S&P 500 ^GSPC 5,187.67 +0.00%
Tesla TSLA $174.72 -1.74%
Alphabet GOOG $171.16 -1.05%
Meta META $472.60 +0.93%
Amazon AMZN $188.00 -0.40%
Microsoft MSFT $410.54 +0.29%
Apple AAPL $182.74 +0.19%
Nvidia NVDA $904.12 -0.16%

Proč si nedávám konkrétní cíle…

Dávat nebo si nedávat cíle v obchodování?

Dilema, často probíraná otázka každého investora… několik měsíců člověk tak nějak proplouvá trhem a vcelku se daří, poté vidí motivační video a řekne si “Paráda, proč si nedat cíl”.

Ano, nyní se mi dařilo, měsíčně jsem opakovaně zhodnotil dokonce 3x po sobě portfolio o 6%. Jak snadné, dám si cíl 5% ať mám rezervu a za rok to dělá úctyhodných 60%. To mě vlastně stačí, abych se tomu mohl věnovat fulltime a nemusel již vstávat v 6 a hurá do práce…

A nyní zpět do reality…

Tyto dosavadní růsty, které jsou ovlivněny mnoha faktory přes náš entusiasmus nevidíme, máme přeci po úspěchu nasazené růžové brýle.

Po těchto úspěších, na které se díváme zpětně, nebylo těžké dosáhnout, vlasně rostlo naprosto všechno a větší umění by bylo být ve ztrátě. Stabilní rostoucí trhy vystřídá vysoká volatilita, nejistota na trzích, korekce, makroekonomická data již nejsou zeleně, ale jen červeně a indexy padají. A my s naším “cílem se snažíme marně dosáhnout zmiňovaných 5%. Vlastně se ani nelze přiblížit k nule. Logicky se v klesajícím trendu k nule ani přiblížit nelze, když držíme vše v Longu, jako doposud. Ale my chceme stále svých 5%, přichází unáhlené rozhodnutí Longy prodat a šup, jdeme do Shortu, ať máme svůj cíl… Zase chyba, akcie se odrazily nahoru a my jsme v Shortu… Trhy jsou proti nám, psychika na dně, na co sáhnu se nedaří a pomalu přicházím i o rezervu… co dál?

Co dál, to si každý musí zodpovědět sám.

Já osobně se přikláním k cílům, ale opravdu úplně jiným, nnež si dávat konkrétní částky, hodnoty nebo procenta zisku.

Mým cílem je cesta za lepšími informacemi, rozšiřováním znalostí, vnímání investic jako makroekonomického celku nebo rozhodování se na základě fundamentu.


To je těžká otázka, ale já to mám trochu podobně jako ty. Nechci si dávat za cíle konkrétní částky ( v krátkodobém horizontu). V dlouhodobém horizontu už je to trochu něco jiného a to, že chci aby mě to živilo měl jsem z toho nějaký konkrétní příjem atd. a to se dá krásně budovat dlouhodobě a mám na to dostatek času. Zatímco v tom krátkodobém horizontu se za těmi cíli nechci moc hnát, jelikož to by mohlo negativně ovlivnit spoustu věcí.