S&P 500 ^GSPC 5,187.67 +0.00%
Tesla TSLA $174.72 -1.74%
Alphabet GOOG $171.16 -1.05%
Meta META $472.60 +0.93%
Amazon AMZN $188.00 -0.40%
Microsoft MSFT $410.54 +0.29%
Apple AAPL $182.74 +0.19%
Nvidia NVDA $904.12 -0.16%

INFLACE V KOSTCE

Inflace je v tomto roce asi nejčastějším tématem na všech serverech a to se nemusí ani jednat jen o ty ekonomické.

Karl Otto Pohl, bývalý prezident Bundesbank kdysi prohlásil: “Inflace je jako zubní pasta, když ji jednou vymáčknete z tuby, těžko už ji dostanete zpátky”. Sám ji nazývám “rakovinou měny” a proč? Je to snadné, Inflace zasahuje naprosto do každého odvětví, každé firmy, ale i konkrétní domácnosti dané ekonomiky. Ovlivňuje kupní sílu peněženky každého z nás, každý den, ať jsme kde jsme. Neunikneme ji a neustále naší kupní sílu požírá a jelikož je uváděna v procentech, užírá nás víc a víc, ať se nám to líbí nebo ne.

Inflace neboli fenomén rostoucích cen se obvykle vyjadřuje procentuálně v meziročním srovnání. Čteme li tedy článek, kde je uvedena aktuální 3% inflace, znamená to ve skutečnosti, že je aktuální inflace o 3% vyšší než v předchozím období.

Existují různá měření inflace, některé z nich uvedu jen heslovitě, kdo bude mít zájem, jistě si rád dohledá detailnější informace:

CPI - Index spotřebitelských cen

RPI - Index maloobchodních cen

PPI - Index cen výrobců

Velikost inflace reguluje Národní banka daného státu. V našem případě tedy Česká Národní Banka (ČNB). Tato instituce by měla být nezávislá na vládě státu. Záměrně píši “by měla” jelikož v mnoha zemích tomu tak není a i u nás s nutnou dávkou slušnosti a předstírané naivity přehlédnu jisté spojitosti. K regulaci používá různé možnosti. Hlavní je samozřejmě úroková sazba, která dopadá v nejvyšší míře na každého z nás. V posledních letech např. ČNB použila intervence vůči cizím měnám, tu nejvíce pocítily firmy zabývající se importem a exportem. Národní banky disponují i dalšími možnostmi jak regulovat výši inflace.

Nebudu zde rozebírat stupnici inflace, končící nekontrolovanou hyperinflací, která postihla například Výmarskou republiku v roce 1923 nebo Zimbabwe v roce 2008. Důsledkem byly vystaveny bankovky v hodnotě 100 miliard zimbabwských dolarů.

Ale je kontrolovaná inflace opravdu tak strašná, jak z článku doposud vyplývá nebo je vlastně skvělá oproti jejímu opaku deflaci?

A o Deflaci si povíme něco málo příště :)


Super článek, díkyza něj

Super :) jak moc je ve vysledku CNB nezavisla na vlade statu...tot otazka

Do toho jsem umyslne v ramci slušnosti moc nezabrousil, nicmene je dobre vedet, ze nepřítele si do cela ČNB vlada nejmenuje ;)

Právě:D když si je tam volí....