S&P 500 ^GSPC 5,222.68 +0.16%
Tesla TSLA $168.47 -2.04%
Nvidia NVDA $898.78 +1.27%
Amazon AMZN $187.48 -1.07%
Alphabet GOOG $170.29 -0.75%
Apple AAPL $183.05 -0.69%
Microsoft MSFT $414.74 +0.59%
Meta META $476.20 +0.16%

Za mě ty nejvíce zajímavé/oblíbené/nejlepší jsou akcie $ASML+1.8%, $MC.PA+0.1% a nebo případně $KOMB.PR-0.2% a Erste.

Urco mrknu

Pak klidně deje vědět co jste vybral nebo koupil.

Evropa je o stockpickingu. $ASML+1.8% , $NOVC.DE-2.0% , LVMH, vlastně i třeba ta Erste… Jsou tu pěkné firmy (ASML do každé rodiny!), jen je umět vybrat. Já držím z Evropy např. $TUI1.DE+1.5% a také na ní mám hezké zhodnocení aktuálně. Je to jako všude jinde i o času vstupu.

Já odpovím spíš obecně - v Evropě má dle mého smysl vybírat hlavně ty firmy, které podnikají opravdu globálně a nejsou tak fixované na ekonomický výkon Evropy nebo jen jedné konkrétní země. V rámci evropských akcií se hlavně točí banky, energetika, automotive, farmacie, luxury zboží..trochu míň pak věci jako průmyslové podniky/food&beverage/telekomy/retail apod.

U evropských akcií taky celkem platí, že nenabízí až tak velké kapitálové zhodnocení, ale jsou hodně o dividendách, které platí celkem hezké. A důležitá poznámka - různé země v Evropě daní dividendy různými sazbami (DE, AT, FR např. daní divi 25-35%) + tam můžou být různá drobná feečka když držíš CP (stamp duty v UK apod.), takže je potřeba to brát v potaz.

Dekuji za vas detailnejsi pohled, je pravda, ze musim brat v uvahu i to daneni, na to jsem uplne zapomnel, takze diky moc.

Určitě  LVMH, ale především bych zvolil banky :)

O LVMH jsem hodne slysel, ale docela drahe znacky, aby se stale kupovaly

Ta diverzifikace luxusních značek v LVMH je tak obrovská, že o poptávku o luxusní zboží bych se nebál. Každopádně cena akcie LVMH patří určitě k těm vyšším.

Alkohol, pivo, luxusný tovar za európu a ASML. Zároveň sú tam dobre dividendovky.

Závisi od štýlu investovania. Ja mám v € polku portfólia.

Dekuji za feedback, o ASML jsem hodne slysel a pry je jedna z mala, ktera ve svem odvetvi opravdu vynika a proto o ni premyslim.

Rozhodně Novo Nordisk, mají nízké zadlužení, vysokou profitabilitu a stále přibývající zákazníky. Navíc vyplácí a navyšují dividentu, co víc si přát?

Urco mrknu, jak rikam, kazda rada se hodi, takze dekuji

Mě přijde super i Erste tenhle rok docela ušel takže i ty...a neřekl bych jako kolega ze Evropa je neschopná techn...jen firma ASML je bezkonkurenční a jejich technologie je nenahraditelná v tech.sektoru.

Prave ta ASML je opravdu neco a jsem rad, ze jsme se shodli na Erste, za me asi jedns z nejlepsich bank v Eu

Technologicky je Evropa asi neschopná, ale jako symbol až dekadentniho luxusu bude asi ještě "pár" let fungovat. Klasika je $LVMH

LVMH a jeji znacky samozrejme znam, ale bojim se, ze kdyz budou zvysovat ceny, aby neprisli o klienty.

No teorie je taková ze zvyšování cen u status brand moc nevadí, vyšší cena vyšší status. Co je může ohrozit jsou poměry v Číně. Dosud bohatnoucí čínská střední trida chtěla také ukázat že na to má a preferovala luxus z evropy tak že se to dotklo nezanedbatelné části zisku. Tady vidím možnou změnu jako hlavní riziko. Jak velké 🤷‍♂️, no jen názor, žádné doporučení.