S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Trpělivost - příklad, že se vyplácí.

Ahoj Investoři. Dnes se chci trochu vypsat z osobního pocitu, čistě bez nějakých informací, novinek ze světa investic. Uvedu zde praktický příklad, převážně tedy pro nováčky jak je kolikrát důležité udržet nervy, být trpělivý a nepanikařit. 😊 (samozřejmě sledovat informace stále, aby jste věděli, že propad, nerovná se bankrot)

Všichni začínáme a v tomto světě investic je to kord vidět. Já začal s investováním na burze, (brokerovi) přelom srpen/září roku 2022. Udělal jsem plno chyb na začátku, které dnes už vidím. Určitě ale ještě chyby udělám. Patří to k životu.

Nákup, který od dalšího dne klesal a až nyní, po roce a několik měsíců se dostal zpět do kladných čísel. 4.1.2023 jsem kupoval první pozici v společnosti PayPal. Tehdy nákup za 100$ za cenu 77.44$. Když se podíváte na cenu, už v té době nízká z pohledu pozic ATH odkud akcie padala. 😊 Nechal jsem se zlákat a vstoupil. Akcie se dále propadala a já si říkal, sakra co mám dělat. Další propad. Navíc po konci roku 2022 kdy trhy končili v propadu, S&P500 myslím tehdy něco kolem 20% mínus.

PYPL

PayPal

PYPL
$65.96 $1.86 +2.90%

Během roku jsem ještě 6x přikupoval. Z počátku jsem doufal v jejich brzkou hru s krypto světem a poté na schopnosti nově zvoleného CEO. Moc analýzy se přiznám jsem si dělat neuměl v začátcích. Postupně jsem se dalším ředěním dostal na nákupku 64.57$. Ano, šlo se dostat i níže, cena byla dost dní pod 60$ ...to už ale jsem nechtěl dát ředit a raději si počkal.

No a včera, 20.3.2024 ... takže za rok a 3 měsíce cca se mi pozice vrátila do zelených čísel. 🍀 Pozici držím, protože si myslím, že PayPal ještě růst může. Né zpět na ATH, to určitě ne, ale ten cíl jsem si dal někde mezi 75-80$ a tam budu zvažovat to vybrat.

Takže jak vidíte přátelé, trpělivost se vyplácí a já chtěl toto s Vámi sdílet, aby jestli se tu najdu i tací, kteří pak "věší hlavu" jak se říká z propadu, tak né vždy je to zlé. Ano, je třeba pokud mi něco klesá, najít si důvod proč a projít si tvz. zdraví firmy, ale rozhodně nepanikařit a myslet dopředu. 😊

Podělte se klidně o Vaše zkušenosti, případy, kdy jste "vyseděli" propad a jak? A nebo jestli jste unáhleně něco prodali?


Mal som ho od 8/23 a išlo to mierne dolu, v 19.1.24 som sa dostal do plusu a predal som ho. Po posledených earnings cena zamávala hore dolu a klesla niekde až na 56, niekde tu bol spomínaný a písal som tam, že neľutujem, že som sa ho zbavil. Potreboval som cash na nákup niečoho iného. Teraz by sa mohlo zdať, že som spravil chybu, pozrel som sa ale, za koľko som ho predal, je to takmer presne za cenu, aká je teraz. To, čo som vtedy za ten cash kúpil, síce odvtedy tiež nezarobilo nič extra(0,8%), no od posledných earnings, kedy som pár dní po nich spomenul, že nevidím dôvod, prečo by mal ísť hore, keď sa tam nepohol po earnings, nastali zmeny v managemente a vypadá to tak, že investori to prijali pozitívne a sa cena pohla hore. Mám nejaký voľný cash, tak sa dnes chystám niečo málo kúpiť, práve som nastavil nákup za 65,52 v premarkete, ale len 1% portfólia ako špekuláciu, lebo ten rast ceny za posl. 2týždne je založený len a výhradne na očakávaniach a potvrdiť ho musia nasledujúce earnings, ak sa tak stane, dokúpim zvyšné 3% a budem ho evidovať ako bežnú investíciu. Takže- ja som trpezlivosť ako Lukáš nemal a o nič som neprišiel, vždy ide len o to "za koľko"😃

Určitě, tak je to hodně individuální, udělal si taky dobře. Jak píšeš, prostě pokud ti to už nedávalo smysl a ty si potřeboval cash aby si mohl jít do něčeho lepšího, tak je to správně. To jestli to pak šlo nahoru nebo dolů, na to už je zbytečné se dívat, protože teď ti ten objem leží v jiné společnosti. Jinak ano, ten trh bere nového CEO dobře a kroky které podniká. Takže já věřím že jim to vydrží. Budou tam jistě taky dny ještě poklesů, jako například dnes, ale věřím, že do 2-3 let když se něco nepodělá, tak klidně na hranici 80-100$ se budou pohybovat. 😊

Krása a gratulace, tohle není úplně pro každého... Hlavně kromě Tvé trpělivosti, Ti pomohla především disciplína, kdy jsi na základě své strategie přikupoval, smekám. Můj příběh s $PYPL+2.9% byl úplně jiný, tím nerozporuji ten Tvůj, podstatné jsou výsledky... Já se rozhodl 2x o SHORT a také se vždy vyplatil. Samotná realizace trvala vždy jeden týden a řekněme, že zisk byl odhadem 15%. Takže z obou stran pohledu vidím dva vítěze :)

Super, tohle je taky pecka a když šel dolů, o shortu jsem uvažoval, ale blbě by se mi na to dívalo, držet buy a doufat v růst a na druhé straně jít short. Vím, že je to taky možnost a možná bych si tím shortem pokryl propad. Ale jak píšeš, byl jsem trpělivý a pak dole to naředil, protože jsem viděl a vidím potenciál v tom novém CEO. 😊 Takže super, jsem rád že jsme oba vyhráli, ač tedy já stále držím, protože si myslím, že ještě půjdou nahoru, i přesto, že to může být tak další horizont 2-3 let. 😊

Super, krásně napsaný...🙏👍👍👍

Děkuji. 🙏😊

Gratuluji a s novym CEO bych si veril jeste vyse😉 ja tu pozici zakladal nedavno a po vysledcich kdy byl 10% propad jsem znovu dokupoval to cena spadla na 56🥰 mam prumerny nakup na 60 a nevadi mi stale dokupovat- ty zmeny co predstavil CEO jsou jasny vzkaz ze je potreba jit od zakladu a prichod marketaka ze Sofi jsem taky vzal jako velmi pozitivni zpravu🤩

Za me se trh radikalne zmenil a podivat se na ATH je v tuhle chvilku nerealne ale cenovky okolo 90dolaru budou podle me do roka jako prd😉 proto byt tebou se toho hned nezbavuji😇 horizont 2-3 let by mohl byt mega dobry🎁🍀

Díky za podporu a držím kolego. 😁 Vidím to zde stejně, možná jsme si tu už k této akcii psali kolem právě těchto zpráv. Šli hodně dolu a ATH tam bych to určitě neviděl, ale jak píšeš, těch 90, klidně do těch 100$ by mohli zase vyrůst, protože tohle CEO si zatím vede dobře, (snad jej nepřechválíme ted) 😂 + i ten marketák, prostě berou to od podlahy a to bude trvat ještě, ale věřím, že se to vyplatí. 👍

Já bych k tomu ještě přidal že někdy se může i vyplatiti přiznat chybu a ztrátu realizovat, finance alokovat někam kde vydělají více než čekat až se původní investice dostane zpět "na své". Vždy záleží na tom v čem ta chyba byla. Svět investic je opravdu rozmanitý a strategií, které lze aplikovat je opravdu přehřšel.

@radekwolf vidím to podobně, tím nijak nechci zlehčovat Lukášovu trpělivost, která je zde příkladná. Sám mám několik pozic, kde jsem čekal rok i déle, někdy přikupoval... Na druhé straně jsem měl další pozice, kterých jsem se s děkuji zbavil a vstoupil do pozic jiných. Těžko říct, co by bylo za daných okolností lepší volbou, někdy je lepší se nevracet a jít dál. Důležité vidím správné rozhodnutí, kdy a proč :)

Souhlasím a vůbec to nijak nezlehčuješ. Možná k tomu samostatně taky napíšu nějaký příklad když něco dohledám. Ono přiznat si ztrátu je též velmi důležité a myslím si, že všichni jsme to kolikrát museli udělat. 😊 Patří to k investování. Je pak lepší jak píšeš, vzít tu ztrátu a dát ji někam kde to dává větší smysl. Já zde ale viděl možnost k tomu, že se to obrátí, hlavně potom co přišel ten CEO.

Naprosto souhlasím a díky za doplnění. Taky mám nějaké pozice které jsem zavřel ve ztrátě. Není na škodu uznat chybu, je to lidské a hlavní je ji neopakovat stále dokola. Zde jsem ale viděl pořád možnou naději to otočit a proto jsem držel. 😊

Souhlasím od prvního do posledního písmene. Investování (do akcií) je o trpělivosti. Možná klišé, ale Warren Buffett a investice v něj jsou jasným příkladem.

V mé poměrně krátké kariéře investování bych za naivní nákup považoval $NIO+8.7% , kdy jsem se nechal unést jedním českým fin “influcelerem”. Tak držím, občas přikoupím a čekám.

Za unáhlený prodej bych považoval prodej části pozice $NVD.F+6.2% na podzim minulého roku. Ale nevim zda si mohu vyčítat. Je to nesmysl jízda.

Co mi udělalo radost a říkám si “možná tomu začínám rozumět” je short $RIVN+6.1% .

Good luck🍀

Super díky za příběh a doplnění o Buffetta. 😊 Jinak chápu to že ses nechal unést influencerem, též je sleduji, protože někdy se najde nějaké akcie pro inspiraci u nich, ale na ty nákupy se snažím dávat bacha. 😊 U té Nvidia tak to si nevyčítej, zisk je zisk a to je hlavní, zase jiný zisk přijde jinde. Taky jsem si tohle říkal u akcií, které jsem prodal a šli dál nahoru, ale tak zase ten zisk použiješ jinde a jedeš dál. 😊 Jinak ano, ta cena je šílená a to jak AI je dnes všude. Ale asi to tak má být ... A ten Rivian, gratulace k odhadu dobrému. 👍

Jednou jsem se nechal inspirovat ze světa influ a bylo to naposledy :-).

U Nvidie si stále říkám, kde může být ten vrchol. Vždy dojdu k závěru, že nemá smysl v tuto chvíli řešit řešit. AI revoluce a transformace je stále terpve na začátku... sky is the limit.

U Rivianu jsem si hlavně zkoušel, jak mechanika funguje. Taková hra. Teď hledám příležitost, kde by se dalo zahrát druhé kolo :-)

Stále se učíme...

@pavelroman1 Souhlas a stále budeme, tento svět je tak velký že to je to hezké, i za x let budeme objevovat, minimálně různé nové společnosti. 😊 To ano, AI je pořád v plenkách jakoby a ta Nvidia, nechápu to, prostě to leze pořád a už věřím, že těch 1k to překoná.

Já ani nevím co bych řekl. Prostě úvod, stať a závěr na jedničku. Moc hezky napsaný dráčku :)

Teda až se červenám a není co dodat k tomu. 😂👍