S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Tato oblíbená společnost Warrena Buffetta nabízí zajímavou příležitost po 90% pádu

Společnost StoneCo $STNE+5.0% je jednou z investic Warrena Buffetta, kterému v jednu chvíli přinesla zhodnocení přes 400%. Dnes je tohle brutální zhodnocení smazáno a dokonce až na tolik, že je společnost o 90% níž ze svých ATH. Je tato akcie výhodnou koupí po tak zdrcujícím pádu?

Aktuální cena je 9,7$ za akcii, což je o dost výhodnější něž 92$, které nesla na ATH.

Snad nejčastěji citovanou radou Buffetta v oblasti investování je, že se vyplatí "být bojácný, když jsou ostatní chamtiví, a chamtivý, když jsou ostatní bojácní". S tímto citátem naprosto souhlasím, dá se však aplikovat i na akcie StoneCo $STNE+5.0%?

Vzhledem k nejistotě, která v poslední době zmítá trhem, není nouze o společnosti, jejichž ocenění se prudce snížilo z předchozích maxim. Jedna společnost z portfolia Berkshire Hathaway však v poslední době vyčnívá jako obzvláště hrozná. 

  • Proč tato akcie Warrena Buffetta s nejhoršími výsledky od začátku roku 2021 ve skutečnosti nyní vypadá jako chytrá koupě?

StoneCo největší propadák Berkshire?

StoneCo $STNE+5.0% je brazilský fintech, který poskytuje služby zpracování plateb a úvěrů, především obchodníkům. Zatímco po primární veřejné nabídce akcií v roce 2018 se tato společnost těšila úspěchu, od začátku loňského roku se podmínky dramaticky změnily. Akcie dostaly na frak v důsledku kombinace inflace, dalších makroekonomických překážek a regulačních změn zavedených brazilskou vládou, což v podstatě zničilo úvěrový byznys společnosti.

Cena akcií společnosti StoneCo $STNE+5.0% se oproti svému maximu snížila zhruba o 90 % a společnost čelí velkým výzvám. Níže uvedený graf sleduje starší úvěrové portfolio společnosti StoneCo a jeho odhadovanou reálnou hodnotu v brazilských realů od prvního čtvrtletí roku 2021 do prvního měsíce současného fiskálního roku.

Společnost vykazuje značnou aktivitu pro zlepšení.

Společnosti StoneCo $STNE+5.0% se podařilo prodat některé problémové části svého úvěrového portfolia, ale vedení společnosti stále odhaduje, že více než polovina jejího starého portfolia je špatná. Kvůli novým regulačním normám společnost pozastavila poskytování úvěrů malým a středním podnikům a nakonec by mohla mít na krku úvěry v hodnotě zhruba 450 milionů brazilských realů (zhruba 90 milionů USD), které nakonec nebudou splaceny.

Na dně, ale ne ze hry

Úvěrový segment společnosti StoneCo $STNE+5.0% je ve špatném stavu. Na druhou stranu její aktivity v oblasti zpracování plateb pokračují v přijímání nových partnerů z řad obchodníků a povzbudivě zvyšují celkový objem plateb (TPV). 

Skvělé zprávy do budoucna?

Ačkoli společnost StoneCo $STNE+5.0% stále získává malou podporu objemu plateb z brazilského stimulačního programu proti koronaviru, celkový TPV rostl v uplynulém roce působivým tempem a růst vypadá ještě působivěji, pokud se příspěvek z tohoto programu vyřadí. A co víc, celkový počet aktivních klientů jejího ekosystému pro zpracování plateb se v loňském čtvrtém čtvrtletí meziročně více než ztrojnásobil.

Společnost se také prosadila v oblasti podnikového softwaru a softwaru pro řízení lidských zdrojů díky akvizici společnosti Linx. Tržby z Linxu vzrostly ve čtvrtém čtvrtletí meziročně o 17,7 % a tržby ze softwarových služeb mimo tuto jednotku vzrostly zhruba o 82 %. Díky kombinaci synergií s finanční platformou Stone, integraci dalších softwarových služeb s Linxem a zvýšené disciplíně při řízení nákladů společnost vidí, že marže softwarového segmentu v letošním roce výrazně vzrostou.

Úvěrový byznys společnosti StoneCo (TPV) zjevně není ve skvělé kondici a společnost je na cestě k výraznému odpisu špatných úvěrů. Na druhou stranu segmenty zpracování plateb a podnikového softwaru mají stále silný růstový potenciál a akcie společnosti se v současné době jeví jako rozumně oceněné.

StoneCo je nyní levná a mohla by těžit z velkých trendů

Brazílie je se zhruba 215 miliony obyvatel nejlidnatější zemí Latinské Ameriky a největší ekonomikou. Ačkoli Brazílie v posledních letech zaznamenala rychlý nárůst zavádění elektronického obchodování a plateb kartou a mobilním telefonem, celkové zavádění těchto služeb je ve srovnání s USA, Evropou a Asií stále v počáteční fázi.

Po prudkém výprodeji má nyní společnost StoneCo $STNE+5.0% tržní kapitalizaci zhruba 3 miliardy USD a je oceněna na přibližně 1,6násobek letošních očekávaných tržeb. Vzhledem k tomu, že v Brazílii a Latinské Americe obecně stále sílí přechod k platbám pomocí karet a aplikací a vzestup elektronického obchodování, může mít tato oslabená fintech akcie při současných cenách velký potenciál k růstu.

  1. Využijete této ceny k nákupu?
  2. Může být StoneCo dobrou investicí při této ceně?
  3. Může být společnost opět slibnou a prosperující?

 

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 804 a je členem této komunity od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Asi bych se úplně nebál, protože nyní může být vhodná chvíle k nákupu

Ten pád je celkem masiv. Ale vyhlídky do budoucna tu nejspíš budou, takže aktuální cena nemusí být bad...

Vyhlídky určitě mají, je to velice široký trh. Uvidíme, co Brazílie. Další začarovaný kolotoč jako má Čína a její akcie tu určitě nikdo nechce😅

Plus se mi líbí kroky společnosti pro znovuobnovení svého postavení, přeměna portfolia, nové spolupráce, partnerství s Linx.. Super

Vyhlídky tu jsou velké bych řekl, teď je ještě naplnit.

Jsou na velice širokém trhu, jedinou zábranu vidím v samotné Brazílii.

Bankovnictví v latinské americe je v ''počátcích'', zajímám se o tento typ společností a dál jako třeba NuHoldings. Cena luxus a vyhlídky na rozvoj vidím taky, uvidíme zda nepřijdou další regulace ze strany Brazílie.

$NU+1.7% je můj oblíbenec na tomto trhu👏 Líbí se mi ta širokost trhu, který má k dispozici.

$NU+1.7% je zajímavá. Uvidíme její vývoj jakmile se trh zotaví, StoneCo je taktéž slibný kandidát po tomto pádu...

Souhlasím :)