S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Chipotle Mexican Grill a její možné první rozdělení akcií.

$CMG+2.4% spolu se svými dceřinými společnostmi, vlastní a provozuje řetězec restaurací pod značkou Chipotle Mexican Grill ve Spojených státech, Velké Británii, Kanadě, Německu a Francii. Obletěla zpráva, že společnost uvažuje o jejím historicky prvním rozdělení akcií (Split) a rovnou 50 ku 1.

Pokud se chystáte něco udělat, udělejte to ve velkém. Zdá se, že toto je myšlení představenstva $CMG+2.4%. Minulý týden představenstvo schválilo rozdělení v poměru 50:1 . Ještě to není hotová věc. Akcionáři to musí schválit na výroční schůzi plánované na 6. června. Za předpokladu, že to schválí, řetězec mexických restaurací rozdělí své akcie po uzavření trhu 25. června. Chipotle ve své tiskové zprávě minulý týden poznamenal, "Bylo by to jedno z největších rozdělení akcií v historii New York Stock Exchange (NYSE)".

Proč se toto nyní zvažuje u této společnosti?  Za prvé, řetězec restaurací za 30 let své činnosti nikdy neprovedl rozdělení akcií. Za druhé a hlavním důvodem je však jednoduše to, že akcie Chipotle v průběhu let raketově vzrostly. Cena se nedávno dostala až na 3 000$ za akcii. Díky tak vysoké ceně akcií je rozdělení akcií 50 za 1 praktické.

Motivace Chipotle pro rozdělení svých akcií není překvapující. Finanční a administrativní ředitel Jack Hartung řekl: "Věříme, že díky tomu budou naše akcie přístupnější zaměstnancům i širšímu okruhu investorů."

Dále několik pozitivních shrnutí. Chipotlovo podnikání vzkvétá. Ve Q4 roku 2023 tržby společnosti meziročně vyskočily o 15,4 % na 2,5 miliardy $. Tento nárůst nebyl jen výsledkem toho, že Chipotle otevřel rekordní počet nových restaurací. Tržby ve stejných obchodech ve stávajících restauracích vzrostly o 8,4 %.

CMG
$3,186.97 $75.00 +2.41%

Upravený zisk na akcii společnosti ve čtvrtém čtvrtletí vyletěl o 25 % výše. Tento výkon byl částečně umožněn díky působivému zlepšení provozních marží na úrovni podniků a restaurací.

Snaha o expandaci i mimo USA. Společnost otevřela svou teprve první restauraci v kanadském Calgary v roce 2023. Letos plánuje otevřít v Kanadě 10 až 14 nových restaurací. Chipotle také podepsal své první mezinárodní partnerství v roce 2023 a spojil se s Alshaya Group s cílem otevřít restaurace na Středním východě. Primární příležitost k růstu ale stále vidí v Severní Americe. Generální ředitel Brian Niccol ve zprávě o zisku za 4. čtvrtletí uvedl, že věří, že společnost bude dlouhodobě schopna „více než zdvojnásobit naše restaurace v Severní Americe“. Také si myslí, že Chipotle bude moci dále zvyšovat své ziskové marže, které jsou na špičce v oboru.

Rozhodně je toto velmi zajímavá věc a i lákavé. Na jednu stranu, je možnost že cena ještě poroste díky rozdělení, protože cena tak bude dostupná pro více potencionálních kupců? Na druhou stranu musíme mít na mysli, že rozdělení akcií nemění nic na základech podnikání nebo vyhlídkách společnosti. A i přesto, že společnost má kam růst, kam expandovat, dokáže si udržet silný růst? 📈 Váš názor na společnost? 😊

Btw: ...to jídlo ale vypadá v jejich menu velice lákavě, škoda že nejsou v Čechách. 🌮😃


Ahoj, vlastníš tuto společnost? Případně chystáš se využít pravděpodobného růstu akcií po splitu?

Nakupuješ za aktuální cenu, ikdyž je takto vysoko?

Ahoj, zatím nevlastní. Sleduji ji a chtěl bych ji nakupovat někde na ceně kolem cca 2800$, protože tam byl když se podíváš na graf jednodenní, poslední gap. Tak chtěl bych samozřejmě trochu se slevou a dostat se tam. ...ale bohužel zatím to vypadá, že jestli jsem nedělal chybu v čekání, protože cena roste, dnes by se měla dostat na hranicí 3000$

Díky za info. Ano po včerejších výsledcích připisují víc jak 3%. Taky bych rád zařadil do portfolia, s cenou alespoň jak píšeš ..2800 $. Těžko říct jestli se aspoň přiblíží, vzhledem k blížícímu se jednání o splitu.

@michalfrk Právě no, koukal jsem na to. Bohužel nám to asi uteklo což mě mrzí, ale tak mám to ve sledovaných a třeba nějaká korekce předtím splitem ještě bude.