S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

3 részvény, amelyek 2027-re az egekbe szökhetnek a fogyókúrás gyógyszerek fejlesztésének köszönhetően

Bertalan Görög
18. 4. 2024
7 min read

Az utóbbi években egyre népszerűbbek az elhízás és a cukorbetegség kezelésére összpontosító vállalatok részvényei. Tekintettel az elhízáshoz kapcsolódó növekvő egészségügyi problémákra, amelyeket a COVID-19 világjárvány még inkább felerősített, ez a piac nagyon ígéretesnek tűnik. Az elhízott emberek növekvő száma a világon és a túlzott testsúlyhoz kapcsolódó kockázatokkal kapcsolatos tudatosság növekedése egyre nagyobb keresletet eredményez a hatékony megoldások iránt.

Mivel az egészségügyi rendszerek világszerte arra törekszenek, hogy jobban kontrollálják ezeket a krónikus állapotokat, a gyógyszeripari innováció jelentősége ezen a területen tovább nő. A technológiai fejlődés és a jobb klinikai gyakorlatok tovább támogatják az új, hatékonyabb gyógyszerek kifejlesztését. A következő három vállalat uralhatja a piacot, és jelentős lehetőségeket kínál a befektetők számára az elkövetkező években.

Eli Lilly $LLY-2.8%

Az Eli Lilly, a világ egyik vezető gyógyszeripari vállalata, a betegségek széles körére vonatkozó gyógyszerek fejlesztésére specializálódott, többek között a következőkre cukorbetegség és elhízás. A vállalat 2021-ben bejelentette, hogy a Mounjaro nevű cukorbetegség elleni gyógyszerével nemcsak a vércukorszint szabályozását segíti, hanem jelentős súlycsökkenést is lehetővé tesz a betegeknél. Ezt a felfedezést klinikai vizsgálatok adatai támasztották alá, amelyekben a betegek átlagos súlyvesztése 12 % testük súlya a 72 hetes kezelés alatt. Ezen eredmények alapján a Mounjaro gyorsan a vállalat portfóliójának kulcsfontosságú termékévé válik.

Az elhízás kezelése terén Eli Lilly a közelmúltban egy másik fontos gyógyszert, a Zepboundot dobta piacra. Elemzők becslése szerint ez a gyógyszer akár 25 milliárd dolláros éves bevételt is hozhat, ami jelentős hatással lenne a vállalat pénzügyi teljesítményére. Mivel az elhízás egyre növekszik, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint világszerte több mint 650 millió felnőttet érint , a Zepboundhoz hasonló hatékony gyógyszerek iránti kereslet várhatóan tovább fog nőni.

LLY

Eli Lilly

LLY
$734.97 -$20.94 -2.77%

Az Eli Lilly számára kulcsfontosságú az innovációba és fejlesztésbe való befektetés. A vállalat 2023-ban mintegy 6,7 milliárd dollárt, ami jelentős növekedés a korábbi évekhez képest. Ez a befektetés lehetővé teszi a vállalat számára, hogy ne csak a gyógyszerportfólióját bővítse, hanem a gyorsan fejlődő gyógyszeriparban is megőrizze versenyelőnyét. Ezekkel a lépésekkel az Eli Lilly jó helyzetben van ahhoz, hogy szembenézzen a jövőbeli kihívásokkal, és megőrizze vezető pozícióját az egészségügyi ágazatban.

Novo Nordisk $NVO-0.8%

A Novo Nordisk dán gyógyszeripari vállalat a cukorbetegség és az elhízás kezeléséhez való jelentős hozzájárulásáról ismert. A "GLP-1" terápia globális piacvezetőjeként a vállalat jelentős növekedést ért el, a teljes bevételei megközelítőleg 21 milliárd USD, ami 12%-os növekedést jelent az előző évhez képest. Ehhez a sikerhez jelentősen hozzájárult legújabb injekciójuk, a Wegova, amelyet az elhízás kezelésére engedélyeztek, és amely a klinikai vizsgálatokban kiváló eredményeket mutat, a betegek súlycsökkenése o 17 %.

A súlycsökkentő injekciók mellett Novo Nordisk keményen dolgozik a "GLP-1" gyógyszer szájon át szedhető formájának kifejlesztésén is, amely előnyös lehet azok számára, akik az injekciók helyett a tablettákat részesítik előnyben. A vállalat 2023-ban jelentette be , hogy fogyókúrás tablettája a 3. fázisú klinikai vizsgálatokba kezd , ami azutolsó lépés a várható bevezetés előtt. Ez az előrelépés jelentős változást jelenthet a hatékony és könnyebben elfogadható kezelési formát kereső elhízásos betegek milliói számára.

NVO
$123.05 -$0.97 -0.78%

A Novo Nordisk számára a kutatás-fejlesztésbe történő stratégiai befektetés kulcsfontosságú a versenyelőnyének megőrzése érdekében. Tavaly a vállalat több mint 3 milliárd dollárt fektetett be új termékek és technológiák fejlesztésébe, ami körülbelül 14 % a teljes bevételének. Ez a befektetés nemcsak a meglévő terápiák innovációját támogatja, hanem új terápiás lehetőségek előtt is megnyitja az utat, amelyek a jövőben talán életeket befolyásolhatnak betegek életét világszerte.

Viking Therapeutics $VKTX+1.6%

A Viking Therapeutics egy biotechnológiai vállalat, amely az anyagcsere- és "endokrin" rendellenességek, köztük az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség terápiáinak fejlesztésére összpontosít. Vezető gyógyszerjelöltjük, a VK2809, a következők kezelésére összpontosít. nem alkoholos "Egy 2. fázisú klinikai vizsgálatban a VK2809 jelentős javulást mutatott a lipidprofilban és a májzsír csökkentésében a betegeknél, ami kulcsfontosságú a NASH elleni küzdelemben, amely betegség körülbelül kétmillió embert érint. 3-5%-át érinti a világ népességének mintegy 5%-át érinti.

Viking Therapeutics az elhízás kezelésében rejlő lehetőségeket vizsgálja a klinikai fejlesztés alatt álló VK5211 nevű új jelöltjével. Ez a súlycsökkentést célzó gyógyszer az előzetes vizsgálatokban ígéretes eredményeket mutatott, 12 hét alattátlagosan 5%-ossúlycsökkenést ért el. Ezek az adatok potenciális áttörést jelentenek az elhízás elleni gyógyszerfejlesztésben.

A kutatás és fejlesztés magas költségeihez kapcsolódó kihívások ellenére, amelyek 2022-ben elérték a 50 millió 50 millió USD-t, a Viking Therapeutics folytatja a kutatási portfóliójába történő beruházásokat. Ez a stratégia a hosszú távú eredményekre és a részvényesi értékteremtésre összpontosít. Az innováció és a gyógyszerfejlesztési szakasz előrehaladása iránti folyamatos elkötelezettségükkel a Viking Therapeutics olyan lehetőségek küszöbén áll, amelyek jelentős mértékben hatással lehetnek a piacra az anyagcserezavarok és az elhízás kezelésének piacát.

Jogi nyilatkozat: A Bulioson rengeteg inspirációt találhat, de a részvények kiválasztása és a portfólió felépítése kizárólag Önön múlik, ezért mindig végezzen alapos önelemzést.

Forrás: Bulibulist, Bulibulist, Bulibulist, Bulibulist.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.