S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Чипотъл мексиканска скара и евентуалното й първо разделяне на акции.

$CMG+2.4%, заедно със своите дъщерни дружества, притежава и управлява верига ресторанти с марката Chipotle Mexican Grill в САЩ, Обединеното кралство, Канада, Германия и Франция. Разпространена е новина, че компанията обмисля първото в историята си разделяне на акции (Сплит) и то направо 50 към 1.

Ако ще правите нещо, направете го мащабно. Това изглежда е мисълта на борда на директорите на $CMG+2.4%. Миналата седмица управителният съвет одобри сплит в съотношение 50:1 . Все още не е сключена сделка. Акционерите трябва да го одобрят на годишното събрание, насрочено за 6 юни. Ако те го одобрят, веригата мексикански ресторанти ще раздели акциите си след затварянето на пазара на 25 юни. Chipotle отбеляза в съобщението си за пресата миналата седмица, "Това ще бъде едно от най-големите разделяния на акции в историята на Нюйоркската фондова борса (NYSE)."

Защо това се обмисля сега за тази компания? Първо, веригата ресторанти никога не е извършвала разделяне на акции през 30-те години на своята дейност. Втората и основна причина обаче е, че акциите на Chipotle са се покачили през годините. Наскоро цената достигна до 3000 долара за акция. Тази висока цена на акциите прави практично разделянето на акциите в съотношение 50 към 1.

Мотивите на Chipotle за разделяне на акциите не са изненадващи. Главният финансов и административен директор Джак Хартунг заяви: "Вярваме, че това ще направи акциите ни по-достъпни за служителите и по-широк кръг инвеститори."

След това няколко положителни обобщения. Бизнесът на Chipotle е в подем. През четвъртото тримесечие на 2023 г. приходите на компанията са скочили с 15,4% на годишна база до 2,5 млрд. долара. Този ръст не е само резултат от откриването на рекорден брой нови ресторанти на Chipotle. Продажбите в съществуващите ресторанти са се увеличили с 8,4%.

CMG
$3,186.97 $75.00 +2.41%

Коригираната печалба на акция на компанията нарасна с 25% през четвъртото тримесечие. Тези резултати станаха възможни отчасти благодарение на впечатляващото подобрение на оперативните маржове на корпоративно ниво и на ниво ресторанти.

Усилията за разширяване на дейността извън САЩ. Компанията откри едва първия си ресторант в Калгари, Канада, през 2023 г. Тя планира да открие от 10 до 14 нови ресторанта в Канада през тази година. През 2023 г. Chipotle подписа и първото си международно партньорство, като се обедини с Alshaya Group за откриване на ресторанти в Близкия изток. Но компанията все още вижда основната си възможност за растеж в Северна Америка. Главният изпълнителен директор Брайън Никол заяви в отчета за приходите за четвъртото тримесечие, че вярва, че компанията ще успее да постигне устойчив "да увеличим повече от два пъти ресторантите си в Северна Америка". Той също така смята, че Chipotle ще успее да увеличи още повече маржовете си на печалба, които са на върха в индустрията.

Със сигурност това са много интересни неща, а и изкушаващи. От една страна, има ли вероятност цената все пак да се повиши заради разделянето, защото то ще я направи достъпна за повече потенциални купувачи? От друга страна, трябва да имаме предвид, че разделянето на акциите не променя нищо в основите на бизнеса или в перспективите на компанията. И въпреки че компанията няма накъде да расте, няма къде да се разширява, може ли да поддържа силен растеж? 📈 Вашето мнение за компанията? 😊

Btw: ...все пак храната изглежда много изкушаващо в менюто им, жалко, че не са в Чехия. 🌮😃


No comments yet