S&P 500 ^GSPC 5,112.85 +1.28%
Alphabet GOOG $174.03 +10.18%
Nvidia NVDA $879.08 +6.39%
Amazon AMZN $179.81 +3.54%
Microsoft MSFT $410.00 +2.75%
Meta META $440.57 -0.18%
Apple AAPL $169.70 -0.11%
Tesla TSLA $170.22 +0.02%

2 technologické akcie s obrovským růstovým potenciálem

Posledních pár měsíců bylo pro technologické akcie velmi náročných. Spoustu z nich dostalo pořádně na frak a viděli jsme korekce až o desítky procent. Předmětem tohoto článku tak budou 2 technologické akcie, které od svých maxim klesly o 81 % a 62 %. Přesto ale tyto společnosti zaznamenávají působivou míru přijetí a finanční zlepšení.

Upstart zaznamenává velký úspěch v byznysu s úvěrovými ratingy

1. Upstart $UPST+2.1%

Společnost Upstart $UPST+2.1% působí v odvětví amerických půjček. Mnoho velkých bank určuje úvěruschopnost jen na základě několika proměnných a do značné míry se spoléhá na úvěrové skóre, které však může být chybné. Většina Američanů nikdy nesplácela půjčky, přesto má pouze 48 % z nich nejlepší úvěrové hodnocení.

Upstart to mění tím, že využívá umělou inteligenci k analýze 1 500 proměnných a více než 21 milionů událostí splácení, aby vytvořila přesnější obraz úvěruschopnosti žadatele.

Společnost spolupracuje s bankami na udělování těchto úvěrových ratingů, což poskytuje jedinečnou rovnováhu výhod. Může poskytnout přístup k prvotřídním úvěrům většímu počtu Američanů a zároveň nepřebírá téměř žádné úvěrové riziko: 94 % jejích příjmů má nulovou úvěrovou expozici.

Upstart narušuje tradiční byznys s úvěrovými ratingy a zatím zaznamenává úspěch. Jen ve čtvrtém čtvrtletí roku 2021 společnost rozhodla o téměř 500 000 úvěrech, což představuje meziroční nárůst o 302 %. Protože vydělává peníze z každé poskytnuté půjčky.

2. Unity Software $U+4.4% 

Společnost Unity $U+4.4%  je podobná společnosti Upstart v tom, že zaznamenává rychlé přijetí v obrovském odvětví, kterým je vývoj videoher. Její přední produkty pomáhají vývojářům vytvářet, provozovat a zpeněžovat videohry.

Platforma Unity Software

Společnost uvádí, že v roce 2019 bylo 50 % všech mobilních, počítačových a konzolových videoher vytvořeno s jejím softwarem. Nyní hlásí více než 1,5 milionu aktivních tvůrců měsíčně na své platformě a její dominance na trhu je pravděpodobně ještě vyšší. Vzhledem k tomu, že se zákazníci budou na Unity i nadále spoléhat, bude jen posilovat své vedoucí postavení a upevňovat svůj status platformy pro vývoj videoher.

Unity se rychle stává zlatým standardem pro grafiku a vizualizaci. Společnost nedávno získala dvě malé firmy - Ziva Dynamics a Weta Digital - které vytvářejí jedny z nejlepších vizuálních efektů v oboru. To znamená, že může nabídnout špičkové grafické možnosti. 

Jedním z velkých rizik pro Unity je však jeho finanční náročnost. V loňském roce společnost spálila 153 milionů dolarů volného peněžního toku, což je zhoršení oproti 20 milionům dolarů v roce 2020. Pokud bude společnost nadále spalovat hotovost, bude nakonec muset rozředit akcionáře navýšením kapitálu.

Akcie Unity zlevnily od začátku roku už o více něž o polovinu. Nyní se obchodují těsně pod 18násobkem tržeb, což je nejnižší ocenění, jaké kdy Unity jako veřejná společnost zaznamenala. Vzhledem k dominantnímu postavení, které by jí mohlo i nadále pomáhat stoupat, stojí za to zvážit přidání této růstovky do svého portfolia. 

Nezapomínejte, že je důležité za akcie zaplatit tu správnou cenu a nejlépe nepřeplatit. Nejedná o investiční doporučení a případné investiční rozhodnutí je jen ve vších rukách. Analytikem obou akcií je Jamie Louko. 

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

$U+4.4% stále veľmi predražená, aspoň vidíme, v akej bubline niektoré spoločnosti boli. Myslím si, že zisk neuvidíme ani v roku 2025. $UPST+2.1% za mňa momentálne lepšia voľba.

u $U+4.4% mám obavy z budoucího případného rozředění akcionářů :/

To je samozrejme tiež jeden z faktorov.

Neví se, kdy by eventuálně mohl být $U+4.4% v zisku?

na žádné konkrétní datum ani odhady jsem bohužel nenarazil :/

$UPST+2.1% ide bomby tento tyzden :D

v tuhle chvílí je v rámci týden -4,12 %, ale co jsem koukal, tak v pre-marketu zas přidává +4%....jako na houpačce tohle :dd

@halasz13 chtěl by jsi něco doplnit? Viděl jsem, že se $UPST+2.1% také zabýváš :))

O $UPST+2.1% začínám dost přemýšlet :)

Sám ho mám už delší dobu na svém watchlistu. Hrozně se mi co společnost jako taková dělá. Navíc na rozdíl od $U+4.4% je pro mnohem lépe čitelnější díky tomu, že vykazuje zisky...

ja taktiež lebo velmi sa tu opakuje