S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

A víš že mě to ani od tebe nepřekvapuje :DD. No já jsem nedávno přikoupil $TSLA+0.6% a ještě pak něco asi přikoupím, tak doufám že to byl správný krok :D

Spíš problém bude vydržet tu volatilitu a neprodat 😁

S tím naprosto souhlasím :D

No šel jste o chlup dál než Charles Munger, ten říkal . Raději ale budu vlastnit jen tři akcie, které považuji za nejlepší, než abych k tomu držel i ty, které za tak dobré nepovažuji.“ Musk je tak trochu blázen a workoholik , nesnese neúspěch a myslím že do budoucna přijde opět s něčím inovátorským. Třeba robotama bude těžit na Marsu nějaký vzácný nerost, první kolonii, nebo získávat energii z jádra. Prostředky a vize zatím na to má....

Charlie měl daleko víc času se tomu věnovat a najít ty 2 další akcie, co za to stojí 😁

To nejspíš ano , jestli nejste profík. Vidím že můj text neodešel kompletní, měl jsem tam i dovětek k Tesle.  Tak to vypadá že píšu spíše ke Space. Věřím že Tesla ještě pár trumfů v rukávu mít bude.

Právě že všechny Muskovo firmy jsou propojené a sdílejí nejen know-how, ale i lidi. To jinde k vidění není.

Dost odvazny krok, taky mam $TSLA v portoliu hodne nadvazenou, sleduju ji denne a verim ji, ale pristich par kvartalu bude asi celkem spis negativnich, tak to bude chtit hodne trpelivosti. S all-in by se mi asi uplne dobre nespalo. Taky se muze cokoliv stat, viz. utok na Giga factory Berlin....Na druhou stranu, pokud vse pujde podle planu tak 10x do roku 2030 neni nerealny. Tak drzim palce!

Předpokládám, že cesta bude hrbolatá 😁 Ale výsledek je jen že možná to nebude 10x ale pouze 8x nebo něco takového. Ale máte pravdu, že se mi líp spí, když jde Tesla nahoru.

Keďže sa pohybujem v svete automotive, lean a value stream maping, tak Tesla začína byť firma, ktorej automotive value bude len veľmi malá časť. Robotika a Energy sa stanú dominantov v priebehu rokoch 2-5 rokov. Taktiež ich výrobný proces výroby aut je niekoľko rokov dopredu oproti iným OEM. Nie som teda žiadny fanúšik Tesly ale stane sa dominantnou firmou od AI, autonomie podľa mňa.

Mít všechno v 1 akcii není investování, ale ruská ruleta.

Ne, diverzifikace = neudělal jsem svůj domácí úkol (nevím přesně proč kupuju tu kterou akcii) a daleko víc se bojím ztráty a v podstatě o zisk mi ani nejde 😁 Riziko tam samozřejmě je, ale příležitost je velká.

Tady zrovna zajimavej clanek na Yahoo https://finance.yahoo.com/news/morgan-stanley-cuts-teslas-price-target-warns-this-could-be-the-year-tesla-loses-money-204805161.html?.tsrc=fin-notif

Ten tlak Ciny bude cim dal vetsi a bohuzel Musk svym vystupovanim firme vubec nepomaha, spis naopak. :( Drzim Teslu taky, aktualne jsem +100% a prodavat nehodlam, ale jestli udela z aktualnich cen 2x za 5 let, tak budu rad...

Preto si myslím už dávno, že Tesla je kult. Ničím extra nevyniká, prakticky nemá žiadne významné konkurenčné výhody, pritom sa obchoduje ako rastová technologická spoločnosť. Pre mňa nezmysel aby takto niekto zbytočne riskoval, a to aj napriek tomu, ak by som sa mýlil a bola by to dobrá investícia za 5-10 rokov. Ale čo čakať od ľudí, ktorí napíšu že očakávajú 10-násobok zhodnotenia do 5 rokov. Čo je úplne nepochopenie fundamentálnych údajov. Ak by som to mal napísať na rovinu - takýto človek nerozumie čo tieto čísla znamenajú.

Já sleduju Teslu už 12 let, opravdu si myslíš, že víš líp než já, co ta čísla znamenají? 😁

Nepoznám Vás, ale podľa toho čo čítam si dovolím tvrdiť že áno. Ak by mala Tesla 10-násobnú hodnotu do 5 rokov, znamenalo by to skoro 6 biliónov dolárov. Na rok 2024 sa predpokladajú tržby okolo 110 miliárd, z toho zisk cca 9,7 miliardy, ale aj to nemusí byť reálne. V roku 2026 sa odhadujú tržby +- 155 miliárd a zisk cca 17,5 miliardy (čistá marža 11,5%). Ak by aj boli tržby za 5 rokov (2028) 200 miliárd aj pri veľmi pozitívnej a nereálnej ziskovej marži 20% (dnes to nedosahuje ani hrubá marža!) dostaneme zisk 40 miliárd. Chápete že pri hodnote 6 biliónov by bolo P/E ratio 150, P/S ratio 30 atď.? A to počítam s veľmi pozitívnym, doslova nereálnym scenárom. To už väčší zmyslel mi príde ísť all-in do Nvidie na týchto úrovniach, ktorá má aspoň momentálne monopol na trhu a konkurenčné výhody. Takže môžete sledovať spoločnosť aj ďalších 10 rokov, ale ja píšem reálne fakty a reálne čísla. Myslím, že táto komunita si zaslúži viac ako len heslá typu "Tesla to the moon" :)

Veľa šťastia

@majky Problém s touto úvahou je, že předpokládá, že se nic nezmění. Ale příští rok má přijít nová platforma auta "za půl" a do 2030 chce Tesla prodávat 10x víc aut, než minulý rok. Zatím se jim jejich předpoklady potvrdili (před 10ti lety se jim taky každý smál že není možné aby udělali půl milionu a už jsou na 2).

Energetika roste ještě rychleji, než automotive (konečně mají víc baterek, než kolik jich jsou schopní dodat do aut). Dokonce chtějí začít za 2 roky prodávat i robota. Takže za 5 let se může změnit úplně vše a všechny vaše předpoklady můžou být mimo. Nemusí, ale můžou - a na to vsázím svoje peníze. Co se může stát horšího, než že se o pár let seknu...

@ondar007 problém teze je přesně v tom co říkáte - že se nic nezmeni. Začli v segmentu, kde měli dominantni pozici a tu už nemají. A bude to jen horší. Například já mám něco přes dva roky elektroauto, není to Tesla, ale Korejec, a druhý elektroauto je objednaný, a opět to není Tesla, ale nová evropské auto roku, scenic e tech. A asi tu nejsme proto, abychom si vysvětlovali, co mě vadí na tesle a proč ji jako auto nechci - pointa je v tom, že ji NECHCI ale přitom chci a mám bev. Představa, že Tesla přijde.s malým autem, a třeba ve Francii nebo Německu najednou vyskočí prodeje, když mezitím přišel např. Renault s novou elektrickou pětkou, je nesmyslná. Je krásný, že 12 let sledujete Teslu ... Ono je možná důležitější sledovat vývoj celýho segmentu a potenciál.

Energetika a baterka, ech, Tesla si nechá dělat baterky  od myslím Carlu a určitě má lfp blade od byd, ale určitě se strašně prosadí ne prebranym trhu s baterkama, který dělá v Číně milion firem (doma u fve mám.pylontech z Číny, ne Teslu...)

Robot .... No, jak myslite 😁

Každopádně hodne štěstí, bude potřeba. 😁

@vladislavpisa No já mám Teslu už rok a čtvrt (nejlevnější Model 3) a rozhodně bych neměnil. A sleduji i ostatní automobilky a jak se jim super "daří". Ale holt každý má jiné požadavky. Uvidíme za pár let kolik automobilek přežije. Aktuálně na BEV dokáže vydělat právě jen Tesla a zatím to ani nevypadá, že by se někdo další blížil (možná BYD když se odečtou hybridy nebude daleko).

Ale jak už jsem psal vedle - co se může stát horšího, než že vydělám o něco míň 😁

@ondar007 Vy stále nechápete základné princípy investovania. V roku 2022 mala Tesla tržby 81,5 miliárd a dosiahla zisk 12,6 miliárd (zisková marža 15,4%). V roku 2024 sa budú pohybovať tržby na úrovni cca 110 miliárd s predpokladaným ziskom 9,7 miliardy (zisková marža 8,83%). To znamená, že síce predaju viac áut ako v roku 2022, ale len vďaka tomu, že znižujú ceny svojich áut, aby dokázali konkurovať iným automobilkám za cenu čoraz menšieho zisku. Ich marže už prekonávajú aj niektoré konkurenčné automobilky. Argumenty typu "Tesla chce", "Tesla plánuje", "Tesla bude" počúvame už pár rokov. Ja viem, že keď je niekto all-in v jednej spoločnosti, nechce vidieť negatíva. Z Vašich príspevkov vidím, že ste viac zaslepený fanúšik ako investor, a viem, že aj tak si pôjdete "svoje". Preto už nebudem viac ani reagovať, lebo to nemá zmysel. Nikdy neargumentujete niečím konkrétnym, takže frázami o autonómnych vozidlách, ktoré sme tu mali mať už minimálne od roku 2020 ma už neohúrite. Na to treba legislatívu a x ďalších povolení a autorizácií, autonómne vozidla tu nebudú ešte možno ďalšiu dekádu. Batérie? Tie už teraz Tesla kupuje od konkurencie, nemá nič významné čo by už nemala konkurencia. To isté v energetike. Robot? To si robíte srandu :). Musíte pochopiť čo je realita a čo sny. Nemôžte ignorovať konkurenciu ani realitu. A to sa ešte nebavíme o aktuálnej hodnote a číslach. Ale to je s Vami úplne zbytočné. Šťastie som Vám už poprial, ale tento fanatizmus nemá nič spoločné so šťastím, tak nech sa darí :)

@majky Díky. Uvidíme, jak se bude dařit. A nikdy jsem neříkal, že jsem investor. "Investovat" jsem začal za covidu, když jsem viděl, jak Tesla klesla. A hned za půl roku jsem byl +260%. Tak doufám, že za pár let to bude něco podobnýho, až se jim povede něco, v co normální investoři nevěří. Ale co se může stát horšího, že vydělám míň 😁

Rozhodně si nemyslím, že tato cesta je pro každého. Každý musí mít svojí vlastní investiční tezi. Někdo se víc bojí propadu, tak diverzifikuje, někdo sází na růst, tak investuje do svých šampionů. A jak to dopadne do budoucna? Bůh ví...

Drzim palce..

Kaskadér🙈

A že vraj sú Češi takmer všetci ateisti😂