S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Vedení FEDu prezentuje svůj pohled na ekonomiku.

Jerome Powell prezentoval včera a dnes svůj pohled na ekonomiku a možnosti snížení úrokových sazeb během politicky bouřlivého volebního roku. Předseda zahájí dvoudenní sérii výslechů před sněmovním výborem pro finanční služby, kde představí svůj názor na ekonomický vývoj a zpřesní směr měnové politiky.

"Je to jako taneční rovnováha na tenkém ledě," řekl Powell novinářům, když se připravoval na své vystoupení. "Musíme být opatrní, abychom zachovali stabilitu, ale zároveň reagujeme na ekonomické výzvy."

Plán, který Powell představí, bude plný kontrastů. Na jedné straně máme nízkou míru nezaměstnanosti a inflaci, která se drží blízko 2% cíle Federálního rezervního systému. To naznačuje, že ekonomika stále roste, ačkoli se některé obavy týkají příliš rychlého tempa.

"Je to jako jízda na horské dráze," vysvětlil Powell přítomným kongresmanům. "Vidíme, že ekonomika roste, ale existují také známky toho, že bychom mohli zpomalit, abychom zabránili přehřátí."

Nicméně nedávné údaje ukázaly, že situace není tak jednoduchá, jak by se mohlo zdát. Inflace se ukázala být pevnější, než se očekávalo, což některé členy Fedu znepokojuje.

"Musíme být obezřetní," varoval Powell. "Nemůžeme jednat příliš rychle a riskovat, že se ekonomika přehřeje."

Powellova slova odrážejí obavy, které v poslední době vyjádřili někteří členové Federálního rezervního systému. Zatímco se trh práce jeví silným a inflace se drží relativně pod kontrolou, někteří varují před možnými cenovými tlaky, které by mohly v budoucnu nastat.

"Musíme si být vědomi rizik," zdůraznil Powell. "Nemůžeme jednat unáhleně a riskovat, že způsobíme problémy."

Nicméně slyšení Powellův nejistý pohled na budoucnost ukázalo jako důležité pro trhy a investory, kteří hledají náznaky ohledně směru měnové politiky. S ohledem na politickou nejistotu a rostoucí ekonomické výzvy budou jeho komentáře pečlivě sledovány.

"Je to jako čtení čajových lístků," poznamenal Powell. "Musíme být ostražití a vnímat signály, které nám ekonomika posílá."

Slyšení Powellův také nabídne příležitost pro politiky na obou stranách politického spektra se zeptat na jeho názory a vyjádřit své obavy. S blížícími se volbami budou politické rozhodnutí ovlivňovat nejen ekonomické faktory, ale také rozhodnutí Fedu. Přestože se FED snaží udržovat odstup od politických vlivů, prezidentské volby přinášejí specifické výzvy. Donald Trump, během svého působení v úřadu často kritizoval Powella a jeho kolegy. Dále na straně demokratů, včetně senátorky Elizabeth Warren z Massachusetts, se ozývaly výzvy k Fedu, aby reagoval na rostoucí finanční tlak na rodiny s nižšími příjmy snížením sazeb. Ayanna Pressley, demokratická zástupkyně z Ohaia, také podporovala snížení sazeb. Demokrati během Trumpova prezidentství kritizovali jeho pokusy ovlivnit rozhodnutí Fedu ohledně sazeb.

"Je to jako tanec na ostří nože," uzavřel Powell. "Musíme si být vědomi rizik, ale také musíme jednat s rozvahou a obezřetností."

Sečteno, podrženo prozatím, v USA se pořád něco děje a ještě aby ne. Z tohoto projevu se opět dle mě nedalo nic moc více čekat a kdy budou sazby snižovat, to se nedovíme. Jisté je, že to teď nebude a já si myslím, že nejdříve to nastane až v druhé polovině roku. 😊 A co Vy přátelé, jak to vidíte? ...😃


Skvělý článek! děkuji

Partner

Hezké info, děkuji za článek. 🙏🏻

Taky díky 🙏

Super článek. Já osobně si myslím, že ke snížení úrokové sazby dojde v květnu.. ale těžko se to dá s jistotou tvrdit. Každopádně budu doufat, že ke snížení dojde 🙏🙏

Děkuji a to jsme dva, taky v to doufám a myslím si, že letos určitě k tomu dojde, minimálně 2x, ale jsem spíše skeptičtější a myslím si, že to bude až v té druhé polovině roku. Takže za květen bych byl mile překvapen. 😊