S&P 500 ^GSPC 5,187.67 +0.00%
Tesla TSLA $174.72 -1.74%
Alphabet GOOG $171.16 -1.05%
Meta META $472.60 +0.93%
Amazon AMZN $188.00 -0.40%
Microsoft MSFT $410.54 +0.29%
Apple AAPL $182.74 +0.19%
Nvidia NVDA $904.12 -0.16%

Proč vlastně inflace? Jaké nebezpečí se za ní schovává?

Navážu ještě na předchozí příspěvek o inflaci a myslím, že je vhodné si ještě vysvětlit, proč je inflace až na výjimky vždy přítomná a jaká další nejen ekonomická nebezpečí skrývá. Až poté se vrhneme dále na slibovanou deflaci.

Inflace je takové zrcadlo, vypovídající mimo jiné o ekonomické situaci, ale i situaci sociální. Již Milton Friedman celkem jasně vysvětlil, co vlastně inflace je: “Inflace je forma zdanění, kterou lze uvalit bez zákona”. Bohužel se Milton Friedman nepletl :)

Inflace má za úkol motivovat lidi především k utrácení a nikoli šetření finančních prostředků. A pokud si již nějaké prostředky našetříme, inflace se nám postará o jejich pokles hodnoty.

Jako příklad si uvedeme koupi auta. Našetřili jsme přesnou částku na naší vysněnou Teslu a ejhle, než jsme se odhodlali ji v hotovosti uhradit, vzrostla cena o 5%. (Vycházíme z předpokladu, že je na vině právě inflace a nikoli politika automobilky.) Tím pádem na auto již finančně nedosáhneme a je zapotřebí zase roztočit kola ekonomiky, například bankovním úvěrem… V tomto případě nám inflace rozmělnila hodnotu peněz.

Inflace je z velké části však také politickým rozhodnutím. Díky ní zadlužený stát rozmělňuje své dluhy. Zpětně si můžeme všimnout mnoha států, které inflaci skokově zvětšily a svým způsobem tak snížily reálný dluh. Jen se podívejme na post covidové období.

Míra inflace odpovídá úrokové míře daného státu. Již z této rovnice vidíme, že není daleko od zmíněného politického vlivu.

Dalším aspektem, který je nutné si uvědomit je fakt, že lidé si zvykli na soustavné postupné navyšování mezd. Ono je to i přirozené, stále chceme více, chceme se mít lépe a pak není těžké do tohoto spíše psychologického postoje jednotlivce zamíchat trochu státního zájmu. Ale pozor, stejně jako tomu bylo například před druhou světovou válkou, vlivem silné inflace se otevírá prostor pro populistické politické strany. A není třeba zacházet daleko, abych to lépe přiblížil, stačí se podívat na smutný nárůst příznivců SPD.


Skvěle sepsaný článek! Díky.

Pěkně sepsáno a jsou zde i velmi zajímavé komentáře. Já jen přidám čísla, která i mě docela překvapila;) Od roku 1989 koruna přišla o 87% své hodnoty, od 1992 je -76% a od roku 1999 -53%.

Dekuji :) Presne tak, asi pred mesicem jsem na tuhle studii podlozenou statistickým úřadem a danou do grafu take narazil a nestacil jsem zirat :) ocividne, jak nas krasne tesi sila skladaneho úroku, tak opacne to funguje bohuzl take na jednicku :)

Ano, perfektní, jen bych dodal, (dle rakouské školy). Inflace je primárně stanovena vydáním nekrytých peněz. A podle libertiánů je sama existence centrální banky a státní měny příčinou. Existence centrálních (státních) bank má samozřejmě své důvody. Hlavním (podle Hayeka) je, že emise peněz je klíčovým faktorem ekonomiky a jejím ovládnutím je národ směřován- k totalitnímu systému? Aneb otázka- proč dosud také nemáme Euro?

OT- Centrální banka je hlavním atributem státu. EU je fakticky ekonomicky jednotný stát pouze na územích kde se platí eurem. Státy které jsou v EU ale eurem neplatí jsou fakticky "koloniemi" , v uvozovkách proto, že tento pojem není přesný a mohl by být zavádějící i když podle mého je nejblíže. Opatrnější (také v této souvislosti) mluví o dvourychlostní Evropě. Toto, prosím, nesmí být chápáno jako odsudek EU. Politika EU nemá zájem s těmito zeměmi zacházet tak jako bylo zacházeno s koloniemi, ale naopak má zájem je plně integrovat aby byla jako celek silnější, protože prioritně jde o vyrovnání váhy s US a Čínou. Nicméně, podle mě jde o přirozené ekonomické fungování světa a tyto státy s vlastní měnou jsou prostě znevýhodněny (využívány) ve prospěch těch které přijaly euro a já toto beru jako argument pro přijetí eura.  I ta inflace by s eurem byla podstatně nižší, dle mého názoru, i  když ekonomický mainstream alibisticky tvrdí že to nejde vědět.

Přesně takový obsah rád čtu na buliosu.👍 Velký palec hore kolego.. děkuji za přínosný článek pro začátečníky.🙏

Dá se čekat odliv voličů od stran, co doteď vládly. Babiš katastrofa a Fiala to je finální jízda do pekel. 😃Snažím se politice vyhýbat a je mi lépe😀

Ono je to složité vyhýbat se politice, já se snažím vidět ji neosobně a technicky, primárně jako vyjádření ekonomických zájmů. Pak to je celkem zajímavý předmět studia.

Politika stejne jako inflace je soucasti naseho každodenního zivota a ovlivňuje nase kazdodenni rozhodování nejen ve svete financí. Takze delat pstrosa s hlavou v pisku neni na miste a muze nas takovy pristup stat hodne velke ztraty a nikoli jen financni. Psano vseobecne, svuj politicky smer zde zveřejňovat nechci, resime v teto komunite jine veci ;)