S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

3 důvody, proč bych dlouhodobě držel akcie společnosti AT&T

Všichni rádi nenávidí akcie AT&T $T+0.6%, a to z dobrého důvodu. Společnost provedla v posledních letech opravdu špatné akvizice, má velký dluh a ani její nafouklý dividendový výnos nestačil k tomu, aby přilákal kupce. V důsledku toho byly akcie $T+0.6% v průběhu let naprostým propadákem.

 

 

Vlastně jediné, co zachránilo její výkonnost, je dividenda. Za posledních 10 let klesly akcie AT&T o 1,7 %. Včetně dividend však celkový výnos akcií činí 72,5 %. To zaostává za výnosem indexu S&P 500 $SPY+0.2% ve výši 276 %, stejně jako za výnosem společnosti Verizon $VZ-0.5%, která za posledních deset let dosáhla celkového výnosu 142 %. 

 

Situaci ještě zhoršuje fakt, že AT&T snižuje dividendu o zhruba 40 %, protože prochází další velkou akvizicí. Pro mnoho investorů to byla poslední kapka. Akcie od zveřejnění této zprávy v květnu silně zaostávají, a to i přesto, že celkový trh stále dosahuje nových maxim.

 

Je to však špatná reakce?

 

Důvod první: Investoři získávají více aktiv

Osobně jsem měl AT&T vždycky rád. Její výnos je 7,65 %. I kdyby se její akcie nikam neposunuly, je to na výnosovou akcii slušný výnos. Vrcholem by bylo, kdyby rostla, ale trh by odmítl zaplatit jakoukoli prémii. Akcie se obchodují za pouhý osminásobek zisku, což nesvědčí o žádné důvěře ve společnost.

 

AT&T každopádně kupuje společnost Discovery $DISCA+5.9%, spojuje ji se svým současným mediálním byznysem a celý subjekt vyčlení v rámci nezdaněné transakce.

Akvizice DirecTV společností AT&T byla příšerná. Její akvizice společnosti WarnerMedia však byla skvělá a přinesla jí cennou HBO. 

 

V kombinaci se seriálem Přátelé, který byl před svým stažením a umístěním na HBO na druhém místě ve streamování na Netflixu $NFLX+1.7%, a spoustou dalšího obsahu spolu s obsahem HBO má AT&T $T+0.6% ve streamování obrovské bohatství.

 

Viděli jsme, jak se Netflix rozjíždí, stejně jako Disney $DIS-0.1%, Roku $ROKU+0.3% a Amazon $AMZN+0.6%. Jednou z mála streamovacích služeb, která se nerozjela? AT&T.

Je naděje, že jednotka Warner/HBO v kombinaci s Discovery přinese subjekt, který zaznamená explozivnější růst ceny akcií. Současní investoři AT&T $T+0.6% tak získají podíl na tomto odštěpení současně s akciemi nově vzniklé společnosti.  

 

Důvod druhý: Dividenda

Tento bod je trochu citlivý, ale dividenda je zde stále velmi atraktivní. Ve světě po rozdělení plánuje AT&T snížit výplatu dividend z přibližně 15 miliard dolarů na zhruba 8 miliard dolarů. To je zhruba 40% snížení. Při současné ceně to znamená zhruba 4,5% výnos, ale těžko říct, aniž bychom znali konečnou cenu akcií.

 

V každém případě spousta peněžních toků společnosti pocházela z jejího mediálního podnikání. Takže pokud tuto jednotku vyčlení, je to prostě příliš velká zátěž na udržení takové výplaty.

 

To muselo být těžké rozhodnutí, vzhledem k tomu, že AT&T $T+0.6% zvyšovala dividendu každý rok po více než 30 let. Bez ohledu na přerušení série bude AT&T stále vyplácet slušnou dividendu. Navíc investoři získají část oddělené společnosti, což jim dává větší šanci získat výnos a vidět určité zhodnocení akcií.

 

Důvod třetí: Graf akcií $T+0.6% 

 

Teď se na mě budete opravdu zlobit. Nejdřív použiji jako býčí katalyzátor brzké snížení dividendy 😆 a pak použiji graf 😅, i přesto, že akcie $T+0.6% zůstávají uzamčeny v brutálním klesajícím trendu, který jakoby nechtěl nikdy skončit. 

 

Tento klesající trend můžete vidět zvýrazněný na grafu uvnitř modrých linií kanálu. Pokud akcie $T+0.6% z tohoto kanálu vyskočí, budu tuto úroveň spolu s klesajícím 21týdenním průměrem bedlivě sledovat. Co je jinak na tomto grafu tak býčího?

 

Upřímně řečeno, moc ne. Ve skutečnosti pro mě jako obchodníka není na dlouhém nastavení akcií $T+0.6% v tuto chvíli nic atraktivního. Pro investora však může být.

 

Akcie se propadá do oblasti, kde byla historicky považována za velmi výhodnou investici. Jinak řečeno, oblast 26 až 26,50 dolarů byla zónou, kde investoři považují akcie $T+0.6% za příliš levné na to, aby je ignorovali.

 

Každý test této zóny vedl k velkému odrazu. Nevím, zda se stejné reakce dočkáme i tentokrát. Se zprávou o odštěpení se karta totiž výrazně obrátila. Přinejmenším tato oblast představuje příležitost s nízkým rizikem k získání výhodné pozice pro dlouhodobou investici. Pak už záleží jen na investorech, zda se budou chtít držet akcií $T+0.6% při potenciálně větším propadu. 

 

DISCLAIMER – nejsem investiční profesionál, ale jen zaujatý retailový investor, takže se nejedná o investiční doporučení. Před nákupem si prosím udělejte vlastní analýzu.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Docela mě zajímá, jestli jim to vyjde...takže se nemůžu dočkat jak to dopadne 😄

$T+0.6% také držím 😁 a zatím v pohodě

super 😄

Nejde jinak než upvote 👌

Díky!