S&P 500 ^GSPC 5,159.16 +0.61%
Nvidia NVDA $917.45 +3.33%
Meta META $458.93 +1.54%
Tesla TSLA $183.82 +1.45%
Apple AAPL $181.22 -1.18%
Microsoft MSFT $409.82 +0.78%
Amazon AMZN $186.72 +0.28%
Alphabet GOOG $168.91 -0.05%

5 nejlepších akcií ze sektoru EV, které by nikdo neměl přehlížet během propadů

Rok 2022 byl pro růstové akcie těžký. Nasdaq je v korekčním teritoriu a mnoho technologických a růstových jmen posledních několika let bylo zasaženo obzvláště tvrdě. Zásoby elektrických vozidel (EV) nebyly výjimkou. Dnes vám předvedu můj výběr 5 nejlepších EV akcií, které by neměl nikdo přehlížet dokud se obchodují za tak nízké ceny.

Investujete během propadů do EV akcií?

Je tento býčí běh v sektoru EV u konce? Co vlastně stojí za tak velkým propadem celého sektoru? Část z toho přichází k Federálnímu rezervnímu systému. Hodnota akcie je dnes určena jejími budoucími zisky diskontovanými na dnešní ceny. Čím vyšší jsou úrokové sazby, tím nižší jsou tyto budoucí zisky v dnešních dolarech. To je samozřejmě jen zlomek toho, co společnosti trápí.

V důsledku toho má agresivní reakce Fedu na inflaci tendenci nejvíce zasahovat růstové akcie, jako jsou elektromobily. Většina z nich dnes není nijak zvlášť zisková, takže cena je silně ovlivněna očekávanými budoucími zisky, které jsou čím dál tím nižší v souladu s kroky Fedu.

Je tu také faktor konkurence. Pojem "společnost vyrábějící elektromobily" se může zdát zastaralý během několika málo let. Prakticky každá tradiční automobilka skočí do boje a některé, zejména v Evropě, se již účinně přetvořily

Které akcie nesmíte přehlížet během ''výprodeje''?

1. Tesla $TSLA+1.5% 

$TSLA+1.5% je letos o 23% levnější oproti svým vrcholům z tohoto roku.

Nebudeme zde rozebírat dlouhodobou otázku, která spočívá o správném ohodnocení akcií $TSLA+1.5%. Mnoho investorů vidí hodnotu akcie nadhodnocenou, další část investorů vnímá aktuální cenu, jako příležitost k dobré koupi. Tesla je gigantický celek, u kterého neváhám při každém větším poklesu zvětšovat pozici. Aktuální cena 870$ za akcii je připisována především stávajícím krokům Elona Muska, který poslední dobou utrácí vysoké částky (například koupí Twitteru).

  • Z hlediska čtvrtletních výsledků je vše v pořádku a společnost si připisuje další významné nárůstky (tržby, prodeje).

Investoři zjevně neoceňují Teslu $TSLA+1.5% jako automobilku. Oceňují ji jako řadovou tech akcii. A možná je to rozumné vzhledem k vedoucímu postavení společnosti v oblasti technologie baterií a autonomního řízení. Ale Tesla je drahá i podle standardů technologických akcií.

Přesto by podobný argument mohl být vznesen prakticky kdykoli za posledních 13 let a byl by stejně pravdivý. Přesto jsou akcie $TSLA+1.5% stále tam, kde jsou dnes. Akcie mohou být ještě pod tlakem, dokud tato širší korekce trhu nevyprší, ale Tesla je jednou z nejlepších akcií EV, které je třeba zvážit při jakémkoli delším poklesu.

2. Nio $NIO+2.7% 

Nio et5 je jedním z největších klenotů a hlavně jeden z největších konkurentů Tesly modelu 3.

$NIO+2.7% se blíží 50% propadu z hodnot, které si společnost držela v roce 2021. Nio je čínský výrobce elektrických vozidel, což je zajímavé z několika důvodů. Začněme tím, že Čína má mnohem méně domácího energetického průmyslu, který by podporovala, a stále dováží většinu svých fosilních paliv. To dává zemi mnohem větší motivaci ke snížení dovozu energie tím, že tlačí na vlastnictví elektrických vozidel.

Kvalita ovzduší v Číně je navíc ve většině měst propastná a přesun jejího vozového parku od fosilních paliv k elektrickým vozidlům by jistě pomohl posunout jehlu v tomto problému.

Regulace ze strany Číny raději nebudu rozebírat, jedná se o rozsáhlejší téma. Čína víceméně podkopává pravidelně nohy svým domácím akciím v čele s Niem. Přičemž samotná Čína chce do roku 2030, aby bylo až 40% vozidel na jejich půdě elektrických. Proto se dá očekávat v budoucnu větší podpora pro $NIO+2.7%, jakožto domácí akcie.

  • Jako vždy jen upozorním, že akcie $NIO+2.7% jsou stále volatilní a první větší zisky se očekávají až za pár let. Aktuální investice z vás možná neudělá boháče během pár měsíců, ale za pár let se určitě budete chlubit tím, že máte akcie takové hodnoty a ještě k tomu pořízené za cenu 16$.

3. LI Auto Inc $LI+4.8%

Od prosince minulého roku jsou akcie $LI+4.8% o 32% levnější.

A pro poslední čínskou EV hru zvažte $LI+4.8%. Li byla založena v Pekingu v roce 2015 a v červenci 2020 vstoupila na burzu v USA.

Společnost navrhuje a vyrábí prémiová "chytrá" elektrická SUV. Jeho prvním modelem, který byl k dispozici k prodeji, byl Li One, velké šestimístné SUV. Společnost zahájila výrobu v listopadu 2019 a zvyšuje své prodeje zdravým tempem. $LI+4.8% dodal v prvním čtvrtletí 31 716 vozů, což představuje meziroční nárůst o 152 %.

To je slibné, ale stejně jako mnoho akcií elektrických vozidel na tomto seznamu, $LI+4.8% je stále společností v rané fázi a 31 716 je stěží sériově vyráběné číslo. Anualizované, to dává tržby na něco málo přes 120 000 za celý rok.

Čínská vláda podporuje vzestup elektrických vozidel, ale stále musíte tyto společnosti považovat za vysoce spekulativní.

4. Rivian $RIVN+1.9% 

82% pád ze svých ATH by mohl být dobrou vstupní pozicí.

Pro robustnější alternativu zvažte akcie Rivian Automotive $RIVN+1.9%. Rivian navrhuje, vyrábí a prodává elektrická SUV, pick-upy a dodávky a mezi své strategické partnery počítá Amazon, který se svou investicí poměrně spálil.

Rivian označuje svůj pick-up R1T za první "elektrické dobrodružné vozidlo" na světě. Může jít z nuly na 60 mph za pouhé tři sekundy a může táhnout až 11 000 liber, tento fakt pouze uvádím jako jednu z předních kvalit společnosti.

$RIVN+1.9% je stále malá společnost a v prvních třech měsících roku 2022 vyrobila pouze 2 553 vozidel. Ale jeho výklenek v pick-upu, SUV a doručovacím prostoru je zajímavý.

Akcie jsou od listopadu ve volném pádu, takže možná budete chtít počkat na nějaké náznaky, že se trend obrací, než se zde hlouběji ponoříte. Jedná se o vysoce spekulativní hru i podle standardů akcií EV na tomto seznamu, takže buďte opatrní, když riskujete svůj kapitál.

5. Lordstown Motors $RIDE 

Méně známa automobilka $RIDE je aktuálně o 90% dole ze svých ATH z minulého roku.

Stejně jako Rivian se i Lordstown specializuje na elektrické pick-upy. Společnost byla založena v roce 2019 a vyrábí a prodává Endurance, plnohodnotný elektrický pick-up.

Pád ceny se zde připisuje především volatilitě trhu, dalším faktorem je krátká doba na akciovém trhu a vzrůstající konkurence v podobě Rivianu a Fordu.

Je nutno brát v potaz mnoho faktorů, které mohou demolovat tuto společnost, mou pozornost a především místo v seznamu získává především kvůli masivnímu pádu a především lákavé ceně 2,18$ za akcii.

Z mého pohledu, ale akcie nemůže  v dosavadní velikosti a při tak silné konkurenci v nejbližší době dominovat a předvádět nějaké úctyhodná čísla. Takže bych byl velice opatrný při analýze nebo možné investici.

 

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 824 a je členem této komunity od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

$LI+4.8% nevypadá vůbec zle, jediné co mě drží zpátky je regulační systém Číny, který je nevyzpytatelný.

Jakožto investor do $NIO+2.7% chápu vaše obavy😪

$NIO+2.7% 👍👍👌

Správná volba!😄

Kdybych poslouchal chytré řeči analytiků ohledně ocenění Tesly, tak nemám za posledních 5 let přes 1300% nahoru😅 Samozřejmě, že přikupuju.

Přesně tak, ohodnocení a konečnou analýzu si musí udělat každý sám za sebe.

Oni mají ale z pohledu všech možných modelů a ukazatelů pravdu. Bohužel ale nemůžou počítat s jedním faktorem, který se nikdy dříve nevyskytl. A tím je Musk...🤷

A jak se zdá, tak je to poněkud zásadní faktor :D