S&P 500 ^GSPC 5,187.67 +0.00%
Tesla TSLA $174.72 -1.74%
Alphabet GOOG $171.16 -1.05%
Meta META $472.60 +0.93%
Amazon AMZN $188.00 -0.40%
Microsoft MSFT $410.54 +0.29%
Apple AAPL $182.74 +0.19%
Nvidia NVDA $904.12 -0.16%

Síla bublin...

Pomalu bilancuji březen ve svém portfoliu, pokud v něm najdu něco zajímavého, rád se zde podělím :) Přitom procházím nějakou literaturu a tak celkově přemýšlím, jakým směrem se moje strategie bude odvíjet dále.

Tak nějak mi něco říká, že raději dříve alespoň částečně vystoupím z rozjetého vlaku, než se později potýkat s problémy záchranné brzdy portfolia, řítícího se směrem k nule. Zda-li k tomu opravdu dojde, to je věc úplně jiná...

Vrátím se do roku 1996. Do doby, která nenabízela masivní obchodování na všech možných platformách, kdy byl zlomek drobných investorů oproti dnešní době. Do doby, která nebyla zdaleka tak rychlá, do doby, před nástupem sociálních sítí a skupin typu Wallstreetbets. Teoreticky by jsme tento čas mohli mylně považovat za klidný investorský ráj bez bublin. Ty ale burzu prakticky pronásledují již od počátku.

Mě však zaujala naprostá drobnost, která po zamyšlení žádnou drobností není a jen dokazuje fakt, jak jsou bubliny na trzích mocné, nekontrolovatelné a nebezpečné.

Takže zpět do roku 1996, kdy Alan Greenspan, tehdejší předseda FEDu varoval na silně rostoucí internetový boom (pozdější bublina dot.com). Index Dow Jones tehdy reagoval poklesem o 145 bodů, což představovalo přibližně pouhých 6%. Z mého pohledu zatím nuda :) takové běžné varování FEDu, které přichází několikrát do měsíce. Co je ale podstatné, že tato bublina dále rostla více než tři roky a za tuto dobu zmiňovaný index Dow Jones připsal více než 100% než bublina praskla.

Proto tedy ta opatrnost při plánovaní strategie, pád dolů je vždy mnohem rychlejší, než výstup…


Ale však sa to dá vyjadriť stručnejšie- netreba byť nenažraný.

Pretože ono to pre ľudí znalých situácie nikdy nie je úplným prekvapením, je to presne ako teraz- každý sa chce len trošku zviesť tým výťahom, nech na ten vrchol nemusí šliapať po 10% ročne, čo je síce pekný rast, ale keď vidí, ako to v niektorých odvetviach "samo" stúpa do nebies, pokušenie je silné😉

Tým nechcem tvrdiť, že by som si myslel, že to teraz v "tom" odvetví rastie neudržateľne, lebo ten rast je podložený fundamentami, no ale popri raketách sa na tom raste určite priživujú aj firmy, u ktorých sa len predpokladá, že sa na ňom zúčastňujú, v skutočnosti sa ale len vezú.

Naprostý souhlas, jde to stručněji, nicméně je zde mnoho začínajících, tak proč nepopsat situaci tak, aby i oni se stali znalými dané situace levněji a neplatili vlastní zkušeností :) Až se daří a bubliny nás míjejí :)