S&P 500 ^GSPC 5,192.96 +0.24%
Tesla TSLA $179.11 -3.06%
Nvidia NVDA $906.00 -1.67%
Alphabet GOOG $172.29 +1.45%
Meta META $468.58 +0.62%
Amazon AMZN $189.56 +0.45%
Microsoft MSFT $412.48 -0.26%
Apple AAPL $181.86 +0.09%

📈💼 Zajímavosti v bankovním sektoru!💡

Washington ustupuje tlaku velkých bank a přehodnocuje pravidla týkající se kapitálových rezerv. Předseda Federálního rezervního systému Jerome Powell a předseda FDIC Martin Gruenberg očekávají zásadní změny, které by mohly ovlivnit bankovní sektor i investory.

Nový návrh by vedl k 16% zvýšení úrovně kapitálu a 20% zvýšení rizikově vážených aktiv velkých bank.
Tento návrh je v diskusi v souvislosti s krachem několika středně velkých bank minulý rok, jako je například bývalá Silicon Valley Bank.

Zatímco někteří tvrdí, že změny by mohly mít negativní dopad na ekonomiku a omezení přístupu k hypotékám, další vidí tuto situaci jako možný bod zlomu v regulaci bank od roku 2008.

Není pro mě překvapením, že se banky aktivně snaží o zrušení těchto pravidel. JPMorgan Chase již zvažuje možnost žaloby, pokud se situace nevyřeší podle jejich představ.

Většina amerických bank začalo nový rok s růstem okolo 5-8 %. Mně přijde poměrně zajímavý kandidát banka Citigroup$C-0.4% nebo Bank of America $BAC+0.6%. Nesmím však zapomenout na evropské banky, které mě svojí výkonností mile překvapily. Například polská banka Pekao $PEO.WA-0.1% posiluje od začátku roku o více než 17 % a nyní vedení společnosti představilo návrh vyplacení rekordní dividendy ve výši 19 PLN (112 CZK) což představuje 11% výnos. Zajímavé jsou i česká Moneta $MONET.PR+0.2% či Komerční banka $KOMB.PR+2.2%.

Jaký je váš nejoblíbenější zástupce z bankovního sektoru?💰🏦


Mý oblíbenci a v portfoliu jsou $BAC+0.6% a $JPM+0.0%. Jinak protože tolik bankovnímu sektoru nerozumím. (proto i mám v zastoupení tyto dvě banky, kde si myslím že není co zkazit) tak moc asi úplně nerozumím té změně toho návrhu, dokázal by si to nějak pro blbce vysvětlit? 😁 ...jakože má to být změna pro banky v tom smyslu, kolik musí povinně držet kapitálu aby měly právě pro případně problémy v ekonomice a případ, kdyby chtělo najednou více klientů vybírat své účty, tak aby měly z čeho? ...

Přesně tak, hlavně je to z důvodu stability, aby byli více připravené na finanční krize. Samozřejmě to zas pro ty banky znamená mít vyšší náklady, čímž se sníží ziskovost.

Super díky, takže jsem si to vydedukoval správně. Souhlas, budou to tedy větší náklady, ale myslím si, že zrovna v tomto sektoru nebude problém si to vzít zpět na něčem. A kde to půjde dobře, no na lidech. půjčky budou dražší a nebo nějaké ty další služby co se člověk bance platí ať chce či nechce.

@lukasandel Právě to je na tom vždycky to nejhorší , nejvíc na tom doplatíme my jako prostý lidé. To nám zas ovlivní finanční zdraví všech rodin.

@moudry_investor Bohužel ano, jak říkáš, ale to se nedá nic moc dělat a právě proto si myslím, že je dnes už snad povinnost se zajímat o investice a investovat, protože v bance prostě ty peníze nejsou ideální mít všechny dle mě, i přesto, že nabízí různé uročení třeba i kolem 5%.

@lukasandel Povinnost, která by se měla učit už na základních školách, bohužel tomu tak není!

@moudry_investor Souhlas! 👍

V případě daní z dividend je důležitý daňový režim (smlouva) s danou zemí. Kolik je to v zemi původu obvykle (v případě standardní mezinárodní smlouvy) zase tak důležité není, zaplatite nakonec českých 15%.

jak je to se zdaněním  dividendy v Polsku? Není tam 25%?

Myslím si, že mají 19 %, to není zas tak zlé.

Potvrzuji 19%