S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Jsem stále na vážkách ohledně $TSLA+0.5%, proto se obracím na Vás, nebudu to samozřejmě brát, jako investiční doporučení, ale pomůže mi to v tom se rozhodnout, zda na ceně okolo 190ti $ otevřít. Beru i nějaký ten komentář se zdůvodněním ohledně odpovědi na anketu. :) Předem děkuji všem.

Vote to see the results! 119 answers already!

Není to nutně akcie kterou chci v portfoliu, ale pokud akcie klesne pod 180$, tak budu nakupovat. Společnost je to kvalitní a i přes všechny haty, problémy atd. tam ten potenciál je a věřím, že společnost bude několik let ještě růst. I když to není úplně stabilní akcie, tak vařím, že dlouhodobě bude růst.

A co třeba takové BYD? 😉

Pokud plánujete držet aspoň 3 ale spíš tak 10 let, tak určitě přikoupit. Jak to bude v krátkém horizontu (tento rok), nemám tušení. Spíš bych čekal, že ještě půjde dolů.

Ja jsem tento tyden trochu prikoupil, pokud jeste klesne niz, pripadne jeste prikoupim. Necekam ze by padla pod 150, ale u TSLA je mozne cokoli.

Je už v portfoliu za vyšš cenu mám, takže zase vstoupím případně na 150

Otázka by nemala znieť tak, ako si ju položil, teda či máš kúpiť Teslu na 190$, ale prečo chceš teraz kúpiť Teslu?

Na short kupuj, na long vydrž..:-) teslu nechci a nebudu kupovat nikdy, je to dost rizikové, Musk elektromobilita..Neinvestuji.. Měl jsem chvilku NIO a to prodal s menším ziskem..ale každého věc..za 190 doláčů jsou za mě lepší firmy..stabilní a ne tolik volatilní..za mě zde nevisím žádný potenciál..to radši kupim amazon..;-)

Moje 2 centy:
Já bych se u Tesly ptal hlavně sám sebe na možné dlouhodobé scénáře. Teď je vidět, že zlevňováním v rámci konkurečního boje logicky poklesly marže a ta trajektorie vypadá, že se možná bude ubírat směrem víc ke standardu běžného autoprůmyslu (tzn. do 10%, Stellantis to umí o pár procent líp ale taky nijak moc neustřeluje). To logicky má vliv na zisk na konci pokud nesesekáš náklady. Pak mě v dalším kroku zajímá, jak dobré cashflow vygeneruje, potažmo s jak dobrou návratností bude reinvestovat kapitál (btw autoprůmysl jí nemá velkou, sub 10% ROIC je běžný). X-faktor do revenue a zisků jsou neautomobilové projekty - bateriové systémy, energetika, roboti/AI (potenciálně byznysy s vyšší marží), ale to je pořád trochu věštění z koule kolik to může vydělat a kdy.

Aktuálně ani ta cena není úplně dostatečně lákavá, aby mě do nějaké míry ochránila pokud se v budoucím vývoji trochu spletu.

Díky za přínosný komentář, určitě je pravda, že ty marže půjdou ještě o kousek níže, což ukazuje další propady v tržbách. Za mě je tam ta přidaná hodnota, že to není jen automobilka, ale co se týče automobilového průmyslu, tak mají letos představit nový model + se uvidí, jak moc ziskový nebo prodělečný bude Cybertruck. Souhlasím, že ještě ta cena není úplně lákavá. :) Shodne se nam tom velká část komunity, takže ještě počkám a nebo pokud se do té doby objeví jiná lákavá příležitost z mého portfolia, tak upřednostním ji.

Nový levnější model má být až v druhé polovině příštího roku, spíš ale až konce, Elon bývý optimista 😁 A je pravda, že do budoucna to o autech nebude, spíš energetika, autonomie, roboti a bůh ví, co vymyslí pak.

Jdei o to co od ni cekas v horizontu roku muze byt nahoru dolu ale v horizontu 5let urcite kupujes top akcii

Nerikam ze nema sva rizika - konkurence atd ale nejvetsim rizikem je sam Elon😉

Pokud nemas jinou automobilku tak je to ssi i celkem dobry na diverzifikaci ( jinak zajimave je i ted vyklesane NIO 🤩

Nio jsem dnes decentně ředil. :D Tam doufám, že pokud začnou generovat zisky, tak by ta akcie mohla konečně začít růst, ale je to pořád Čína no. :)

Tam je ted spis problem celkove utlumena cina - vlada tam rozhodla ze bude ozivovat a udrzovat trh aby dale neklesal - tak uvidime😉

U NIO bych v dohledné době zisk nečekal, Vymejšlej spíš blbosti (jako např. telefon) než že by zvyšovali výrobu a snižovali náklady.

Tak jestli váháš, tak si zkus cvičně zadat pár událostí proč by měla jít cena dolů a jaká je pravděpodobnost že se to stane a pár událostí proč by měla jít cena nahoru a jaká je pravděpodobnost že se to stane. A nezapomínat na trend. V býčím trhu platí že přílišné otálení se většinou nevyplácí a v medvědím naopak. Teprve z komplexního posouzení dá se dá s větší pravděpodobností určit kdy a kam se cena pohne. Jde v podstatě o základní forecasting. Více o pravděpodobnostním uvažování a forecastingu

https://www.megaknihy.cz/sociologie-etnologie/257127-superprognozy.html?utm_si=RFlidjRTZUc2TWpVM01USTNNalUzTVRJMw==&matchtype=&network=x&device=c&creative=&keyword=&placement=&param1=&param2=&adposition=&campaignid=20193818109&adgroupid=&feeditemid=&targetid=&loc_physical_ms=9048074&loc_interest_ms=&searchtype=&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIjKm168uKhAMVwoxoCR38PgiyEAQYASABEgIJEfD_BwE

je to starší ale je to základ a tenhle způsob uvažování se opravdu dá aplikovat.

Jinak co se týká Tesly tak všeobecně souhlasím s tím že cokoli pod 200 je dobrá cena pokud to pro tebe znamená vstupní investici nebo průměrování dolů.   Nebo plánuješ vybudovat větší pozici v průběhu celého roku a nastavuješ si AVD (potom klidně i nad 200, možná při dalších nákupech, by byla👌)

No jen názor žádné doporučení 😂

Děkuji za tip na knihu.🙏🙏🙏

Moc děkuji za tip na knihu! :) A samozřejmě také děkuji za názor. :)