S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

🚀💰 Intel se rozrůstá v Americe s gigantickým plánem investovat více než 100 miliard dolarů! 💰🚀

Polovodičový gigant Intel $INTC-9.2% včera oznámil, že získal federální dotace ve výši přes 20 miliard dolarů díky zákonu CHIPS and Science Act! 🌟

Poslední dobou, ani nevím které zprávě o Intelu věřit a kterou brát vážně, jak jsme viděli v minulých týdnech, kdy Pentagon oznámil stažení svého grantu ve výši 2,5 miliard dolarů, který oznámil týden před tím.

INTC

Intel

INTC
$31.88 -$3.23 -9.20%
INTC

Intel

INTC
$31.88 -$3.23 -9.20%
Target Price
40.25 (+26.25% Upside)

Tyto peníze by však měly podpořit rozvoj výroby čipů ve čtyřech státech USA, ale také zajistit nové továrny a modernizaci stávajících zařízení. Intel má v plánu investovat více než 100 miliard dolarů během pěti let do rozšíření domácích kapacit na výrobu čipů, což není jen skvělá zpráva pro společnost Intel, ale i pro ekonomiku a národní bezpečnost Spojených států! Musím říct, že investice ve výši 100 miliard dolarů už je slušný balík peněž, tak mě zajímá, co Intel vymyslí a zda se opět dostane na špičku čipového odvětví! Osobně Intelu věřím, a doufám že si navrátí svojí bývalou slávu. 📈

Generální ředitel Intelu Pat Gelsinger zdůraznil, že tato investice umožní vytvoření čipů s umělou inteligencí, které budou nejpokročilejší na světě! V plánu jsou čipy pod 2 nanometry, které by měly být pokročilejší než ty, co vyrábí Tchaj-wan. Další ohromnou příležitost tak vidí ve vysoké poptávce po těchto čipech. Už nyní víme o použití čipů Intel Core Ultra v nových zařízeních od Microsoftu! 🧠💡

Hlavním cílem této podpory je zvýšit podíl Ameriky na výrobě pokročilých čipů z 0 % na 20 % do roku 2030. Tím diverzifikovat svůj dodavatelský řetězec polovodičů.

Co si myslíte o společnosti Intel vy? 💼💡


Ředil jsem na  ceně 28$, takže už jsem v +, dividenda je ale dost malá. Zatím držím, jak se říká: chleba to nežere. Tak tomu dám ještě čas.

Jojo tam přišel dividend cut někdy v průběhu minulého roku, z mého pohledu to bylo správné rozhodnutí, je vidět, že aspoň mají plán a příležitost ty peníze lépe investovat.

Intel už od dob prvního Zenu od AMD (2017) nemá co nabídnout. Jeho procesory žerou i trávu kolem cesty a divím se, že je EU nezakázala jako vysavače. A ani v nejbližších 2 letech nečekám nic zajímavýho. Jejich jediná šance je aby se rozdělili na design a továrny, jako to udělala AMD. Továrny jsou teď stále v kurzu, kde kdo do nich chce rvát dotace. Design maj ale prachbídnej a fakt se divím, že ani po sedmi letech nedokázali nabídnout něco rozumnýho a spíš to vypadá, že se propadají do stále hlubší žumpy, což je škoda, konkurence by se hodila.

Tech 100mld musi INTC zainvestovat, aby drzel krok s konkurenci a jsou to penize, ktere by jinak mohl dostat investor;) Tohle je firma, do ktere by Buffett nejspise neinvestoval ani za 20 USD.

Jen cas ukaze, jestli dozenou co za ty prolenosene roky ztratili, v tomto sektoru by to byl maly zazrak.

Ja nejak furt u toho Intelu vaham, dlouhou dobu jsme mela pocit, ze jsou dost odepsani, ale ted mi prijde, ze vzplanul jako fenix :D

Líbí se mi vize kterou má Pat Gelsinger. Uvidíme jak se s tím Intel vypořádá.

Nejak si nedokazi predstavit, ze predbehnou tchajvan

Lepší neváhat. I za 34 USD tady byla diskuse, že je Intel mrtvý. Na strategický význam pro vládu USA jsem upozorňoval a rovněž na dotace a výrobu čipů pro Nvidiii, MSFT apod. Chápu, že nejsou teď oblíbení, ale je třeba se oprostit od emocí. Jestli spadne pod 40, dokoupím další

Rozumím :)

Ten Intel sleduji od ceny 25$ za akcii a mrzí mě že jsem do toho nešel, přiznám se, společnosti jsem už nevěřil díky nástupcům jiným z řad čipové technologie. O tom co píšeš, je to takové jednou tak, podruhé jinak a kdo ví. Na druhou stranu, tyhle vládní zakázky/granty ať už vyjdou v nějaké výši nebo ne, tak minimálně může dávat dobrý dojem dle mě, že společnost má stále co říci a mají asi i kontakty, podporovatele na zajímavých místech, když dokážou získat taková financování. 😊

Přesně, ale jak říkáš, taky jsem si říkal, že naředím pozici kolem těch 30$, ale těch neúspěchů a tlaku ze strany konkurence bylo prostě příliš. K tomu ani moc nepomohly výsledky, které byly fakt mizerné. Teď to však vypadá, že společnost ožívá, tak uvidíme kam až se Intel dostane a jak bude schopný konkurovat proti Tchaj-wanu.

Uvidíme, té konkurence je zde opravdu hodně a snad naloží s těmi penězi dobře, mají co dohánět ale tu důvěru mají nejspíše. Já do toho zatím nejdu, to by muselo jít cena aspoň tak na 35$.

Uvidíme jak to celé bude, ale jak říkám, Pat Gelsinger mi přijde jako sympatický chlapík, který ví jakým směrem Intel vést.

Tak ono to dlouho vypadalo, žepujde spíš ještě níže. Holt vládní granty

Přesně, snížení divi, prostě jedna špatná zpráva za druhou. Teď už se snad konečně odpíchnou.

@moudry_investor hlavni je aby ty penize pouzili nejak s rozumem :)