S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

3 delnice, ki bi lahko zaradi razvoja zdravil za hujšanje do leta 2027 poskočile v nebo

Primoz Krajnc
18. 4. 2024
5 min read

V zadnjih letih so vse bolj priljubljene delnice podjetij, ki se ukvarjajo z zdravljenjem debelosti in sladkorne bolezni. Glede na vse večje zdravstvene težave, povezane z debelostjo, ki jih je pandemija COVID-19 še povečala, se zdi ta trg zelo obetaven. Zaradi vse večjega števila debelih ljudi v svetu in večje ozaveščenosti o tveganjih, povezanih s prekomerno telesno težo, se povečuje povpraševanje po učinkovitih rešitvah.

Ker si zdravstveni sistemi po vsem svetu prizadevajo za boljši nadzor teh kroničnih bolezni, se pomen farmacevtskih inovacij na tem področju še naprej povečuje. Tehnološki napredek in izboljšane klinične prakse dodatno podpirajo razvoj novih, učinkovitejših zdravil. Naslednja tri podjetja bi lahko prevladovala na trgu in vlagateljem v prihodnjih letih ponudila pomembne priložnosti.

Eli Lilly $LLY-2.8%

Družba Eli Lilly, ena vodilnih farmacevtskih družb na svetu, je specializirana za razvoj zdravil za številne bolezni, med drugim diabetes in debelost. Leta 2021 je podjetje objavilo, da njegovo zdravilo za sladkorno bolezen Mounjaro ne le pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi, temveč tudi omogoča znatno izgubo telesne teže pri bolnikih. To odkritje so podprli podatki iz kliničnih preskušanj, v katerih je bila povprečna izguba telesne teže pri bolnikih 12 % njihovega telesa. teže v 72 tednih zdravljenja. Glede na te rezultate postaja zdravilo Mounjaro hitro ključni izdelek v portfelju podjetja.

Na področju zdravljenja debelosti Eli Lilly pred kratkim predstavila še eno pomembno zdravilo, imenovano Zepbound. Analitiki ocenjujejo, da bi lahko to zdravilo ustvarilo do 25 milijard dolarjev letnih prihodkov, kar bi močno vplivalo na finančno uspešnost podjetja. Ker je debelost v porastu in po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) prizadene več kot 650 milijonov odraslih po vsem svetu, sepričakuje, da bo povpraševanje po učinkovitih zdravilih, kot je Zepbound, še naprej naraščalo.

LLY

Eli Lilly

LLY
$734.97 -$20.94 -2.77%

Vlaganje v inovacije in razvoj je za družbo Eli Lilly ključnega pomena. V letu 2023 je podjetje v raziskave in razvoj vložilo približno 6,7 milijarde dolarjev dolarjev, kar je znatno povečanje v primerjavi s prejšnjimi leti. Te naložbe podjetju omogočajo, da ne le širi svoj portfelj zdravil, temveč tudi ohranja konkurenčno prednost v hitro razvijajoči se farmacevtski industriji. S temi ukrepi je družba Eli Lilly v dobrem položaju, da se sooči s prihodnjimi izzivi in ohrani svoj vodilni položaj v zdravstveni industriji.

Novo Nordisk $NVO-0.8%

Novo Nordisk, dansko farmacevtsko podjetje, je znano po svojem pomembnem prispevku k zdravljenju sladkorne bolezni in debelosti. Kot vodilno svetovno podjetje na področju zdravljenja z GLP-1 je podjetje doživelo znatno rast, saj so skupni prihodki znašali približno 21 milijard USD, kar je 12-odstotno povečanje v primerjavi s prejšnjim letom. K temu uspehu je pomembno prispevala njihova najnovejša injekcija Wegova, ki je bila odobrena za zdravljenje debelosti in v kliničnih preskušanjih kaže odlične rezultate, saj so bolniki izgubili težo o 17 %.

Poleg injekcij za hujšanje Novo Nordisk si prizadeva razviti tudi peroralno obliko zdravila "GLP-1", ki bi bila lahko koristna za tiste, ki imajo raje tablete kot injekcije. Leta 2023 je družba objavila, da njena tableta za hujšanje vstopa v 3. fazo kliničnih preskušanj, kar je zadnji korak pred predvidenim začetkom prodaje. Ta napredek bi lahko pomenil veliko spremembo za milijone bolnikov z debelostjo, ki iščejo učinkovito in lažje sprejemljivo obliko zdravljenja.

NVO
$123.05 -$0.97 -0.78%

Strateška vlaganja v raziskave in razvoj so ključna za ohranitev konkurenčne prednosti družbe Novo Nordisk. Lani je družba v razvoj novih izdelkov in tehnologij vložila več kot 3 milijarde dolarjev, kar predstavlja približno 14 % svojih skupnih prihodkov. Te naložbe ne podpirajo le inovacij pri obstoječih terapijah, temveč odpirajo tudi vrata novim terapevtskim možnostim, ki lahko v prihodnosti vplivale na življenja bolnikov po vsem svetu.

Viking Therapeutics $VKTX+1.6%

Viking Therapeutics je biotehnološko podjetje, ki se osredotoča na razvoj terapij za presnovne in endokrine motnje, vključno z debelostjo in sladkorno boleznijo tipa 2. Njihovo vodilno zdravilo VK2809 je namenjeno zdravljenju nealkoholne "V kliničnem preskušanju faze 2 je zdravilo VK2809 pri bolnikih pokazalo znatno izboljšanje lipidnega profila in zmanjšanje jetrne maščobe, kar je ključno za boj proti NASH, bolezni, ki prizadene približno 3 do 5 % svetovnega prebivalstva.

Družba Viking Therapeutics raziskuje tudi možnosti za zdravljenje debelosti z novim kandidatom VK5211, ki je v kliničnem razvoju. To zdravilo, namenjeno uravnavanju telesne teže, je v predhodnih študijah pokazalo obetavne rezultate, saj je v 12 tednihdoseglo povprečno 5-odstotnoizgubo telesne teže. Ti podatki predstavljajo potencialni preboj pri razvoju zdravil proti debelosti.

Kljub izzivom, povezanim z visokimi stroški raziskav in razvoja, ki so leta 2022 dosegli 50 milijonov USD, družba Viking Therapeutics še naprej vlaga v svoj raziskovalni portfelj. Ta strategija je osredotočena na dolgoročne rezultate in ustvarjanje vrednosti za delničarje. Z nenehno zavezanostjo k inovacijam in napredku v fazi razvoja zdravil je družba Viking Therapeutics na pragu priložnosti, ki bi lahko bistveno vplivajo na trg za zdravljenje presnovnih motenj in debelosti.

Opozorilo: Na portalu Bulios je mogoče najti veliko navdiha, vendar sta izbira delnic in oblikovanje portfelja povsem odvisna od vas, zato vedno opravite temeljito samoanalizo.

Vir.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.