S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Nárůst Zpětných Odkupů Akcií - Signál Optimismu na Trhu?

Končí nám měsíc únor a podle několika zpráv se zvýšil počet společností, které se rozhodly provádět zpětné odkupy svých akcií, což může být známkou zvýšené důvěry v trajektorii americké ekonomiky.


Společnosti jako Meta, Disney, Uber a další, přičemž další společnosti to v tomto roce čeká, oznámily plány na zpětné odkupy akcií během poslední výsledkové sezóny. Podle údajů od Deutsche Bank tyto společnosti jednají na základě povolení ke zpětnému odkupu, přičemž členové S&P 500 během prvního týdne února zpětně odkoupili své vlastní akcie v rekordní hodnotě 63 miliard dolarů, což je nejvyšší součet za jediný týden od května 2023.

Parag Thatte, ředitel Deutsche Bank pro globální alokaci aktiv a akciovou strategii USA, vysvětlil, že zlepšující se zisky společností často následují zvýšené zpětné odkupy. To je způsobeno tím, že s růstem zisků roste i volný peněžní tok společností, který se nejprve využívá na splacení dluhu a poté na dividendy a investice. Zpětné odkupy akcií snižují počet akcií v oběhu, což zvyšuje hodnotu podílu investorů a jejich potenciální dividendy.

Bob Iger, generální ředitel Disney, a Prashanth Mahendra-Rajah, finanční ředitel Uber, vyjádřili podobné názory, zdůrazněním důvěry ve finanční stabilitu svých společností. Meta poprvé nabídla čtvrtletní dividendu a zpětně odkoupí akcie ve výši 50 miliard USD, což je další známka sebevědomí významných hráčů na trhu.

Zatímco se společnosti stále potýkají s vyššími náklady na úvěry a obavami z možné recese, nárůst zpětných odkupů naznačuje, že se cítí sebevědoměji ohledně své finanční pozice v roce 2024.

Kromě zpětných odkupů akcií je dalším signálem podnikové důvěry nárůst dohod a obchodů mezi společnostmi, což může posílit celkovou důvěru na trhu.

V kontextu stabilizace úrokových sazeb a rostoucího sebedůvěry u společností se zdá, že americká ekonomika a trhy mají před sebou světlejší vyhlídky.

Tak to jen taková milá zpráva investiční přátelé, ať pořád nečteme jen ty negativní titulky. 😊🍀


Radši bych ty odkupy viděl minulý rok, hlavně u $META+0.4%. Ono je super že má vyšší cashflow, ale taky ty akcie v kupuje za 3 krát víc, než mohla.

Souhlas, to rozhodně musí být znát, jestli je kupuje za 100$ nebo nyní. Odkupy jsou super, ale kdo jiný než sama společnost by měla umět si je načasovat. Zase v té době třeba nemusely být na to prostředky.

To je taky možnost no. Ono to taky může být tím, že firma nemá jak jinak využít volný cash, tak jako poslední možnost kupuje své akcie.

Partner

Super článek, děkuji 🙏🏻

Taky díky, kolego. 😊👍 ...též mě baví tvé příspěvky.