S&P 500 ^GSPC 5,018.39 -0.34%
Nvidia NVDA $830.03 -3.93%
Amazon AMZN $178.86 +2.21%
Meta META $439.10 +2.08%
Tesla TSLA $180.00 -1.79%
Microsoft MSFT $395.12 +1.49%
Apple AAPL $169.30 -0.60%
Alphabet GOOG $165.56 +0.56%

Nastal vhodný čas na nákup akcií $TSLA-1.8%?

YTD akcie klesla o nějakých 30 %. Máme zde hodně negativ ve hře, když pominu inflaci, ekonomiku, války ve světě, tak to bude velká konkurence a cenové války, možný pokles dodávek a další. Máme tu ale jedno velké ALE - Indie. Tyto vrátka mohou představovat obří příležitost a Tesla aktivně jedná o továrně, což bude počátek něčeho velkého, představte si ten obří trh v Indii, případně levnější model, robotaxi apod., které se zde mohou uchytit.


Já na to mám vlastně jednoduchý pohled:
- long-term Tesle věřím
- sazby dole -> Tesla bude vesele prodávat 
- Tesla už je big tech, auta ve finále nejsou (resp. nebudou) maržově to nejpodstatnější, byť jim je věnováno od lidí nejvíc pozornosti
- Elon je volatilní jedinec, kterému je složité rozumět, ale byznys kroky dělá většinou z long term pohledu správné (včetně aktuální ohlášené redukce prac. míst)
- finančně ta firma je CF pozitiv, nemá skoro žádné dluhy, nemusí už žebrat u investorů jako jiné projekty, tady není extra důvod k obavám
- na Teslu se imho nedá koukat skrze optiku value investora (pro toho tam dle mého fakt "nic není", nesedne mu to do jeho value metrik) 
- pokud chci tech firmu, která pořád má kam růst, je velmi slušně vedená, netíží jí dluhy a nemám problém plout po těch "peaks and valleys" tržní iracionality, tak být long na Teslu není podle mého chyba

Já jsem něco nakoupil nedávno a pokud to ještě o několik % klesne, tak zase přikoupím.

Akcie Tesla se již nenakupují, ale pouze prodávají, dokud to má ještě nějakou hodnotu.

To si nech pro sebe tuhle myšlenku...myslím si že je hloupá ...👎

Cenu by mohlo srazit kdyby event k Robotaxi trh vyhodnotil jako nepřesvědčivý, a do té doby další špatná data, případně nějaký další Muskův divoký post. Ono to že cena půjde letos až ke 100, se nyní vyloučit nedá i když podle mě pravděpodobnost pořád ještě není není vysoká a začátkem roku bych tuto možnost vůbec nebral v úvahu.

Pokud máš dlouhý horizont (10+ let), tak určitě kupovat 😁 Co bude ale tenhle a možná i příští rok, to bůh ví...

Já pořád narážím na short videa, kde "asi" Tesla roboti předvádí zajímavé věci... Jestli to teda není fake, tak je to dost zajímavé co předvádí nicméně ani tak zatím nepřikupuji a čekám. :)

Čekáš na co? Mělo by přijít něco, co je ještě víc srazí?

100 $ je omnoho lepšia cena. V januári 2023, takže cca pred rokom sme boli na tejto cene a dnes je Tesla v omnoho horšej situácii na cene cca 165 $.

No jasně, ale taky to neznamená, že se na tu 100 ještě někdy podívá.

Jasné ja netvrdím, že sa tak stane. Ale čisto z investičného hľadiska nevidím význam kupovať automobilku na hodnote PE 60, ktorej rast sa zastavil, dopyt po ich autách klesá, marže klesajú, konkurencia stále pribúda, nemajú nijakú konkurenčnú výhodu, práveže majú konkurenčnú nevýhodu nakoľko vyrábajú len EV oproti konkurencii, ktorá vyrába EV, hybridy a ICE. A spoločnosť sa stále obchoduje na násobkoch akoby to bola rastová technologická spoločnosť. Stále veľké riziko prepadu ceny akcií.

@majky lépe bych to nenapsal přesně jak píšeš proto nemám Teslu v portfoliu...

@jirijakubek najsmutnejšie na tom všetkom je, že niektorí fanatici Tesly si myslia, že cena akcií bude 2000 $, lebo to povedala Cathie z ARK fondov, pritom netušia čo by to znamenalo v reálnych číslach.

@majky 2000 je přestřel jak blázen no jako určitě potenciál má ale já ji teda za každou cenu mít nemusím zase... Za dobrou cenu určitě koupím protože se mi i líbí že musk je pro nějaký věci odhodlaný i když se nám to v.minulosti třeba nezdálo tak reálné například spaceX atd. Tesla se mi taky líbí co se týká technologií viz jejich poslední video s tím autopilotem vylepšeným ale zatím to na nákup nevidím proto čekám. 🙂

@jirijakubek na investovaní je tiež krása tej slobody, kde si každý môže svoje peniaze investovať kde chce. Ja sa tu už síce málokedy zapájam do diskusie, lebo tu sa zmysluplných argumentov nedočkáte, ale skúsim zareagovať na ten autopilot. Vy si myslíte že niekto bude platiť mesačne 99$ za niečo, čo nie je plne funkčné a musíte sedieť na sedadle vodiča a musíte byť stále v strehu? Už aj  oni to pochopili, keď znížili cenu o 50% z 199$ na 99$. Nejaké autonómne autá tu nebudú ešte ďalšiu dekádu. Potrebujete na to legislatívu a ďalších x certifikátov a povolení. Tesla je automobilka, batérie kupuje od čínskych spoločností, nemá nič, čo by nemala konkurencia. Nie je to technologická spoločnosť. Ich hrubé marže nedosahujú momentálne ani 20%. Už aj niektorí konkurenti majú vyššie marže.

@majky no já soudím zatím jen z videí co jsem viděl stejně tak jsem četl že Hyundai má zelenou co se týká uberu s autopilotem ale tuším že ty zkoušky se dělali v Las Vegas víc jsem neměl čas to pročítat ale splnilo to údajně vše co mělo.🤷‍♂️ Tak nevím jestli autonomní auta až další dekádu já si osobně myslím že to bude dřív, ale tím vám nevyvracim váš názor je to možné. 🙂 A to neříkám že zrovna Tesla to může být kdokoli. 🙂