S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

3 letecké společnosti pod vlivem problémů s Boeingem

Redakce Bulios
4. 4. 2024
5 min čtení

Boeing, jeden z největších výrobců komerčních letadel na světě, čelí sérii otřesů, které zanechávají svůj stín i na jiných hráčích v oblasti leteckého průmyslu. Tři významné společnosti bojují s následky turbulencí způsobenými problémy Boeingu.

Generální ředitel Boeing Dave Calhoun nedávno oznámil svůj odchod, což vyvolalo další vlnu nejistoty ohledně budoucnosti tohoto giganta leteckého průmyslu. Opatření FAA, Kongresu a přísné kontroly odhalily závažné nedostatky v bezpečnostních protokolech Boeing, což dramaticky ovlivnilo důvěru investorů a samozřejmě i akcie společnosti.

United Airlines $UAL+0.4%

United Airlines se ocitl v nepříjemné situaci poté, co FAA zvýšila dohled nad touto leteckou společností v důsledku bezpečnostních problémů. Akcie společnosti nedávno utrpěly pád o 5 %. Důvodem je dočasné uzemnění letadel Boeing 737 MAX 9, které dopravce využíval. Letecká společnost odhaduje, že kvůli tomuto opatření utrpí ztrátu ve výši 35 až 85 centů na akcii, což je významný úbytek oproti předchozím obdobím. Závažné bezpečnostní problémy, které společnost postihly, ji donutily zrušit 11 % plánovaných letů, což má vážné ekonomické dopady.

UAL
$54.98 $0.20 +0.37%
Fair Price: $05.16
Pxnvng: 21.13%
Undervalued
Overvalued
Dostupné pouze členům Bulios Black

Letos společnost očekává, že tato situace způsobí ztrátu ve výši 2 až 4 miliardy dolarů, což je výrazná změna, jelikož společnost dříve dosahovala zisků. Tyto ekonomické škody jsou přímým důsledkem rozhodnutí FAA a jsou nyní hlavním problémem, se kterým se United Airlines musí vyrovnat. Provozní výkonnost společnosti je nyní vážně ohrožena a management se musí snažit najít strategii, jak tuto krizi překonat a obnovit důvěru investorů.

UAL
$54.98 $0.20 +0.37%

Navíc se United Airlines potýká s obrovským tlakem veřejnosti, která je znepokojena nedostatečnou bezpečností leteckého provozu. FBI nyní vyšetřuje incident se zástrčkou dveří jako možný zločin, což zvyšuje tlak na společnost. Tato nejistota má negativní dopad na pověst United Airlines a může dlouhodobě ovlivnit i jeho obchodní výsledky.

Alaska Air Group $ALK+0.0%

Alaska Air Group loni čelila dramatickému pádu svých akcií, které v jednom období klesly až o 44 %. Tento propad představoval ztrátu přes 10 miliard dolarů na tržní kapitalizaci společnosti. Akcie $ALK+0.0% se v letoším roce také propadly o několik % kvůli incidentu se zástrčkou dveří. Letecký dopravce se nyní snaží zvládnout tuto krizi a obnovit důvěru investorů.

Zatímco Alaska Air Group čelí ekonomickým potížím, stále musí čelit i technickým problémům. Celá flotila společnosti je tvořena letadly řady Boeing 737, která jsou nyní pod přísným dohledem kvůli bezpečnostním otázkám. Tato situace je pro společnost velmi problematická, protože zpoždění v provozu a nedostatečná dostupnost letadel mohou způsobit další ekonomické ztráty.

ALK
$43.29 $0.01 +0.02%

V důsledku tohoto krize se akcie $ALK+0.0% ocitají na nízké úrovni, což je významný pokles v porovnání s předchozími obdobími stability a růstu. Společnost se nyní musí intenzivně zabývat řešením těchto problémů a hledat strategie, jak se vymanit z této obtížné situace a obnovit důvěru jak mezi investory, tak mezi cestujícími.

American Airlines $AAL-0.4%

American Airlines, přestože je jedním z největších leteckých dopravců na světě, se potýká s výzvami, které přinesl letošní turbulentní rok. Společnost nedávno oznámila svou největší objednávku letadel od roku 2011, investujíc 175 miliard dolarů do 175 nových letadel od Airbusu, Boeingu a brazilského výrobce Embraer. Tato investice má pomoci modernizovat flotilu společnosti a zlepšit konkurenceschopnost.

AAL
$14.74 -$0.06 -0.37%
Fair Price: $48.37
Rlnldw: 65.96%
Undervalued
Overvalued
Dostupné pouze členům Bulios Black

Avšak přestože se American Airlines snaží investovat do budoucnosti, musí se také vyrovnat s následky současných problémů, které postihly letecký průmysl. Ztráta důvěry ve značku Boeing a nejistota ohledně bezpečnosti letadel má vážné dopady na provoz společnosti. Akcie $AAL-0.4% za poslední rok vzrostly pouze o 5 %, což je podprůměrný výkon, a za posledních pět let klesly o 58 %. Tato stagnace a pokles hodnoty akcií odráží nejistotu investorů ohledně budoucnosti společnosti.

AAL
$14.74 -$0.06 -0.37%

Pro American Airlines je nyní klíčové najít rovnováhu mezi investicemi do budoucnosti a řešením současných problémů, které ovlivňují její provoz a důvěryhodnost. Společnost se musí rychle přizpůsobit změnám a hledat inovativní strategie.

Disclaimer: Na Buliosu najdete mnoho inspirace, výběr akcií a stavba portfolia je však pouze na vás, proto vždy provádějte důkladnou vlastní analýzu.

Zdroj: Yahoo Finance, CNBC, Bloomberg

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Přihlášení do Buliosu

Přihlas se a sleduj své oblíbené akcie, vytvářej portfolio a diskutuj s ostatními


Nemáš účet? Zaregistruj se

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.