S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Днес попаднах на интересна статия от света и бих искал да я обсъдим. Лично аз не съм икономист, но със сигурност тук има много такива хора и благодарение на инвестициите научаваме малко икономика. Сега председателят на Федералния резерв излезе с идеята, че сегашният темп на инфлация може да се дължи на рязко нарасналите застрахователни разходи.

Няколко вида застраховки, включително жилищните и автомобилните, са поскъпнали рязко през последните няколко години и пречат на усилията на Фед да намали лихвените проценти до целевото равнище от 2%, заяви Пауъл пред Конгреса миналата седмица. "Различни видове застраховки - застраховки на жилища, но също така и автомобилни застраховки и други подобни - които бяха значителен източник на инфлация през последните няколко години".

Във вторник данните на Бюрото за трудова статистика показаха, че автомобилните застраховки, които покриват физически щети, гражданска отговорност и различни лични автомобилни покрития, са се увеличили с 20,6% през последната година и са нараснали с 0,9% през февруари в сравнение с предишния месец. Междувременно проучване на S&P Global Market Intelligence установи, че застраховките на собствениците на жилища са скочили с 11,3% през 2023 г.

Според експертите причините за увеличението на застраховките са фактори като изменението на климата и повишаването на цените на автомобилните части.

Според проучването на Bankrate по-честите екстремни метеорологични условия, причинени от изменението на климата, водят до по-висок риск за застрахователите, което ги кара да повишават цените. През последното десетилетие в САЩ са регистрирани щети за рекордните 1,1 трилиона долара от тежки метеорологични условия - най-много в историята, което е допринесло за по-високи застрахователни разходи.

Застрахователите плащат на презастрахователите, за да им помогнат да избегнат неплатежоспособност, презастрахователите таксуват застрахователите повече за услугите си, а застрахователите таксуват клиентите си повече за това.

"В дългосрочен план компаниите в някои крайбрежни райони се отдръпват от сключването на застраховки". каза Пауъл и добави: "Това е значителен проблем."

Цените на автомобилните застраховки са на почти 50-годишен връх и за това са виновни няколко фактора, включително екстремни метеорологични условия и престъпност, но също така и самите автомобили, каза Марк Хамрик, главен икономически анализатор на Fortune Bankrate.

"Пътят, който ни доведе дотук, включва рязкото покачване на цените на новите автомобили и тяхната сложност, което прави ремонтите по-трудни и скъпи", Хамрик заяви в имейл.

Какво мислите за това твърдение. Може ли застраховката наистина да окаже влияние върху инфлацията? Лично аз за пръв път чувам тази идея, но това може да е защото не съм учил икономика. Затова се интересувам от вашето мнение. 😊


No comments yet