S&P 500 ^GSPC 5,204.86 +0.33%
Nvidia NVDA $892.32 -1.31%
Amazon AMZN $190.42 +1.29%
Tesla TSLA $172.58 -1.23%
Meta META $475.32 +0.57%
Apple AAPL $183.68 +0.52%
Microsoft MSFT $411.81 +0.31%
Alphabet GOOG $170.86 -0.18%

Pokud dojde k další eskalaci konfliktu, trhy to určitě ovlivní - tj. přepnou se do risk-off módu, kdy akcie a krypto budou padat, ropa (plus komodity obecně) růst a vystřelí (nejspíš krátkodobě) VIX. Eskalace by negativně dolehla na českou korunu (tj. CZK by oslabila).

To nepochybně, ještě bych přidal růst komodit jako zlato/stříbro..

Ano, to jsem i víceméně psal... a to se také stalo. Stejně jako to, že po dílčím uklidnění situace došlo na zlatě i stříbře k mírné korekci ceny.

@dalibor007 Je to tak, dnes zlato myslím kleslo o nějaké 2 % kvůli nenaplnění očekávání eskalace konfliktu.

Trhy máme stále volatilní z tisíce různých jak makroekonomických, tak geopolitických důvodů. Nechci nijak snižovat význam tohoto konfliktu, každý lidský život má stejnou hodnotu kdekoli. Ani nijak nechci snižovat dopad tohoto konfliktu, který krátkodobě již zaznamenáváme.

Např. zlato je již na úrovni 2400USD a ropa také ne a ne přestat v růstu. Nicméně tento konflikt není jediný a má na tyto aspekty jen částečný vliv. Nehledě na to, že pokud něco eskaluje Irán, který je pouze Russkou podržtaškou, v mnoha směrech je to již započítáno...

Skvělý názor a moc děkuji za komentář v mnoha ohledech s Vámi souhlasím. Napsal jsem tento příspěvek v primárně kontextu toho, že se jedná o velice aktuální záležitost.

Bohužel je to tak, ale nic není tak horké, jak se uvařilo :)

Pokud by jsme to přirovnali k Putinovo válce, tak by po více jak dvou letech trvání byly již evropské burzy na dně...

Vím, že tohle přirovnání se sem vzhledem k vážnosti situace moc nehodí, ale právě ta aktuálnost jak zmiňujete, dle mě právě tím trhem hýbla.  Důležitost celé situace je až podstatně níže, nehledě, že se bavíme také o lokalitě, kde podobné konflikty nejsou výjimečné... bohužel.

@dolarovyhamoun Je to celkem reálné srovnání co uvádíte.. vím přesně jak to myslíte. Hýbla, ty pohyby co jsem ale zaznamenal nebyly zatím příliš markantní.. mohu jen souhlasit.

Aktualne me napadaji pouze dve izraelske firmy Mobileye a Teva a tam nejaky velky propad nevidim. Izraelska burza se chovala taky zcena normalne, takze asi bude zalezet jak ten konfilkt bude dale eskalovat.

Máte pravdu, koukal jsem se ihned po Vašem komentáři a žádné šílené propady nenastaly (zatím), souhasím s tím, že určitě bude velcie záležet na tom, jak konflikt bude nadále eskalovat.

V podstatě to vypadá, že pro Izrael to je "business as usual" 🤔

Neznám žádnou celosvětově působící Izraelskou společnost, takže to světový akciový trh vůbec nezaregistruje.

Děkuji za komentář! myslíte, že například ceny ropy/zlata tento konflikt vystřelí ještě výše?

KLA, Amat, Elbit, Rafael, eToro...

Díky, slyšel jsem pouze o eToro, pokud tedy je to ten známý forexový broker :)

@investor_tom Ano, je to on. Ostatni firmy jsou spise z polovodicoveho a obranneho prumyslu.

Určitě, ovlivnění ceny ropy a zlata je myslím jasné. Akcie už tak ne, ale myslím, že malý propad byl už jako reakce na možnost izraelské odpovědi vidět.

S Vaším komentářem zcela souhlasím a děkuji za něj.

Tak podle aktuální interpretace zasedání izraelského válečného kabinetu je jisté že odpověď přijde, otázka je jaká, je to od "symbolického" omezeného zásahu proti armádnímu cíli, což by pravděpodobně nevedlo eskalaci a velké reakci na akciovém trhu. Až po ochromení protiletecké obrany a následnému zničení všech Iránských jaderných kapacit. To by mohlo vést také k masivnímu propadu akciových trhů z důvodů nepředvídatelné další eskalace. V každém případě, situace je opravdu vážná. Já si pro sebe udělal závěr, že realizace i drobných zisků a držení takto získané hotovosti do doby než se to vyjasní je vhodné.

No jen názor, žádné doporučení.

@mich_s Přemýšlel jste v tomto případě dost podobně jako já, ještě jsem se ovšem neodhodlal k realizaci nějakých zisků, protože se opravdu bojím varianty, která by mohla nastat a při té nejhorší mám vážnou obavu z masivních propadů.

Určitě. Zvlášť díky woke nesmyslům na podporu Palestiny. Nejhorší je, že je sice halda lidí podporuje, ale nikdo je nechce. Egypt se s Palestinci už jednou spálil, Irán je nazval zvířaty. Izrael si je užívá teď. Bohužel nemají budoucnost.

Ale jak přesně to ovlivní trhy? Jako obvykle bůh ví...

Bůhví je krásá definice toho, jak teď nad tím přemýšlím.