S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

První problémy letadel Boeingu 737 MAX se objevily už v roce 2019, kdy se stala obrovská tragédie. Poté přišel ještě COVID a Boeing se se všemi jeho následky potýká dodnes. Cena akcie je stále asi 60 % od vrcholů, ale zadlužení přibylo ještě o dalších několik desítek miliard navíc. 📉

V posledních měsících se objevují další nehody a problémy ať už se jedná o incident se ztrátou krytu motoru anebo oddělení nouzových dveří během letu. Naštěstí na nejbližších sedadlech nikdo neseděl a jako zázrakem se nikomu nic nestalo a letadlo nouzově přistálo. 🛬

Problémy ale už pravděpodobně začaly ještě před samotnou havárií v roce 2019. Samotně vedení Boeingu už se totiž delší dobu zaměřuje více na počet dodávek a tržby z nich plynoucí místo toho, aby se maximálně zaměřovali na kvalitu a vývoj svých modelů.

Dříve totiž Boeing v kvalitě exceloval, jeho modely byly fenomenální a byl naprosto dominantní. Časem se ale jeho hlavní konkurent Airbus vyšplhal a aktuálně už má větší podíl než Boeing a stále svůj podíl navyšuje. 🛫

V Boeingu je tedy potřeba něco změnit a podobně jako v roce 2019 i v březnu byl vyhozen CEO společnosti a hledá se za něj náhrada. Podaří se ale najít někoho, kdo dokáže Boeing obrátit znovu na růstovou trajektorii a napravit škody po jeho předchůdcích? 📈

Vote to see the results! 43 answers already!

Anketa je zavádějící ale budiž... Boeing určitě příležitost je, ale ne teď. Do pár týdnů přijde další zpráva a bude to průser. Na to si pomalu jdu vsadit.

Pri takom obrovskom a dlhodobom šlandrianskom výkone ktorý stál stovky životov po celom svete neverím v rýchlu nápravu. Ono to súvisí do istej miery aj z ohlupnutím a nárastom povrchnosťou západnej civilizácie (včítane Slovenska) a to sa veľmi neznáša s disciplínou ktorá je v leteckej výrobe ale aj vývoji nevyhnutná a tiež aj dôslednosťou ktorá je nevyhnutná v leteckom priemysle. Skúste si predstaviť, že by vám na aute za jazdy vypadli dvere pri zadných sedadlách, kde máte det,i alebo že by za jazdy zrazu nebolo možné ubrať plyn. To sú asi rovnako vážne chyby aké sa vyskytli na ich lietadlách počas prevádzky, Kúpili by ste si také auto po výmene vedenia automobilky?

Vzhledem k postavení Boeingu se o jejich budoucnost nebojím. Jakmile dokončí čistku ve vedení a zvýší kontroly kvality, vše zase bude v pořádku. Důvěru investorů ale bude težké opět získat.

Až ještě padnou, koupit a nechat si je někde ležet třeba 10 let. Ta firma je ohromný kolos a jen tak nepadne ale když si dokážou během let zlepšit reputaci a kvalitu, poletí nahoru.

Rozhodně se to může zase změnit a akcie můžou růst, ale to bude na hodně dlouho. Toto nejsou malé problémy a bude trvat dlouho než se to vše vyřeší.