIO nemám moc dobré zkušenosti, ale pravděpodobně je to nejlepší broker na nákup českých akcií...

Já třeba s českými tituly úplně zkušenosti nemám, takže se rád přiučím :)