S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Co říkáte na akcie $DNP.WA?

Mě polský trh v poslední době zaujal docela dost a Polsko celkově nabízí velmi zajímavé akcie.

DNP.WA
PLN 406.60 PLN 0.00

Ta cena kolem 340 je hodně dobrá za mě z pohledu grafu.. :) Zvážím určitě nákup jak Orlen, tak Dino a díky za takové příspěvky ten Polský trh jsem úplně nějak vypustil přitom to nevypadá vůbec špatně. :)

Super, ten polský trh je opravdu zajímavý😁

Ještě trochu info ke všem komentářům

Dino:

- v Q1/24 otevřeli 32 obchodů (celkem tedy už 2438)
- Dino už dříve začal pokukovat do online byznisu, nicméně ale začal s drogerií, ne s jídlem. Dokončil nákup v eZebra.pl, aktuálně má 72,22 % akcií společnosti. eZebra má nějaké aktivity v Německu, Rakousku a na Ukrajině.
- Mapa obchodů Dino (konec r. 2022): https://grupadino.pl/wp-content/uploads/2023/01/mapa_po_2022-1024x1024.png

- Více na https://grupadino.pl/

V čem je PL trh zajímavy?
- mají levné akcie oproti Evrope a USA (USA už jsou velmi drahé), celkem jim šlape ekonomika, koukni, jak "přežili" zpomalení od covidu, koukni na vyhlídky a predikce. PL firmy se rozšiřují do Evropy, mají chuť..
- Varšavská burza nabízí hooodně široké možnosti investic (kolem 400 firem), do polských akcií investují i polské penzijní fondy, take očekávám, že pokud vezmeš akcie z nějakého indexu (wig20, wig80 ...), tak tam budou peníze se zlepšující se fin. situací poláků přitékat víc a víc.
- Mnoho exulantů se vrací zpátky do PL, mají zkušenosti ze zahraničí, jsou schopni stavět zajímavé firmy, mají know.how. To všechno pomáhá
- za příklad bych uvedl i $XTB.WA-0.9% (kterou také v ptf mám)

Ahold/Dino?
- na to asi nemusím odpovídat :D

Klidně pište SZ, pokud chcete diskutovat o PL :)

ahoj rád bych o tomto tématu zjistil více info a napsal pár zpráv, kde bych tě mohl kontaktovat? děkuji

Super souhrn, se vším souhlasím. Pěkně napsáno😁

V čem je polský trh zajímavý, když jsme u toho? Nikdy jsem mu nevěnoval pozornost, tak budu rád za vaše poznatky.

Musím se přiznat, že polský trh téměř neznám, jeidný titul, který je pro mě zajímavý je Orlen.

V poslední době se celkově Polsku docela daří a je tam pár velice zajímavých společností.

Každý měsíc Dino pravidelně přikupuju, moje druhá nějvětší pozice po $PKN.WA-0.5%(ke stabilizaci portfolia, ve smyslu dividend).

$DNP.WA  má ještě chvíli čas na růst v PL (podle mě jsme za polovinou), tržní podíl mají kolem 7%, Tomasz Biernacki se pořád aktivně zajímá a pracuje na rozvoji, Za posledních 12 let vyrostli ca 20x, dluh jsou schopni sptlatit v podstatě hned, revenue roste každým rokem o cca 30%, pozemky pod prodejnami a samotné prodejny přímo vlastní ... Coi víc si přát..

Pokud se PL nasytí a oni se nepo.., tak bych časem očekával i expanzi na jiné CEE trhy. Našlápnuto mají dobře, pracují na optimalizaci logistiky, využívají svůj "masokombinát", staví dostribuční centra (takže posilují logistiku - proto ty dluhy)...

S oznámením dividend (pokud tedy přijdou, za mě - ještě bych nerad) je podle mě směr ceny jasný.

Velmi kvalitní firma.

Úpřímně jsem takový komentář k této společnosti nečekal, takže díky moc za zprávu a nové info. Jinak to vidím velmi podobně a se vším souhlasím.

O polskem trhu vysel zacatkem tydne clanek a viceme tam psali pozitiva. Musim se priznat, ze Orlen mám v hledáčku, ale jeste jsem nekoupil. V Dino obcas nakupuji, ale nenapadlo, me se podivat na jejich akcie. Diky za tip. Uvazoval jsem o akcich "Albertu" tak ted mám ze sektoru dve akcie a budu muset porovmat a vybrat jednu z nich. Nezbyva, nez zde polozit otazku, zda bude lepsi koupit Ahold, či Dino ?

Jasný no, na Ahold se ještě podívám.