S&P 500 ^GSPC 5,222.68 +0.16%
Tesla TSLA $168.47 -2.04%
Nvidia NVDA $898.78 +1.27%
Amazon AMZN $187.48 -1.07%
Alphabet GOOG $170.29 -0.75%
Apple AAPL $183.05 -0.69%
Microsoft MSFT $414.74 +0.59%
Meta META $476.20 +0.16%

Chipotle Mexican Grill și posibila sa primă divizare a acțiunilor.

$CMG+0.2%, împreună cu filialele sale, deține și operează un lanț de restaurante sub marca Chipotle Mexican Grill în Statele Unite, Regatul Unit, Canada, Germania și Franța. A circulat vestea că societatea ia în considerare prima divizare a acțiunilor (Split) din istoria sa și o împărțire directă de 50 la 1.

Dacă aveți de gând să faceți ceva, faceți-o în stil mare. Aceasta pare a fi gândirea consiliului $CMG+0.2%. Săptămâna trecută, consiliul a aprobat un split de 50 la 1 . Nu este încă o afacere încheiată. Acționarii trebuie să o aprobe la adunarea anuală programată pentru 6 iunie. Presupunând că aceștia o aprobă, lanțul de restaurante mexicane își va diviza acțiunile după închiderea pieței pe 25 iunie. Chipotle a menționat în comunicatul de presă de săptămâna trecută, "Aceasta ar fi una dintre cele mai mari divizări de acțiuni din istoria Bursei de Valori din New York (NYSE)".

De ce se ia acum în considerare acest lucru pentru această companie? În primul rând, lanțul de restaurante nu a efectuat niciodată o divizare a acțiunilor în cei 30 de ani de activitate. În al doilea rând, și principalul motiv, însă, este pur și simplu faptul că acțiunile Chipotle au crescut vertiginos de-a lungul anilor. Prețul a ajuns recent până la 3.000 de dolari pe acțiune. Acest preț ridicat al acțiunilor face ca o divizare a acțiunilor în proporție de 50 la 1 să fie practică.

Motivația Chipotle de a-și diviza acțiunile nu este surprinzătoare. Directorul financiar și administrativ Jack Hartung a declarat: "Credem că acest lucru va face ca acțiunile noastre să fie mai accesibile angajaților și unei game mai largi de investitori."

În continuare, câteva rezumate pozitive. Afacerile Chipotle sunt în plină expansiune. În T4 2023, veniturile companiei au crescut cu 15,4% de la an la an, până la 2,5 miliarde de dolari. Această creștere nu a fost doar rezultatul deschiderii de către Chipotle a unui număr record de restaurante noi. Vânzările în același magazin la restaurantele existente au crescut cu 8,4%.

CMG
$3,239.23 $6.26 +0.19%

Câștigurile ajustate pe acțiune ale companiei au urcat cu 25% mai mult în al patrulea trimestru. Această performanță a fost posibilă, în parte, datorită îmbunătățirii impresionante a marjelor de exploatare la nivel corporativ și la nivelul restaurantelor.

Eforturile de extindere în afara SUA. Compania a deschis doar primul său restaurant în Calgary, Canada, în 2023. Plănuiește să deschidă între 10 și 14 restaurante noi în Canada în acest an. Chipotle a semnat, de asemenea, primul său parteneriat internațional în 2023, asociindu-se cu Alshaya Group pentru a deschide restaurante în Orientul Mijlociu. Dar vede în continuare principala sa oportunitate de creștere în America de Nord. Directorul general Brian Niccol a declarat în raportul privind rezultatele din trimestrul patru că el crede că firma va fi capabilă să susțină în mod durabil "să ne dublăm mai mult decât restaurantele din America de Nord". De asemenea, el crede că Chipotle va reuși să își crească și mai mult marjele de profit, care se află în topul industriei.

Cu siguranță, acesta este un material foarte interesant și, de asemenea, tentant. Pe de o parte, există posibilitatea ca prețul să crească totuși din cauza divizării, deoarece va face ca prețul să fie accesibil pentru mai mulți potențiali cumpărători? Pe de altă parte, trebuie să ținem cont de faptul că o divizare a acțiunilor nu schimbă nimic în ceea ce privește elementele fundamentale ale afacerii sau perspectivele companiei. Și chiar dacă compania nu are unde să crească, nu are unde să se extindă, poate menține o creștere puternică? 📈 Opinia dumneavoastră despre companie? 😊

Btw: ...mâncarea pare totuși foarte tentantă în meniul lor, păcat că nu sunt în Cehia. 🌮😃


No comments yet