S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

A máme tu na konci týdne další dílek do našeho příběhu dluhu USA. V březnu už jsem o tomto se zmiňoval a protože se to stále řeší, odkládá, tak máme tu další malou zprávu. 😊

Washington se chystá financovat vládu, ale čelí procedurálním krokům před odvrácením možného odstavení. Sněmovna reprezentantů těsně před polednem hlasovala 286:134 pro předložení 1012 stránkového zákona o výdajích, který pokrývá přibližně 70% diskrečních vládních výdajů. I přes silný odpor GOP byla tato dvoutřetinová většina těsně překonána.

Cílem zákona je zajištění financování vlády do konce září a má ukončit dlouhodobý boj, který vede k protahování debat o financování téměř šest měsíců. Nicméně, více než 112 republikánských členů, většina z nich členy výboru Republikánské strany, odmítla spolupracovat s demokraty a hlasovala proti.

Během debaty poslankyně Marjorie Taylor Greeneová dokonce navrhla odvolání předsedy Sněmovny reprezentantů Mikea Johnsona ze jeho pozice, což označila jako „varování“.

Nyní je na řadě Senát s otázkou, zda procedurální průtahy mohou zdržet závěrečné hlasování dnes odpoledne nebo večer, přičemž zákonodárci spěchají kvůli půlnocnímu termínu.

V nadcházejících dnech očekávají zákonodárci výzvu k financování široké škály oblastí, včetně Pentagonu, IRS, Bílého domu a zákonodárné složky, které vyprší o půlnoci, pokud nebudou přijata opatření.

Opozice ze strany konzervativců je patrná v Senátu, kde senátoři jako Rand Paul, Tommy Tuberville a Ron Johnson vyjádřili svůj odpor. Zůstává nejasné, zda někdo z nich plánuje použít procedurální taktiku ke zdržení konečného hlasování.

Ačkoli se vedení Senátu pravděpodobně dokáže dostat k závěrečnému hlasování tento víkend, další kolo odstávky by mohlo mít negativní dopad na vládu, což by mohlo být vnímáno ratingovými agenturami jako další úder proti stabilitě země. 🤔

Každopádně v USA se nudit nikdy nebudeme a jako vždy, prostě si něco odsouhlasí, ale dluh se navýší. Rozhodně to není dobře, ale asi lepší, než aby se to sesypalo. Navíc jedno snížení ratingu USA už jsme tu měli a není to zas tak dávno. Co Vy přátelé, jak na to pohlížíte a ač to nikdo z nás nevyřeší, tak kdyby jste měli tu moc, měli by jste nápad/návrh jak tohle řešit? 😊

Btw., užijete víkend. 🍀😁


Ilustracni foto TOP :D

Clanek samosebou super, diky :)

Děkuji. Jj přišlo mi to vtipné, hledal jsem nejprve nějaký obrázek třeba kongresu, pak ale tohle si říkám,to nechám. 😂 Zmar, neboli nezmar politiků doufajíc v lepší zítřky.

@lukasandel vystihl jsi to dokonale :)

Zjednodušit byrokracii? Věřím, že nějací lidé tam jsou nad stav, a jsou postradatelni.

Afuera! 😁

Souhlas a těch peněz co by se mohlo ušetřit. A tím myslím i u nás, obecně politika je špatné místo, protože se tam potkává moc rozhodovat a vytvářet si prostředí pro chamtivost. Já osobně nevím jak to změnit, ale museli by se nějak vytvořit jakoby silnější mantinely proto, aby tam neměli lidé takovou možnost dělat co dělají. Protože opravdu drtivá většina lidí, kteří tam přijdou, ať už říkají že jsou třeba čestní a nejdou pro peníze, tak potom tam pro ty peníze jsou. Proto si myslím, že to nemá moc konce, respektivě nějaké východisko, protože člověk ze své podstaty si vždy bude chtít ukořistit ten nejlepší podíl. 😊 (Dalo by se to říci i jinými slovy, snad ale jsem myšlenku dokázal popsat) 😊