S&P 500 ^GSPC 5,018.39 -0.34%
Nvidia NVDA $830.03 -3.93%
Amazon AMZN $178.86 +2.21%
Meta META $439.10 +2.08%
Tesla TSLA $180.00 -1.79%
Microsoft MSFT $395.12 +1.49%
Apple AAPL $169.30 -0.60%
Alphabet GOOG $165.56 +0.56%

nj, potřebuje to trošku doladit 😁

Tady je problém v tom, že bez těch lidaru a senzoru to prostě nikdy nemuze být tak funkční jako s nima - ultrazvuk přímo vidí, kdežto kamera jen dopočítává a nevidí navíc všechno. Ale předpokládám, že do třeba toho robotaxi použijou jinou koncepci, páč pro homologaci musíš mít v takovým případě 100% spolehlivost, ne jen třeba 99%, což u běžných asistentu je fuk. Tam si prostě akorát koupím jiný auto, kterýmu to prostě funguje dobře, ale u robotaxi aka selfdrivu tohle musí bejt bez chyby, jinak není pro tu homologaci šance.

Samozřejmě je to blbý i z pohledu samotného toho auta, jak sem psal o tom, že mám jedno elektroauto 2,5 roku a na druhý objednaný teď čekám, tak například tohle je jeden z důvodu, proč to nejsou Tesly. Takže určitě to ma i obchodní aspekt. Na druhou stranu určitě to de zlepšít přes OTA. No uvidíme. Ale pro mě je to pořád no go.

@vladislavpisa Lidar je drahej a křehkej. Takže naprd. A když to zvládne člověk s 2 bídnýma kamerama na vcelku pomalým "pivotu", proč by to nezvládlo auto a 8mi kamerama který se neustále koukaj do všech směrů? 😁

Ultrazvuk je taky naprd. Nevidí, jen ti "pípne" jak daleko je "něco" od něj, ale máš informaci jen jednu - vzdálenost a nic jinýho. Netušíš, jestli to je obrubník, nebo tráva. S kamerou do budoucna dosáhneš daleko lepších výsledků. Jen to holt chvíli trvá.

Do toho robotaxi použijou přesně to, co maj teď. Maj tam ještě slušnou výkonovou rezervu i na tom 5 let starým HW. A nikdy nic není 100%. Jen těch devítek za 99.99% musí bejt víc. Ale to se všechno dá řešit vychytáváním mezních a málo pravděpodobných případů a přidáváním jich do trénovacích dat. Nic jinýho nepotřebuješ.

Senzory, co používá Waymo stojí 10x víc, než celý auto. S tím rozumně vydělávající robotaxi nepostavíš. Hlavně Waymo (a Cruize) používaj HD mapy a ty senzory pouze na to, aby přesně věděli, kde na tý mapě jsou. Ale pokud se kdekoliv cokoliv změní, jsou v pytli. Nedokážou si poradit s žádnou neočekávanou událostí. To Tesla už dokáže vcelku slušně a v pohodě. Už jen vychytat drobnosti a třeba to už toho 8.8. bude fungovat 😁 Teď prej maj novej build 2x do měsíce a prej se to zlepšuje znatelně.

@ondar007 ultrazvuk je ten důvod proč to co neumí parkovací kamera Tesly highland umí třikrát levnější auta 😁 oni ti Číňani taky nebudou úplní blbci, když například nio je tema lidarama obsypaný horem spodem. Ultrazvuk narozdíl od kamery dává přesně to 3d, tvar a hloubku. Nemusí nic počítat. Hele, nenamlouvej si, že to, že Tesla dala pryč senzory má nějakej technické důvod. To samozřejmě nemá. Důvod to má pouze a jenom cenovej - úspora na nákladech. Za mě na špatným miste, z pohledu bezpečnosti.

Btw svýho času sem měl auto jen s pipakama, a pak auto jen s kamerou (teď už je standard všechno samozřejmě), oboje to byly Toyoty Avensis, a z pohledu parkování i bez te kamery bylo mnohem lepší ta signalizace zvukova vzdálenostní ze senzoru než pak ta další Avensis jenom s tou kamerou. Ale samozřejmě - správný a nejlepší řešení je spolupracující kombinace.

@vladislavpisa Tesla dala senzory pryč z čistě technických důvodů. FSD se potřebuje spolehat pouze na jeden (spolehlivej) zdroj a to je vision. Kdyz bude v aute spousta systemu (radar, lidar, USS) tak to nikdy nebude fungovat dobre, protoze tam vzdycky budou falesny signaly nejakyho systemu. Budoucnost ukaze, ze jedina cesta pro FSD je pres vision a neuronovy site/AGI. Kdyz muzou takhle ridit lidi, neni duvod, proc by nemohla AI.

@michaelstadler Přesně tak. 1 spolehlivej senzor je daleko lepší, než 4 co si můžou odporovat. Proto Tesla vyhodila radar, protože nedokázala najít rozumnej systém jak data z radaru a z kamer spojit a rozhodovat se na základě toho. Když radar říká, že tam něco je, ale kamera to nevidí, tak radši zabrzdili a lidi nadávali proč to furt brzdí 😁 (phantom braking)

Uff, obávam sa, že toto ti Ondar len tak ľahko nezabudne😉

Hele, já to beru čisté jako informací pro někoho, kdo se o bev nějak nezajímá a skoukne jen to jedno video. Neni v tom nic ve zlým.

Tak nikdo není dokonalý. Ani Elon ne. Ale vcelku se k tomu blíží 😁 Třeba už za pár měsíců uvidíme.