S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

2 jednoduché způsoby, jak si zajistit pravidelný pasivní příjem

Existuje mnoho způsobů, jak generovat pasivní příjem. Aby ovšem tento příjem za něco stál, je nutné investovat poměrně značné finanční prostředky. Celý proces je ale možné urychlit a to tím, že budeme vkládat peníze do aktiv s velmi vysokým výnosem. Zde jsou 2 jednoduché způsoby, jak toho dosáhnout. 

1. Investujte do dividendových akcií s vysokým výnosem

Pravděpodobně nejoblíbenějším způsobem generování pasivního příjmu je investování do dividendových akcií s vysokým výnosem. Není těžké najít dividendové například akcie s výnosem 5 % nebo vyšším. V současné době se jich na amerických burzách obchoduje více než 800.

Před nákupem však určitě budete chtít akcie prozkoumat, abyste se ujistili, že základní podniky jsou dostatečně silné na to, aby vám dividendy byli schopny vyplácet. 

Příkladem takových akcií je může být Medical Properties Trust $MPW+0.6%. Zde se jedná o realitní investiční fond (REIT), který se zaměřuje na vlastnictví a pronájem nemocnic. Jeho dividendový výnos činí téměř 6,6 %. Společnost vlastní téměř 440 nemovitostí v USA a devíti dalších zemích. Podnikání společnosti Medical Properties Trust je solidní a diverzifikované mezi 53 nájemců.

Pětiletý graf akcie Medical Properties Trust, Zdroj: Google Finance 

Druhou akcií s vysokým dividendovým výnosem je Enterprise Products Partners Jedná se o středně velkou energetickou společnost s dividendovým výnosem 7,1 %. Společnost zvyšuje svou dividendu již 23 let po sobě. Enterprise vlastní více než 50 000 mil plynovodů, které přepravují zemní plyn, zkapalněný zemní plyn, ropu a petrochemické produkty. Při současné dynamice trhu se jí daří a měla by mít i solidní vyhlídky na dlouhodobý růst.

2. Investujte do uzavřených fondů

Alternativou k dividendovým akciím s vysokým výnosem mohou být právě uzavřené fondy (CEF). Uživatel, který mě k tomuto typu investic tak trochu přivedl a ukázal mi ho zblízka je @standasocha. Na jeho profilu najdete hned několik článků, kde se těmto fondům věnuje poměrně podrobně. 

Ted už ale o tom, co fondy CEF vůbec jsou? Jedná speciální typ podílového fondu, který nevydává nové podílové listy (odtud část názvu "uzavřený"). Na rozdíl od standardních podílových fondů však můžete CEF kupovat a prodávat jako akcie.

Výnosy CEF se liší. Nebudete však mít problém najít fond s výnosem 7 % nebo vyšším. Mějte na paměti, že CEF si účtují roční nákladové poplatky. U těch nejlepších se však vyplatí, protože získáte přístup ke špičkovým investičním manažerům, kteří neustále hledají nejlepší zdroje příjmů.

Pětiletá graf Nuveen Preferred & Income Securities Fnd, Zdroj: Google Finance 

Pár CEF fondů, které můžete vyzkoušet, jsou AllianceBernstein Global High Income Fund $AWF+0.4% a Nuveen Preferred & Income Securities Fund $JPS+0.2% . Výnos prvního z nich v současné době dosahuje téměř 7,7 %, zatímco výnos druhého fondu přesahuje 7,4 %. Fond AllianceBernstein CEF vlastní především podnikové dluhopisy, ale také některé státní dluhopisy. Nuveen CEF investuje do dluhopisů, běžných akcií a prioritních akcií. 

Jak akcie s vysokým dividendovým výnosem, tak i uzavřené fondy CEF mohou být výborným zdrojem pasivního přijmu. Nezapomínejte ale, že největší výnos ještě neznamená tu nejlepší investici. Nejedná se o investiční doručení a případné investiční rozhodnutí je jen ve vašich rukách. K napsaní článku mě inspiroval autor jménem Keith Speights. 

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Kde se dá nejlépe obchodovat s uzavřenými fondy?

normálně přes brokera, ne každý je ale má v nabídce

Já tedy volím uzavřené fondy s ještě vyšším dividendovým výnosem... :-)

jasně, dají se najít i fondy s výnosem přes 10 %, tam to ale pak bývá dost risky...

@standasocha můžete mi to potvrdit?

popřípadě co si myslíte o těchto 2 uvedených fondech?

Samozřejmě, já investuji do uzavřených fondů velmi rád, na nich se zvyšují pasivní příjmy rychle a snadno...

Dividendovky jsou prostě klasika :))

dividendové akcie jsou základ pasivního investovaní :))

Amen :D