S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

Od těchto 2 komoditních akcií máme očekávat vysoký růst, který bude doprovázen tučnou dividendou

Dnes vám představím 2 komoditní akcie, které jsou připraveny využít jedinečného souběhu událostí na trhu. Možná vstupujeme do období podobného tomu úseku z let 2000-08. Tehdy, stejně jako dnes, jsme vycházeli z období mimořádných a bezprecedentních stimulů ze strany Fedu. Vzhledem k tomu, že se americký infrastrukturní plán v hodnotě bilionu dolarů blíží realitě, mohli bychom brzy vidět trvalou poptávku po surovinách ze strany vlády. 

Navíc jsou akcie, které zmíním v článku i vysoce výnosné z pohledu dividend.

Výdaje na infrastrukturu jsou navíc populární prakticky všude a vzhledem k tomu, že se globální ekonomika stále snaží překonat přetrvávající dopady pandemie COVID, můžeme se vsadit, že další země budou následovat.

A samozřejmě je v místnosti jeden ''slon'': inflace. Mezi narušením dodávek v souvislosti s pandemií a vyšší než obvyklou poptávkou probublává růst spotřebitelských i výrobních cen. Komodity jsou přirozeným zajištěním proti inflaci, takže jakýkoli trvalý růst cen by měl tento oheň jen přilévat olej do ohně.

Dnes se podíváme na 2 komoditních akcie, které jsou připraveny využít tohoto jedinečného souběhu událostí.

1. Rio Tinto $RIO-0.5% 

Aktuální cena akcie je na 71,12$.

$RIO-0.5% je správná volba pokud je vaším cílem vybudovat diverzifikované portfolio komoditních akcií. Společnost je jedním z největších horníků na světě a má historii sahající až do roku 1873. Společnost má sídlo v Londýně, ale působí po celém světě.

  • $RIO-0.5% je předním výrobcem železné rudy, hliníku, mědi, diamantů, titanu a dokonce i soli.

Samozřejmě nemůžeme očekávat výkonnost srovnatelnou s kryptem nebo EV a tech sektorem, které jsou dominantnější v průběhu let. $RIO-0.5% se zdá atraktivní především díky zlepšeným operacím v těžbě, snižováním nákladů, dluhu a především prodejem určitých aktiv.

Z hlediska výkonnosti jsou akcie dobrým držitelem hodnoty a od roku 2015 se zdá, že jsou akcie ustálené a schopné vykazovat další růst. Společnost si tradičně vede dobře v obtížných ekonomických časech a podle mého názoru má silné dlouhodobé příležitosti k růstu.

Společnost taktéž vyplácí  dividendu ve výši 11,15% na akcii, která je vyplácena pololetně (podobně jako u dluhopisů). Tento údaj čerpám ze stránky Yahoo Finance (zdroj udávám, protože vícero zdrojů udává menší rozdíly v % dividendy). Společnost také připravuje mimořádné dividendy v průběhu let, které ještě posílí dosavadní zhodnocení.

Společnost vykazuje solidní meziroční čísla:

  • Tržby jsou meziročně o 20,4% vyšší.
  • Čisté příjmy jsou vyšší o 36%.
  • Čistá zisková marže je o necelých 13% vyšší meziročně.
  • Zředěný výnos na akcii je o necelých 36% vyšší.

2. Vale SA $VALE-2.5% 

Cena akcie je nyní na hodnotách 16,7$.

Brazilská těžební společnost známá jako $VALE-2.5% je jedním z předních světových těžařů železné rudy. $VALE-2.5% je také největším světovým těžařem niklu a je významným producentem mědi, zlata, stříbra a dalších kovů, stejně jako metalurgického a tepelného uhlí.

Společnost $VALE-2.5% určitě není pro slabší povahy, jízda na horské draze je specifická pro tuto společnost. Akcie během své historie zažila maxima na 44$ za akcii, ale nutno podotknout, že následoval i pád na 2,6$ za akcii. V roce 2016 se konečně tento trend zlomil a pokračuje růstem a zhodnocením až o 540% z hodnoty 2,6$ až na dnešních 16,7$.

Akcie se od roku 2016 do značné míry tlačí nahoru a skutečně se vzpamatovaly z minim z března 2020. Ale i po více než ztrojnásobení za posledních pět let by se $VALE-2.5% stále musel zdvojnásobit a pak se někteří dotknout svých starých maxim.

  • Dividenda, která je uváděna na Yahoo Finance činní 13,21%.

Pokud předpokládáte, že komodity budou i nadále dominantní odvětví na tomto volatilní trhu, tak právě $VALE-2.5% může navázat na svůj trend růstu a pomalu se přibližovat ke svým ATH.

  • V posledních 5 letech vzrůstají tržby společnosti.
  • V závislosti s tím si společnost krásně udržuje vyšší nákladů na poměrně stejné úrovni, což je skvělé když tržby rostou z roku na rok.
  • Postupné navyšování aktiv hraje do karet společnosti s vidinou dalšího růstu do budoucna.
  1. Investujete do komodit nebo přímo do komoditních akcií?
  2. Zaujala vás jedna ze zmíněných společností?
  3. Může komoditní trh nabízet i lepší a zvučná jména?

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 824 a je členem této komunity od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Jedu ve VALE, na Rio se chystám

Obě dvě jsou velice slibné do budoucna😎

RIO mám skvělá firma,super managment.Škoda,že nevyšel Lithiový důl v Srbsku ,ale maj v Argentině Rincon za mě pozitivum do budoucna kvůli EV průmyslu + dalši komodity pofrčej.Dividenda obrovská.Nakupoval jsem cca půl roku zpět při propadu na 60 dolarů za akcii,až se k tomu přiblíží určitě dokoupím.A dnes vyšel článek na Seeking Alpha o Riu a píšou pod 70 strong buy.

Také si myslím, že aktuální cena je stále přijatelná.

Do komodit ani komoditních akcií neinvestuju, nevidím tu takový potenciál...

A to já zase jo. Bez surovin se určitě neobejdeme a $RIO-0.5% je jedna z mých nejoblíbenějších pozic :)

Mám takový dotaz na kohokoli... Je lepší investovat přímo do komodity a nebo do komoditní akcie?

Našel jsem jedno takové porovnání, které si dovolím přesdílet: Od roku 1990 do roku 2020 se cena zlata zvýšila přibližně o 360%. Za stejné období index Dow Jones Industrial Average (DJIA) posílil o 991 %.  Podíváme-li se nyní na 15leté období od roku 2005 do roku 2020, cena zlata vzrostla o 330%, což je zhruba stejně jako výše uvedených 30 let. Za stejné období se DJIA zvýšila pouze o 153 %. Pokud tedy vezmeme v úvahu pouze roky 2021 a 2022, zlato překonalo akcie, protože geopolitická nejistota a inflace vzrostly po celém světě. Hlavní je, že u zlata dost záleží, kdy ho nakoupíte a jak dlouho jej držíte. Ale nedovolím si srovnávat, napřímo jsem do komodit nikdy neinvestoval. Myslím si, že akcie může přinést lepší výsledky v průběhu let, kdežto zlato poroste v době, kdy budou akcie padat.

Já osobně vnímám $RIO-0.5% jako dost zvučné jméno, které může dominovat i do budoucna. Jak to vidíte vy?

Také se přikláním k RIO, především skrz lepší výsledky.