S&P 500 ^GSPC 5,018.39 -0.34%
Nvidia NVDA $830.03 -3.93%
Amazon AMZN $178.86 +2.21%
Meta META $439.10 +2.08%
Tesla TSLA $180.00 -1.79%
Microsoft MSFT $395.12 +1.49%
Apple AAPL $169.30 -0.60%
Alphabet GOOG $165.56 +0.56%

Elona obdivujem a sledujem hodne dlho, asi ešte skôr ako Ondar, ale akcie Tesly nemám a asi ani nikdy mať nebudem. Ondar rozpráva stále o budúcnosti, ako správny veriaci(svojho času som ho tak pomenoval a pozerám, že sa to ujalo😃), kým vladislavpisa by chcel výsledky a tie nie sú, pretože Elon ide všetko nadoraz, súc si vedomý, že v dnešnej dobe investorom stačí aj viera, že život je krátky, je toho toľko, čo chce stihnúť. Takže obaja máte pravdu, akurát, že pravdepodobnosť toho, že budúcnosť Tesly, ktorej verí Ondar sa naplní tak na 10%, kým tá, ktorá Teslu čaká podľa vladislavpisu je na 80%. A že tam 10% chýba? To je budúcnosť Tesly, ktorú si nedokáže nikto z nás predstaviť😉

To @vladislavpisa a @karelknap pokud se opravdu zajímáte o Teslu tak velmi užitečné informace jsou tady

https://ark-invest.com/articles/valuation-models/arks-tesla-price-target-2027/

On je to poměrně sofistikovaný predikční model co ARK používá. Samozřejmě dá se odmítnout, ale mělo by to být stejně dobře vyargumentované a bohužel logické argumenty mi v této debatě schází. Musím říct ze hlavně od odpůrců Tesly a Muska. Mimochodem když mu tak nevěříte budete shortovat? No na druhou stranu Tesla fans jsou občas stejní, ale ti si za tím stojí svými penězi a to znamená dost.

Keby tá Katie z Arku miesto seba dosadila peknú bábku, tak ako to spravil ten, čo bol za Milli Vanilly a za Boney ´M, peniaze by sa jej do toho jej fondu len tak hrnuli, ale že nedokáže prekonať svoje ego a všade pretŕča svoju škaredú tvár, pre mňa to znamená, že nemá obchodného ducha a tak jej neverím😉

To Elon je iná klasa- ten si na šírenie svojej viery kúpil Twiter, ten vie, ako sa robia peniaze.

Tu nejde o to či je niekto odporca Tesly alebo Muska. Píšete, že: "poměrně sofistikovaný predikční model co ARK používá". Tak sa Vás opýtam. Kde berie tento sofistikovaný model tieto čísla? Ako je možné, že predikujú predaj 10,3 (bear case) - 20,7 (bull case) predaných vozidiel v roku 2027, keď vieme, že tento rok sa predpokladá cca 2 milióny predaných vozidiel? To mi chcete povedať, že sa za 3 roky dokážu tieto čísla 5-10 násobne zvýšiť? Aj laik vie, že je to nereálne. Takých analýz Vám ja viem urobiť 10. A preto je zbytočné sa hádať s fanatikmi Tesly. Oni totižto uveria hocičomu, aj keď sme tu už mali mať minimálne 4 roky autonómne vozidla podľa Muska.

No- je to sofistikovaný predikční model a vstupy jsou výsledkem odborného Foresightingu, což je proces který se celkem běžně používá. Odborníci kteří se tím + matematickým modelováním (Monte Carlo), na plný úvazek zabývají jsou evidentně přesvědčeni že to možné je. Že by odborník který se tímto modelováním profesionálně zabývá nevěděl něco co je zřejmé každému laikovi se nedomnívám. Souhlasím s tebou ale, že propad prodeje je alarmující a myslím že predikce na kterou odkazuji není v tomto hledu ještě aktualizovaná. Posun pod bear case tedy vidím jako pravděpodobný, ale i to je pořád hodně procent plus.

@mich_s  Vy to stále nechápete. Takýchto analýz môžem urobiť 10 a podporím to všetkým možným, skryjem to do nejakej hĺbkovej analýzy a od viacerých zdrojov. Takto to funguje už roky. Mám Vám tu dať príklady ako napríklad spoločnosti $TDOC+0.5% predikovali ceny akcií v roku 2021? Tak skúsim:

- BTIG price target 330 $

- Credit Suisse price target 300 $

- Piper Sandler price target 291 $

- Deutsche bank price target 263 $

a mohol by som pokračovať aj s inými spoločnosťami, ktoré predikovali nezmyselné cenové ciele od renomovaných investičných skupín. Dnešná cena je 14,50 $.

Len Vám chcem ukázať, že takéto analýzy nie sú vôbec niečo, čoho by ste sa mali držať. Je nereálne, aby predaj v roku 2024 z cca 2 miliónov áut stúpol v roku 2027 na 20 miliónov áut. Ak na to potrebujete analýzu ARK fondov, ktorá nikdy nedosiahla významnejšie úspechy čo sa týka investovania, tak Vám gratulujem. Takže zdravý rozum do hrsti, pozrieť sa realite do očí a urobiť si svoju analýzu, čo je reálne a čo je sen.

Ešte k tej cene 2000 $. Pri tejto cene by mala hodnota spoločnosti 6,3 bilióna $. Tento rok sa odhaduje zisk Tesly cca 9 miliárd. Chápete, že aj pri 100 miliardovom zisku v roku 2027 by bola hodnota PE 63? Stále nechápete, že to, čo táto analýza ukazuje je nereálne aj pri najoptimistickejších scenároch. A preto sa je veľmi ťažké diskutovať s fanatikmi Tesly, ktorý nedokážu prijať fakty a ignorujú realitu.

Nech sa darí

@majky sorry nemůžete, jsou k tomu potřeba kompetence které nemáte. 🤷‍♂️

@mich_s Výborný argument. Gratulujem :)

$TSLA-1.8% je ještě drahá. Pod 120$ ok

OK jen si asi budeš muset počkat😉 Možná to bude až po příštím splitu. Kdo ví 🏄 🤞

Já už si kolem téhle ceny také zaspekuluju :D ale jinak to asi není vůbec pro mě tahle společnost.

Pozor na to měl jsem možnost koupit nvda za 120 rok a půl zpět a že stejného důvodu nekoupil. Dodnes si rvu vlasy

Spíš bych se zajímal o podle interních zdrojů Tesly muskem zrušenéj vývoj modelu 2 (musk obratem popřel na x, takže to bude s ohledem na jeho notorickou ulhanost pravda).

Plus to, že jim poklesly marže na 9% z 16% - takže 1.8mio aut a 9% vs např. Toyota 11mio aut a 11% marže (ale vyšší marže má i stellantis, Kia, samozřejmě kompletni prémie atd)

Než se utěšovat tím, že ve finále 8.8. možná s něčím přijdou, co bude buď na úrovni omezeného použití ala letištní rozvoz co už dávno umí někteří konkurenti, a nebo nějakej realnej posun, kterej ovšem skončí na tom, že ho nepustí legislativa (btw neměli lidi už v roce 2021 hrozně vydělávat na těch autonomních trojkach co přez noc rozváží lidi?)

A nebo v nejhorším případě na úrovni prvního představení optima (ořech v kostýmu robota 🤣)

No, každý svého štěstí strůjcem.

Kdyby ses kouknul na to video, nebo si přečet biografii o Muskovi od Waltera Isaacsona, tak bys věděl, že "model 2" je platforma, na které má vzniknout mimo jiné robotaxi. Takže ta zpráva od Reuters je jen (zase) absolutní nepochopení co se děje 😁 Ale holt Tesla není pro každého...

Dobře, věř a víra tvá te uzdraví 😁 a nebo ne, a z firmy jejíž naceni vycházelo ze strartupovejch reálií je už normální výrobce, se vším co to obnáší, a tím pádem investori začnou chtít čísla, ne jen sliby.

Teda až na Woodovou.

No, pořád platí každej svého štěstí strůjcem. Třeba to vyjde 😁. I na ruletě se dá zbohatnout 😁.

@vladislavpisa Mno a není veškerý investování spíš o víře, než nějaké exaktní matematice? Stejně nikdo neví, co se v budoucnu stane. Třeba s příštím Muskovo tweetem už pohár trpělivosti přeteče a Bidenovi loutkovodiči mu tak zatopí, že ještě rád někam uteče (jestli to ovšem přežije).

Stát se může cokoli s čímkoli co koupíš na investici...

@ondar007 ne, není.

@vladislavpisa 😂😂😂 ondrej ma teoreticky pravdu ty nemuzes vedet co bude zitra takze vsazis max na pravdepodobnost ze se tak stane😉 kdyby to fungovalo jak rikas ty tak nepotrebujes xxx firem bys vedel ktera vydela tak vydelaj vsichni takze by pak vlastne nikdo ve finale nevydelal- tvle dobry perpetum mobile😂😂

@karelknap pak nebudu investovat, ale utratim prachy za chlast a kurvy, pokud budu vycházet z premisy, že zejtra mě přejede auto, nebo spadne meteorit, a nebo Putinovi definitivně jebne v palici a někam pošle atom. Ale investovani není o víře. Je o číslech a praci se statistikou a pravděpodobností - a to je matematika. A s řízeným rizikem. O štěstí je ruleta. O investiční těží, co kupuju, proč to kupuju, co od toho chci, kdy to prodam, jestli to vůbec prodám atd.

Pravděpodobnost, že spádne někam do prdele třeba Coca-Cola je extrémně malá, a zároveň to, že bude i po 61 letech po sobě zvedat diví je extrémně vysoká.

Sázka na roboraxi u tesly je čistá spekulace.

Na druhou stranu, tenhle přístup mnohé vysvětluje 😁.

Jak to, že tím buffettovi a jeho modelama to funguje, záhada 🤔😀

@vladislavpisa jen potvrzujes nase slova" je to pravdepodobnost" nikde nemas zaruceny vydelek

Jinak pochopitelne ti davam za pravdu ze Cola a spousta stalic pujde spise na horu ale v teoreticke rovine ma Ondrej pravdu😝

Vliv taxi na Teslu muze byt skoro zanedbatelny ale stejne tak muze byt markantni - v USA urcite vyssi skrz samorizeni- coz v Evrope skrz legislativu stale nejde a verim i tomu ze Uber apod budou delat spoustu proti tomu😉

@karelknap a nebo mozna taky ne treba UBER potencialne muze prechazet na vyuzivani robota ktery neremca o nestavkuje a neni mu potreba zvysovat odmenu🤔 potencial je velky otazka jak se to vse sebehne🥸

@karelknap kalkulována pravděpodobnost a víra jsou sakra odlišný věci.

@karelknap vzhledem k tomu, že píšeš rozumne, ne teslafanaticky, trochu zkusím rozvést svůj postoj.

Zásadní problém je monetizace vs. Aktuální naceni Tesly.

Aktuální marže Tesly v rámci segmentu je prostě přinejlepším průměrna, přičemž prodeje sou samozřejmě proti big fish typu Toyota malé. Zároveň naceni je několikanásobně vyšší. V praxi Tesla vlastně musí neustále něco slibovat, protože pokud nebude stavět na slibech, realita naceneni ji dožene.

Zároveň je problém, že monetizace těch slibu je reálné extrémně diskutabilni. Dejme tomu robotaxi - pokud vezmeme současnej prodej aut, tj. Potenciál, a potenciál postupne náhrady Teslama, tak ani tak!! Se nedostaneme na racionální ohodnocení Tesly. Zároveň je problém, že rozhodně to nebude v takovým stavu, aby to plošné nasaditelný - teď myslím prakticky, ne legislativně. Protože to je další a naprosto zásadní faktor - legislativa nepustí.

Takže tady máme nějakej potenciál, jehož vyčíslení je ovšem absolutně čistá spekulace, a pokud ho zkusíme převézt z roviny slibu do roviny nějaké aspoň trošku rozumné kalkulovatelne pravděpodobností, tak to prostě nevychází.

Takový věci, jako potenciál prodeje, potenciál marže, potenciál roční výroby, udržitelnost roční výroby, nutnost investovat do další výroby atd.

Naprostá ignorance reality nějaký konkurence, vycházejí z předpokladu, že Tesla nemá konkurenci. (Hele, je rozhodně nejsem ten, kdy by blekotal něco o slepé cestě atd. Elektromobil ta vyhrála už před pár lety, přes všechny klacky pod nohy který je tam hází petrol loby a házely legay automakers. Někteří to dělají doteď, viz ta Toyota - je to opět vcelku jednoduchy porovnání potenciálu vývoje technologií baterky sme na začátku spalovak i s jeho emisními negativy už moc není kam) Sám mám elektroauto a druhý mám objednaný a ani jedno není Tesla, prostě proto že mě nedává to co chci. Kamarád se byl btw teď kouknout na trojku a vyřadil jímž výběru skrz nemožné bidnej proster na zadní lavici ...

Ale spomaleni toho segmentu je nepopiratelný - on na druhou stranu zase zrychlí - ale mezi tím konkurence bude mít čas zase dktahovat nebo naopak utíkat.

Aktuálně Tesla NEMA nejlepší bev na trhu. Má dobrej poměr ceny a výkonu, kterej ji ovšem taky stal zásadní pokles marže.

Ale technické proti třeba novýmu taycanu je to mizérie. Technicky - 900v architektura,motor atd. Jako auto sou to úplně dva světy, jakkoli už je highland dobrý auto a ne kostitras.

Takže abych ten bordel, co sem tady sesmolil, shrnul - data a čísla říkají, že je Tesla extrémně nadhodnocená a bude to mít těžký obhájit vůbec soucasny naceneni, spíš nereálný.

Cokoli, co říká že poroste je otázka monetizace něčeho, co aktuálně ani není reálný dokončeny, a ani není znám potenciál,.kterej může bejt velkej, ale taky může bejt mnohem menší než si mnozí myslím. Proč, to sem se aspoň trošku snažil uvézt výš, a já jsem zastánce tohohle názoru.

Takže, víra není investování, víra je spekulace. Tesla klidně může vydělat investorům další balík. A taky nemusí. Ale jak sem psal, vyhrát se dá i treba sázením na sport (a možná i s vyšší pravděpodobností)

@vladislavpisa Jak sám píšeš, elektrika už vyhrála nad spalovákem. V tom se shodnem. Cena baterií a čipů jde dolů (a v podstatě nic jinýho v tom není). Cena spalováků kvůli zeleným mozkům už nikdy dolů nepůjde. Takže výroba spalováků se v podstatě už nepočítá, to je jen dočasné. A Tesla je jediná, která dokáže i v dnešní složité době vysokých úroků vydělávat na elektrických autech.

Do budoucna ale prodej aut bude velice malá část příjmů. Daleko zajímavější bude z krátkodobýho hlediska energetika (baterky a soláry), software (prodej aplikací do auta, licencování, autonomie, AI) a z dlouhodobýho robotika a bůh ví, co ještě dalšího vymyslí.

Takže vhledem k rycholosti růstu a příležitostem je Tesla hodně podhodnocená 😁