S&P 500 ^GSPC 5,222.68 +0.16%
Tesla TSLA $168.47 -2.04%
Nvidia NVDA $898.78 +1.27%
Amazon AMZN $187.48 -1.07%
Alphabet GOOG $170.29 -0.75%
Apple AAPL $183.05 -0.69%
Microsoft MSFT $414.74 +0.59%
Meta META $476.20 +0.16%

Conducerea Fed își prezintă viziunea asupra economiei.

Jerome Powell și-a prezentat ieri și astăzi viziunea asupra economiei și asupra potențialului de reducere a ratelor dobânzilor într-un an electoral tumultuos din punct de vedere politic. Președintele va începe o serie de audieri de două zile în fața Comisiei pentru servicii financiare a Camerei Reprezentanților, unde își va prezenta viziunea sa asupra evoluțiilor economice și va preciza direcția politicii monetare.

"Este ca și cum ai dansa echilibrul pe gheață subțire," a declarat Powell reporterilor în timp ce se pregătea să vorbească. "Trebuie să fim atenți să menținem stabilitatea în timp ce răspundem la provocările economice".

Planul pe care Powell îl va prezenta va fi plin de contraste. Pe de o parte, avem o rată scăzută a șomajului și o inflație care se apropie de ținta de 2% a Rezervei Federale. Acest lucru sugerează că economia este încă în creștere, deși există unele îngrijorări cu privire la faptul că ritmul este prea rapid.

"Este ca o călătorie în roller coaster"," le-a explicat Powell congresmenilor prezenți. "Vedem că economia este în creștere, dar există și semne că am putea încetini pentru a evita supraîncălzirea."

Cu toate acestea, datele recente au arătat că situația nu este atât de simplă pe cât pare. Inflația s-a dovedit a fi mai fermă decât se aștepta, ceea ce i-a îngrijorat pe unii membri ai Fed.

"Trebuie să fim prudenți," a avertizat Powell. "Nu putem să acționăm prea repede și să riscăm ca economia să se supraîncălzească."

Cuvintele lui Powell sunt un ecou al îngrijorărilor exprimate recent de unii membri ai Rezervei Federale. În timp ce piața forței de muncă pare puternică, iar inflația este relativ sub control, unii au avertizat cu privire la posibilele presiuni asupra prețurilor care ar putea apărea în viitor.

"Trebuie să fim conștienți de riscuri," a subliniat Powell. "Nu putem acționa pripit și risca să provocăm probleme".

Cu toate acestea, ascultarea viziunii incerte a lui Powell asupra viitorului s-a dovedit importantă pentru piețele și investitorii care căutau indicii despre direcția politicii monetare. Având în vedere incertitudinea politică și provocările economice în creștere, comentariile sale vor fi urmărite cu atenție.

"Este ca și cum ai citi frunzele de ceai," a remarcat Powell. "Trebuie să fim vigilenți și să luăm în considerare semnalele pe care ni le transmite economia."

Audierea lui Powell va oferi, de asemenea, o oportunitate pentru politicienii de ambele părți ale spectrului politic de a-i cere punctul de vedere și de a-și exprima îngrijorările. Pe măsură ce se apropie alegerile, nu numai factorii economici vor influența deciziile politice, ci și deciziile Fed. Deși Fed încearcă să se țină la distanță de influențele politice, alegerile prezidențiale prezintă provocări specifice. Donald Trump, în timpul mandatului său, i-a criticat adesea pe Powell și pe colegii săi. Mai mult, din partea democraților, inclusiv senatorul Elizabeth Warren din Massachusetts, au existat apeluri pentru ca Fed să răspundă la presiunile financiare tot mai mari asupra familiilor cu venituri mici prin reducerea ratelor. Ayanna Pressley, reprezentanta democrată din Ohio, a susținut, de asemenea, o reducere a ratelor. În timpul președinției lui Trump, democrații au criticat încercările acestuia de a influența deciziile Fed privind ratele.

"Este ca și cum ai dansa pe muchie de cuțit", a declarat a conchis Powell. "Trebuie să fim conștienți de riscuri, dar trebuie, de asemenea, să acționăm cu prudență și precauție".

În concluzie, deocamdată, întotdeauna se întâmplă ceva în SUA și vor urma și mai multe. Din nou, în opinia mea, nu se poate aștepta mai mult de la acest discurs și nu vom ști când vor reduce ratele. Ceea ce este sigur este că nu va fi acum și nu cred că va fi până în a doua jumătate a anului, cel mai devreme. 😊 Dar voi, prietenii mei, cum vedeți situația? ...😃


Mare articol! Vă mulțumesc