S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

🚀Microsoft $MSFT+1.8% vs Google $GOOGL+10.2%! Přetrvávající souboj technologických gigantů! 🌐💹

Jak si vedou tyto giganti na poli umělé inteligence, a který z nich je podle mě lepší volbou?

🔍 Microsoft: Růst s nadhledem

MSFT

Microsoft

MSFT
$406.32 $7.28 +1.82%

Microsoft dominuje podnikovému světu a jeho nedávná akvizice videoherního vývojáře Activision Blizzard přidala další impulz. V druhém fiskálním čtvrtletí 2024 zaznamenaly tržby růst o 18 % na 62 miliard USD, což předčilo odhady analytiků. Cloudový segment vykázal vzestup o 20 %, přičemž služba Azure zaznamenala nárůst o 30 %. Microsoft má zajímavý plán a AI hraje klíčovou roli k jejich úspěchu.

🚀 Alphabet: Solidní, ale s otazníky

GOOGL
$171.95 $15.95 +10.22%

Alphabet bojuje se zpomalujícím se trhem digitální reklamy, což se projevilo ve slabším růstu příjmů z reklamy. Tržby za čtvrtletí vzrostly o 13 %, ale příjmy z reklamy byly mírně pod očekáváním. Google Cloud se zvedá s nárůstem o 26 %, ale nevím jakou účinnost budou mít s využitím umělé inteligence.

🖥️Srovnání v oblasti AI

Obě společnosti zažily vzestup cen akcií, ale přijde mi, že Microsoft je lépe připraven na revoluci v AI. Diverzifikovaná nabídka produktů a strategické spojení s OpenAI dává Microsoftu náskok. Zatímco Alphabet cílí převážně na reklamu, Microsoft integruje AI do svých produktů, což za mě slibuje trvalejší úspěch.

💡 Můj pohled na souboj: Microsoft je za mě lepší volbou!

Plán Microsoftu na využívání umělé inteligence vypadá slibněji. S různorodým portfoliem produktů a strategickými spojeními, to vypadá, že mají v oblasti AI větší potenciál. Schopný CEO Satya Nadella, který už Microsoft dotáhl k několika úspěchům má moji důvěru. Proto mi přijdou akcie Microsoftu lepší volbou než akcie Alphabetu.

Co si myslíte vy? 🤔 Patříte do týmu $GOOGL+10.2% nebo do týmu $MSFT+1.8%? 💬💼


Já více do týmu $MSFT+1.8% nic proti $GOOGL+10.2%, měl jsem jej, vydělal na něm, ale prodal, možná to bylo špatně, ale nechtěl jsem mít tolik technologií a Microsoft si držím a budu na dále. Jestli bych teď kupoval? ...to zatím ne, namlsal jsem se nižších cen a teď za tyto ceny nechci, ovšem, nebál bych se říci, že tyhle giganti se budou zvedat. U Google vidím trochu jako riziko pořád to, jak jsou závislí na reklamách dost, Microsoft je fakt skvěle šlapající mašina, hodně diverzifikovaná a i to AI jim vychází, takže u mě vedou. 😊

Přesně, u mě taky skvělá volba. Samozřejmě momentálně čekám na hezčí ceny.

Souhlas, ač chceme vydělávat, tak ale přál bych si lepší cenu, aspoň třeba 350$ kdyby se to dalo. ale je to těžké, jak to vnímáš ty? ... protože já je kupoval někde kolem 230$ naposled a i když byly za 350$ tak jsem si říkal, tý jo to je moc, no a dnes, co bych za to dal ...no a bojím se, aby si člověk neříkal za nějaký čas, jo zlaté ceny které jsou nyní ... Prostě co tím chci říci, že ač už jsem se něco naučil v investicích, stále se nemohu naučit tento "pocit" a nakupovat na současných cenách ...protože se mi často stává, že aktuální cena je v budoucnu levná cena. 🙈 ...ale samozřejmě, může to padnout, a tady to s AI může padnout, ale ... 🤔😂

Já mám oboje :) a i po přečtení srovnání jsou v obou týmech:D

Microsoft je aktuálně velmi dobře promazaný stroj, ale to vidí každý a proto je podle toho naceněný. Poznámka ohledně jejich pozice v AI je na místě, protože pro MSFT je případný kus koláče ve vyhledávání jen příjemný bonus a jejich primární cíl by mělo být zdokonalení jejich stávajících produktů a služeb (cloud, office, cyber security, LinkedIn, Github, gaming atp.) Bing je dle mého běh na dlouhou trať a měl by výrazně lepší šanci pokud by Google prohrál soud ohledně jejich platbám Apple. Microsoft by asi nic takového platit nechtěl. Jednak je nerad na očích regulátorů a bylo by to možná o pod jeho úroveň, Gates byl Jobsův velký rival a tohle by nedopustil.

Google má dostatek velmi schopných developerů, jen jsou trošku připosraní zkoušet radikální věci a zlenivěli na výsluní. Každopádně tohle není sprint, ale maratón a oni musí přijít na to jak nekanibalizovat svůj reklamní biz chat botem.

Za mě bezpečnější volba držet podceňovaný Google s aktuální valuací než MSFT kde si nikdo nepřipouští neúspěch.

Obě firmy jsou dobré, ale aktuálně patřím do týmu Microsoftu. Jejich business je prostě neprůstřelný a geniální. Google je taky super, ale...Momentálně tam vidím více potenciálních problému. Už když vezmeme v potaz jen to, jak velká část tržeb je závislá na vyhledávání a reklamě samotné. Neříkám, že je to úplně špatně, ale pokud si to dáme dohromady s cloudem a produkty, $MSFT+1.8% mi je více sympatický.

Za me stopro MS, sam mam zainvestovano (3. nejvetsi pozice v ptf s prum. kolem 240 usd) a dlouho budu drzet jak jsem jiz mnohokrat psal...