S&P 500 ^GSPC 5,119.25 +1.09%
Apple AAPL $183.24 +5.90%
Nvidia NVDA $883.56 +2.96%
Tesla TSLA $183.82 +2.12%
Meta META $450.56 +2.01%
Microsoft MSFT $404.92 +1.78%
Amazon AMZN $186.25 +0.83%
Alphabet GOOG $167.22 -0.74%

Zdravím po delší době. Uvažuji, co se svou pozicí v $NIO-3.5% .

Dělal jsem si vlastní shrnutí. Výsledky žádná sláva, hodně peněz utápí ve vybudování infrastruktury, protože nabízí jako jedni z mála ne dobití baterie, ale rovnou výměnu baterie, což ale však není zrovna ziskový byznys, ale naopak ztrátový. Zisky jim generují spíše nabíjecí stanice, protože jejich výstavba je levnější.

Dál je třeba dodat, že Nio je prémiovka a docela drahá.

Za týden bude představovat novinky pro letošní rok.

Myslíte, že mají na to, aby vůbec začali být ziskový?

Já pořád věřím, že ano, navíc si myslím, že je Čína může podržet a nebo Arabové.


Mě se celý ten koncept téhle značky líbí, mám průměrnou nákupku 10.80. Beru to jako spekulativní investici, hodlám ještě ředit a držet. Z tohoto sektoru držím ještě BYD a TSLA, ale NIO je prostě nejvíc sexy :-)

Automobilky jsou obvykle cyklický byznys. Pár let se jim daří, pak přichází útlum a pak se jim zase daří. Zda to platí i pro NIO nedokážu říct.

Takže podle tvého výzkumu je většina parametrů v háji? A je jiná pozice, kde by ti peníze vydělaly víc místo sezení a čekání, jestli se firma zmátoří?

Můj největší provar :-), 80 ks s průměrkou 26USD, už jen sleduju, prodávat to nemá cenu

Arabové mají Lucid, ty nepotřebujou další 😁

V $NIO-3.5% mám nyní nějakých 7.5k s průměrnou cenou na 7.38$.

A popravdě taky vůbec nevím co s tím. Z jedné strany slyším fámy, že by snad mělo jít NIO z burzy pryč, tak si říkám, že raději to prodat a být v mínusu "jen" 3.5k, než celou částku. Na druhou stranu mám občas i nutkání nějaký ten tisíc přihodit, protože by šla průměrka celkem pěkně dolu. Tam někde v hloubi duše věřím, že se NIO sebere a ještě mi něco vydělá.. No s tím co se teď píše o EV to nebude úplně hned. Není to tolik peněz, nijak extra mi nechybí, tak podržím ještě. Když ještě klesne cena, tak to možná dorovnám na 10k +-. Uvidíme

Elektroáut sa osobne nedotknem ani dvojmetrovou palicou. Vzhľadom k situácii s úrokovými sadzbami by som sa zameral skôr na defensive stocks. S autami to celkovo nevidím ružovo, ale je to na vás, nejaký potenciál na rast tam určite je,  good luck.

Z jakého důvodu nemáš rád elektroauta?

Já myslím že ziskový budou, ale ne hned bude to trvat třeba ještě 2-3 roky, až se tak stane tak cena vyletí celkem hodně, ale do té doby bude spíše padat což nevadí. Plánuji každý kvartál dokoupit jen pár kousků jako spekulaci a ředění stávající pozice, jejich auta jsou dle mého vcelku povedená, ale mají obrovskou konkurenci. Nemám k tomuhle data, takže to je pocitové spíše proto je to spekulace.

Já začal Nio nakupovat při ceně kolem 20 usd. Jak jsem postupně ředil cenu, tak v tom mám víc, než bych chtěl. Na druhou stranu o prodeji neuvažuju, zatím čekám a pokud by cena ještě výrazněji klesla, tak ještě 2-3 dokupy zkusím. Když porovnám potenciální zisk s tím, že odepíšu celou investici, tak mi to za to stojí. Beru to tak, že i kdybych tady ztratil celý vklad, tak jsem ho vydělal jinde (Meta, Spotify).