S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Dnes jsem narazil na zajímavý článek ze světa a rád bych o tom diskutoval. Osobně nejsem ekonom, ale takových nás je tu jistě mnoho a díky investicím se chtě nechtě učíme i trochu tu ekonomiku. Nyní předseda FEDu přišel s názorem, že nynější míra inflace může být způsobena prudce rostoucími náklady na pojištění.

Několik typů pojištění, včetně pojištění domácností a automobilů, za posledních několik let prudce vzrostlo a poškozuje to snahu Fedu snížit úrokové sazby na svůj 2% cíl, řekl Powell minulý týden v Kongresu. „Pojištění různých druhů – pojištění bydlení, ale také pojištění automobilů a podobně – to bylo v posledních několika letech významným zdrojem inflace“.

V úterý údaje z Bureau of Labor Statistics ukázaly, že pojištění automobilů, které pokrývá fyzické škody, odpovědnost a různé pojistné krytí osobních osobních vozidel, se za poslední rok zvýšila o 20,6 % a v únoru vzrostla o 0,9 % ve srovnání s před měsícem. Mezitím studie od S&P Global Market Intelligence zjistila, že pojištění majitelů domů v roce 2023 vyskočilo o 11,3 %.

Podle odborníků jsou příčinou nárůstu pojištění faktory, jako je změna klimatu a rostoucí ceny automobilových dílů.

Častější extrémní počasí způsobené klimatickými změnami vede k vyššímu riziku pro pojišťovny, což je vedlo ke zvýšení cen, uvádí studie Bankrate. Za posledních deset let zaznamenaly USA škody způsobené nepříznivým počasím v rekordních 1,1 bilionu dolarů, což je nejvíce v historii, což přispělo k vyšším nákladům na pojištění.

Pojišťovny platí zajišťovnám, aby jim pomohly vyhnout se platební neschopnosti, zajišťovny účtují pojišťovnám za jejich služby více a pojistitelé podle to na zákazníky.

"Z dlouhodobého hlediska společnosti v některých pobřežních oblastech ustupují od uzavírání pojištění," řekl Powell a dodal: "Je to významný problém."

Sazby pojištění aut jsou na téměř 50letém maximu a na vině je několik faktorů včetně extrémního počasí a kriminality, ale také aut samotných, řekl Fortune Mark Hamrick, hlavní ekonomický analytik Bankrate .

"Cesta, která nás dovedla na toto místo, zahrnuje prudký nárůst cen nových vozů a jejich složitost, což činí opravy složitější a dražší," uvedl Hamrick v e-mailu.

Jak vnímáte tuto tvrzení. Mohou opravdu pojistky mít vliv na inflaci? Osobně tuhle myšlenku slyším poprvé, ale může to být tím že jsem nestudoval ekonomiku. Tak mě zajímavý Vaše názory. 😊


tak urcite to ovlivni a kdyz to vezmu kolem a kolem tak je pravdepodobne i dost, pokud vim u nas tak oblibeny pojisteni nejsou ale na zapad od nas jsou mnohem vic rozsirene jakekoliv pojistky a neznam presny statistyky ale kdysi jsem tusim nekde zaregistroval ze lide tam davaji bezne na pojisteni vseho druhu( auto, dum ,zivotni atd ) i deset procent prijmu a pokud by stouplo o 20  procent tak by to uz celkovou inflaci zahybat mohlo slusne ale porad je to jen dozvuk inflace , je naprosto pochopitelny pokud rostou ceny ze pojisteni je bude nasledovat prece neni mozne mit pojistku na auto stejnou pokud bude mit hodnotu 100 tisic nebo 200 tisic a u domu a vseho ostatniho je to stejne takze ja bych se tomu vubec nedivil

Jj to je fakt, díky za postřeh, že vlastně ty pojistky musí zákonitě růst s cenou vše. Jak píšeš, pokud před 10 lety stálo auto nevím, půl milionu a dnes to samé stojí o třeba 300 tisíc více, tak i pojistka na něj bude muset být dražší. 😊

No teoreticky ano. Otázka je jakým poměrem se na tom podílejí.

No, to je fakt, nějaký poměr v tom bude, ale stejně je to zajímavé, jsem zvědav jestli někdo třeba přidá nějaký postřeh s rozborem jaký vztah tyhle dvě věci v ekonomice mezi sebou mají. 😊

Jestli to tak je a má to vliv na inflaci, tak to není hlavní důvod inflace. Spíše zanedbatelné procento.

@lenkakhasova Hlavní jsi taky nemyslím, nějaký point v tom bude, jak zmínil nahoře Dušen a fakt je, že s cenami které rostou i na pojistných věcech musí i pojistky jít nahoru, ale není to spotřební věc, jako nějaký produkt, věc, surovina atd ... co má větší vliv, ale služby do toho myslím taky patří.