S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

А в края на седмицата ни предстои още една част от историята за дълга на САЩ. Споменах за това още през март и тъй като то все още се разглежда, отлага се, имаме още един малък доклад. 😊

Вашингтон ще финансира правителството, но му предстоят процедурни стъпки, преди да предотврати евентуално спиране на работата. Малко преди обяд Камарата на представителите гласува с 286-134 гласа за приемането на законопроект за разходите от 1012 страници, който покрива около 70% от дискреционните разходи на правителството. Въпреки силната опозиция от страна на ГП, това мнозинство от две трети беше преодоляно с малко.

Законопроектът има за цел да осигури финансирането на правителството до края на септември и има за цел да сложи край на дългогодишната борба, в резултат на която дебатите за финансирането се проточиха близо шест месеца. Въпреки това повече от 112 републиканци, повечето от които членове на комисиите на ООП, отказаха да работят с демократите и гласуваха против него.

По време на дебатите републиканецът Марджъри Тейлър Грийн дори предложи да бъде отстранен председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън от поста му, което тя определи като "предупреждение".

Сега е ред на Сената да се запита дали процедурните забавяния могат да забавят окончателното гласуване днес следобед или вечерта, като законодателите бързат за крайния срок в полунощ.

През следващите дни законодателите очакват в полунощ да изтече срокът за финансиране на широк кръг области, включително Пентагона, данъчната служба, Белия дом и законодателната власт, ако не бъдат предприети действия.

Съпротивата на консерваторите е очевидна в Сената, където сенатори като Ранд Пол, Томи Тъбървил и Рон Джонсън се обявиха против. Все още не е ясно дали някой от тях планира да използва процедурни тактики, за да забави окончателното гласуване.

Въпреки че ръководството на Сената вероятно ще успее да постигне окончателно гласуване този уикенд, още един кръг на спиране на работата на правителството може да има отрицателно въздействие върху него, което може да бъде възприето от рейтинговите агенции като пореден удар срещу стабилността на страната. 🤔

Както и да е, в САЩ никога няма да ни е скучно и както винаги, просто ще приемат нещо, но дългът ще се увеличи. Определено не е хубаво нещо, но вероятно е по-добре, отколкото да се срине. Освен това вече имахме едно понижаване на рейтинга на САЩ и то не беше толкова отдавна. Какво ще кажете вие, хора, как се чувствате по този въпрос и въпреки че никой от нас не може да го реши, ако имахте власт, бихте ли имали идея/предложение как да го решим? 😊

Btw, пожелавам ви хубав уикенд. 🍀😁


No comments yet