S&P 500 ^GSPC 5,195.73 +0.29%
Tesla TSLA $179.86 -2.65%
Alphabet GOOG $173.32 +2.06%
Meta META $469.93 +0.91%
Nvidia NVDA $913.03 -0.91%
Microsoft MSFT $411.89 -0.40%
Amazon AMZN $189.03 +0.17%
Apple AAPL $181.76 +0.02%

Tato 3 růstová ETF se vyplatí nakupovat při každém poklesu

ETF jsou něco jako investiční nástroje kapitálového trhu, které vytvářejí a spravují specializované finanční instituce. Z mého pohledu jsou vhodné pro pasivní investory, ale i pro běžné investory, kteří vyhlíží příležitosti k ziskům. ETF mají většinou mnoho výhod, které běžné akcie nenabízí, tyto 3 konkrétní ETF jsou velice dobrou volbou pro investici při každém poklesu na trhu.

Vnímáte ETF jako dobrou investici?

Pro investory, kteří rádi sázejí na ''trendy'' nebo rádi těží z daných situací ve světě, jsou tyto ETF nejlepšími fondy pro nákup na dnešním trhu.

Je to velké téma pro debatu: Měli byste vsadit na to, co funguje, nebo koupit to, co je pod tlakem? Jako investoři záleží na tom, s jakým časovým rámcem pracujeme. Dlouhodobí investoři mohou dát přednost akciím a burzovně obchodovaným fondům (ETF), které jsou pod tlakem. Pro ostatní budou nejlepšími fondy ETF k nákupu ty, které již fungují.

O tom, které ETF jsou dnes nejvýhodnější, bychom mohli diskutovat až do konce dne. Pro investory, kteří rádi sázejí na momentum, jsou však tyto ETF nejlepší k nákupu. Komunální služby, energie a základní materiály patří v letošním roce k nejlepším sázkám na trhu.

Kromě velkého výnosu se skupině ETF nadále dařilo, protože investoři hledají únik do bezpečí. Ještě před začátkem roku 2022 se dařilo energetickým akciím a je to skupina, která pokračuje v růstu. A konečně, omezení dodávek a narušení dodavatelského řetězce udržují materiály v divokém pohybu.

Mohou tyto skupiny pokračovat v růstu? Trend prozatím říká ano.

Fond Energy Select Sector SPDR $XLE+0.3% 

28,55% za posledních 6 měsíců.

V posledních dnech dostaly akcie energetických společností spolu se zbytkem trhu pořádně zabrat. Nepomáhá ani to, že FED hovoří o agresivnějším plánu zvyšování úrokových sazeb ve snaze bojovat s inflací. Pro ceny energií byla inflace jedním z klíčových faktorů, které tlačily ceny vzhůru.

To na oplátku podněcuje růst akcií energetických společností. ETF Energy Select Sector SPDR $XLE+0.3% je proto na vzestupu. Za poslední rok vzrostl o 51 %. Stejně tak je ETF v roce 2022 zatím o cca 30% výše.

Energetika je nejvýkonnější skupinou za poslední tři, šest i 12 měsíců. Díky tomu se $XLE+0.3% stal jedním z nejlepších ETF k nákupu. Mimochodem, sektor veřejných služeb je i v těchto ukazatelích druhou nejvýkonnější skupinou.

Je třeba vědět jednu věc: Exxon Mobil a Chevron tvoří více než 43 % $XLE+0.3%. Dále jeho 10 nejvýznamnějších akcií tvoří více než 75 % fondu.

Fond Utilities Select Sector SPDR Fund $XLU+0.7%

Kdo nakoupil při poklesu v únoru, tak ten je šťastným člověkem a mohl se radovat z 18% zhodnocení za pouhé 2 měsíce.

Jak bylo uvedeno výše, sektor veřejných služeb je v poslední době velmi silný. Díky tomu se fond Utilities Select Sector SPDR Fund $XLU+0.7% stal jedním z nejlepších ETF, které bylo možné za poslední rok koupit.

Za posledních šest měsíců si $XLU+0.7% připsal 6 %. To není úplně nejlepší, ale stále je to větší zhodnocení než nabízí většina akciového trhu (nyní). Zhodnocení bylo i na vyšších hodnotách, kde byl následně zaznamenán propad. Nutno je podotknout i dividenda, která je zde vyplácena ve výši 2,75%.

Komunální služby bývají na trhu "nudnou a bezpečnou" investicí. Tento sektor, známý spíše díky výnosům než kapitálovému zhodnocení, má tendenci se pohybovat pomalu, ale je spolehlivý. V tržním prostředí, jako je toto, je pouhé udržení hlavy nad vodou výhrou. Nasdaq zahájil rok téměř nejhorším lednem v historii. Od té doby zaznamenal pokles od vrcholu k vrcholu o více než 20 %. Zvýšený zůstává i index volatility.

V tomto smyslu je tedy záviděníhodná nejen stabilita $XLU+0.7%, ale i jeho výkonnost. Akcie se od maxima propadly o pouhých 3,7 % a ETF prozatím zůstává v rostoucím trendu.

Fond Consumer Staples Select Sector SPDR Fund $XLP+0.8%

Poslední z ETF, které se oplatí nakupovat při poklesech.

V neposlední řadě tu máme fond Consumer Staples Select Sector SPDR Fund $XLP+0.8%. Nerad bych zněl jako pesimista, protože v jádru jsem býk a rád vyhledávám vzestupné trendy, i když jich je na výběr mnoho. To, že utility vedou, nemusí být pro celkový trh býčí signál. Totéž lze říci o základních spotřebních výrobcích.

To proto, že mezi hlavní akcie fondu $XLP+0.8% ETF patří Procter & Gamble, Costco, PepsiCo, Coca-Cola, Walmart a další. Nejsou to zrovna lídři býčího trhu, ale pro kupce, kteří hledají růstový impuls, je to právě tady.

ETF $XLP+0.8% za letošní rok příliš neroste - rozhodně ne tak jako utility nebo energie. V roce 2022 je však zatím v plusu, což je mnohem více, než může říci index S&P 500 nebo Nasdaq. Dále pokračuje ve vyšším trendu a drží se svých klíčových krátkodobých klouzavých průměrů.

I když to některým investorům může být jedno, je důležité identifikovat akcie s relativní silou oproti těm, které mají nižší výkonnost než trh.

  1. Zajímáte se o ETF?
  2. Jaké jsou vaše oblíbené ETF?
  3. Líbí se vám nějaké ETF z mnou vybraných?

 

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Zajímavý výběr :) ETF jsou dlouhodobě asi jednou z nejvíce bezpečných a nejvíce diverzifikovaných investičních možností.

ETF nakupuju i s mou aktivnější strategií, je to taková stálice v dobách, kdy se mým investicím nedaří až tolik.

ETFka jsou vhodné pro pasivní i aktivní strategii z mého pohledu.

Souhlasím, navíc se o ně nemusím víceméně nijak starat.

Vyvážená strategie.

ETF zaměřeně na energetiku dávají smysl, jedná se o jednodušší cestu, než si vybírat z řady akcií...

Rozhodně se jedná o jednodušší cestu.

To je pravda, ale nemusí přinést takové výnosy, jako jednotlivé tituly..

To určitě a hlavně je to ještě lepší pro ty, kdo se v tom nechtějí hrabat a věnovat tomu tolik času - takže vhodné pro začátečníky....

Přesně tak.