S&P 500 ^GSPC 5,308.15 +1.17%
Nvidia NVDA $946.30 +3.58%
Meta META $481.54 +2.05%
Tesla TSLA $173.99 -2.01%
Microsoft MSFT $423.08 +1.75%
Apple AAPL $189.72 +1.22%
Alphabet GOOG $173.88 +1.13%
Amazon AMZN $185.99 -0.58%

Kdybych dal VÝJIMEČNĚ šanci nějakému EV start-upu, tak by to byl jedině tenhle: 👇

Akcie společnosti Lightning eMotors $ZEV-5.2% jsou zajímavou dlouhodobou investicí pro investory, kteří hledají relativně neznámé společnosti vyrábějící elektromobily. Coloradská společnost vyrábí elektrická, středně těžká a těžká nákladní vozidla včetně dodávkových vozů, kyvadlových autobusů, osobních dodávek, modelů s podvozkem a městských autobusů. 

 

Elektrickým pohonem vybavuje vozidla značek Ford $F-1.0% a General Motors $GM+1.0% i modely tranzitních autobusů. Tím snižuje náklady na vozový park, které by jinak byly vynaloženy na nová, plně elektrická vozidla. Nejjednodušší způsob, jak pochopit příležitost, kterou společnost Lightning eMotors $ZEV-5.2% představuje, je začít u nedávné zprávy o výsledcích hospodaření společnosti, a pak se podívat také na masivní smlouvy, které nedávno podepsala.


Akcie $ZEV-5.2% mají obrovský potenciál 

Investoři, kteří se rychle podívají na zprávu o příjmech společnosti Lightning eMotors z 16. srpna, možná na první pohled nevidí potenciálně masivní společnost. Společnost vykázala ve druhém čtvrtletí tržby ve výši 5,9 milionu dolarů, což však představuje meziroční nárůst o 509 %.

 

Lightning eMotors v tomto období prodala 37 vozidel s nulovými emisemi jejich pohonných systémů. Investoři by mohli logicky dojít k závěru, že akcie jako Nio $NIO-7.9%, které stojí 3-4x více než akcie $ZEV-5.2%, dávají větší smysl vzhledem k tomu, že ve stejném období prodala téměř 600x více vozidel. To je sice srovnání jablek s pomeranči, ale i tak by ho investoři mohli provést.

 

Dále by se investoři mohli vyhnout společnosti Lightning eMotors, protože ve čtvrtletí vykázala čistou ztrátu 46,1 milionu dolarů, což je více než ztráta 2,8 milionu dolarů o rok dříve. Málokdo by se divil, kdyby investoři (pár týdnů zpátky včetně mě 😅) dali přednost jiným příležitostem.

 

To by však mohla být velká chyba, a to hned z několika důvodů. Jedním z nich je obrovský počet nevyřízených objednávek společnosti, a tedy i obrovské budoucí příjmy.

 

Nevyřízená poptávka 

Jak bylo uvedeno v nedávné zprávě o výsledcích: K 30. červnu 2021 měla společnost nevyřízené zakázky zahrnující přestavby kompletních hnacích systémů vozidel, hnací systémy určené k přímému prodeji zákazníkům a nabíjecí systémy ve výši přibližně 1 600 jednotek v hodnotě 168,4 milionu dolarů, což je o 508 %, resp. 502 % více než v předchozím roce.

 

Společnost rovněž uvádí, že její plánovaný prodej překročil hranici 1 miliardy dolarů a činí 1,290 miliardy dolarů. Jak možná tušíte, je zde ten problém. Zaprvé je riskantní spoléhat se na projekce budoucích tržeb na rozdíl od skutečných výsledků. Zadruhé, společnost upozorňuje, že zpoždění výroby podvozků v souvislosti s koronavirem ji přimělo stáhnout předchozí výhled.

 

Nyní společnost očekává ve třetím čtvrtletí tržby ve výši 4 až 6 milionů dolarů a prodej 28 až 40 vozidel. To naznačuje, že ačkoli je zde obrovský potenciál, společnost zůstane ve 3. čtvrtletí v nejlepším případě na stejné úrovni tržeb.

I tak jsou zde ale větší faktory, kvůli kterým šest ze sedmi současných analytiků s pokrytím akcií $ZEV hodnotí jako nákupní.

 

Podpora společnosti Buffett/Berkshire

Společnost Lightning eMotors podepsala 10. srpna dohodu, která zásadně mění její trajektorii. Uzavřela smlouvu se společností Forest River, která patří společnosti Berkshire Hathaway $BRK.B, o dodávce 7500 vozidel v USA a Kanadě do roku 2025 v hodnotě 850 milionů dolarů.

 

Forest River je největším výrobcem kyvadlových autobusů v Severní Americe. Jedná se o nejvýznamnější dohodu v historii společnosti a do jisté míry zmírňuje současné obavy investorů.

 

"Tento kontrakt má potenciál stát se vůbec největším kontraktem na trhu elektrobusů a věříme, že bude katalyzátorem pro další velké výrobce užitkových vozidel a vozové parky, aby urychlili zavádění užitkových elektromobilů," uvedl generální ředitel společnosti Lightning eMotors Tim Reeser:

 

Závěr 

Zdá se, že akcie $ZEV-5.2% budou v dlouhodobém horizontu téměř jistě růst. Nyní zkrátka musí plnit své smluvní závazky. Tyto závazky mohou být zbytečně komplikované kvůli skrytým omezením dodavatelského řetězce, ale budou podle mě nakonec splněny.

 

Společnost Forest River a její konzervativní opatrovníci z Berkshire Hathaway by jí takovou zakázku určitě nepřidělili, kdyby existovaly nějaké pochybnosti. Neočekávejte, že akcie $ZEV-5.2% vyletí přes noc vzhůru, ale budoucnost je jasná.

 

DISCLAIMER – nejsem investiční profesionál, ale jen zaujatý retailový investor, takže se nejedná o investiční doporučení. Před nákupem si prosím udělejte vlastní analýzu.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @kevinporters má karmu 4821 a je členem této skupiny od 13/06/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

$ZEV-5.2% vypadá, že má rozhodně potenciál, asi dokonce i zainvestuji...

super 😄

Tohle vypadá zajímavě, alespoň to nemá tak šílenou kapitalizaci jako například $LCID-7.1% 😂

taky si myslím, $LCID-7.1% je sice zajímavý, ale už dnes oceněný na několik let dopředu...

O $ZEV-5.2% už jsem někde četl a také firmu chválili

😄

hmm, vypadá zajímavě 🤔

to jsem rád 😄