S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Chipotle Meksika Izgarası ve olası ilk hisse bölünmesi.

$CMG+2.4%, iştirakleriyle birlikte Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Kanada, Almanya ve Fransa'da Chipotle Mexican Grill markası altında bir restoran zincirinin sahibi ve işletmecisidir. Şirketin ilk hisse senedi bölünmesini (Split) ve 50'ye 1 şeklinde bir bölünmeyi değerlendirdiğine dair haberler yayıldı.

Eğer bir şey yapacaksanız, büyük yapın. Bu $CMG+2.4% yönetim kurulunun düşüncesi gibi görünüyor . Geçen hafta yönetim kurulu 50:1'lik bir bölünmeyi onayladı. Bu henüz tamamlanmış bir anlaşma değil. Hissedarların 6 Haziran'da yapılması planlanan yıllık toplantıda bunu onaylamaları gerekiyor. Onayladıkları takdirde, Meksika restoran zinciri 25 Haziran'da piyasa kapandıktan sonra hisselerini bölecek. Chipotle geçen hafta yaptığı basın açıklamasında şunları kaydetti, "Bu, New York Menkul Kıymetler Borsası (NYSE) tarihindeki en büyük hisse bölünmelerinden biri olacaktır."

Bu şirket için bu neden şimdi düşünülüyor? Birincisi, restoran zinciri 30 yıllık faaliyeti boyunca hiç hisse senedi bölünmesi gerçekleştirmedi. İkinci ve asıl neden ise Chipotle hisselerinin yıllar içinde hızla yükselmiş olması. Fiyat son zamanlarda hisse başına 3.000 dolara kadar ulaştı. Bu yüksek hisse fiyatı, 50'ye 1 hisse bölünmesini pratik hale getiriyor.

Chipotle'ın hisse senetlerini bölme motivasyonu şaşırtıcı değil. Mali ve İdari İşler Müdürü Jack Hartung şunları söyledi: "Bunun hisse senetlerimizi çalışanlar ve daha geniş bir yatırımcı kitlesi için daha erişilebilir kılacağına inanıyoruz."

Sırada, bazı olumlu özetler var. Chipotle'ın işleri hızla büyüyor. 2023'ün 4. çeyreğinde şirketin geliri bir önceki yıla göre %15,4 artarak 2,5 milyar dolara ulaştı. Bu büyüme sadece Chipotle'ın rekor sayıda yeni restoran açmasının bir sonucu değildi. Mevcut restoranlarda aynı mağaza satışları %8,4 arttı.

CMG
$3,186.97 $75.00 +2.41%

Şirketin hisse başına düzeltilmiş kazancı dördüncü çeyrekte %25 arttı. Bu performans kısmen kurumsal ve restoran seviyelerindeki işletme marjlarındaki etkileyici iyileşme sayesinde mümkün olmuştur.

ABD dışında genişleme çabaları. Şirket 2023 yılında Kanada'nın Calgary kentinde sadece ilk restoranını açtı. Bu yıl Kanada'da 10 ila 14 yeni restoran açmayı planlıyor. Chipotle ayrıca 2023 yılında ilk uluslararası ortaklığını imzalayarak Orta Doğu'da restoran açmak üzere Alshaya Group ile bir araya geldi. Ancak şirket hala birincil büyüme fırsatını Kuzey Amerika'da görüyor. CEO Brian Niccol, 4. çeyrek kazanç raporunda şirketin sürdürülebilir bir şekilde büyüyebileceğine inandığını söyledi "Kuzey Amerika'daki restoranlarımızı iki katından fazlasına çıkaracağız." Ayrıca Chipotle'ın sektörün zirvesinde olan kar marjlarını daha da artırabileceğini düşünüyor.

Bu kesinlikle çok ilginç ve bir o kadar da cezbedici. Bir yandan, fiyatı daha fazla potansiyel alıcı için uygun hale getireceği için bölünme nedeniyle fiyatın hala yükselme olasılığı var mı? Öte yandan, hisse senedi bölünmesinin işin temelleri veya şirketin beklentileri hakkında hiçbir şeyi değiştirmediğini unutmamalıyız. Ve şirketin büyüyecek, genişleyecek hiçbir yeri olmamasına rağmen, güçlü büyümeyi sürdürebilir mi? 📈 Şirket hakkındaki görüşleriniz? 😊

Btw: ...yemekler menülerinde çok cazip görünüyor, Çek Cumhuriyeti'nde olmamaları çok kötü. 🌮😃


No comments yet