S&P 500 ^GSPC 5,183.85 -0.07%
Tesla TSLA $173.91 -2.19%
Meta META $472.83 +0.98%
Alphabet GOOG $171.70 -0.74%
Amazon AMZN $187.64 -0.59%
Nvidia NVDA $909.43 +0.43%
Microsoft MSFT $410.77 +0.35%
Apple AAPL $181.83 -0.31%

Dobré ráno přeji. Tak já si vyzobnu stručnou informaci k výsledkům společností, které mám v portfoliu a které by obě stály za nákup.

Začnu na pohled jednodušším.

$VALE-0.7% doručilo včera výsledky, které jsou mírně za očekáváním. Hlavním důvodem a asi jediným je pokles ceny železné rudy, niklu a mědi. Nějak mě tam nic moc netrklo. Možná to, že 100% energie pro těžbu je z obnovitelných zdrojů, což může a nebo nemusí být dobrým signálem do budoucna. Takže tam je to podle mě jasný. Když půjde nahoru cena kovů, tak přikoupit. S tím souvisí otázka, kde sledovat cenu kovů?

$ENPH-0.5% také doručovala výsledky. Akcie šla skoro k hranici 100$, kterou bych doporučil k nákupu. Důvodem je stále klesající poptávka v USA. 57% tržeb mají z USA, kde se prodej snížil o 23% z Q1.

Pozitivně hodnotím růst tržeb v Evropě.

Pročítal jsem si ten earnings call a láká mě to dokoupit. Očekávají probuzení poptávky v USA, k tomu další růst v Evropě a pronik do Asie a států Evropy, kde ještě nejsou. Navíc sdělili, že objednávky jsou každý měsíc vyšší. K tomu chystají nové produkty. Takže vyhlídky na další Q jsou pozitivní. Otázkou je, jak moc má vliv na tržby v USA vysoká úroková sazba.

Za mě i přes pokles hodnotím pozitivně, protože Enphase je za mě top 1 na trhu a soláry mají budoucnost.


Super, díky za souhrn. No $VALE-0.7% mě docela zaujal, tak se na tu společnost budu chtít podívat podrobněji.

Není zač. :) Vale je určitě zajímavá společnost s hezkou dividendou, jen prostě jako každej těžař jsou závislí na cenách surovin, které těží. Já je bral, protože patří k největším těžařům železné rudy a niklu na světě, sice nikam moc nerostou, ale asi zrovna nezkrachujou, takže cenu si udrží.

Souhlasím s tebou a vidím je taky stále jako lídry na trhu, $ENPH-0.5% myslím. Sám tam mam pozici už větší a pod 100$ bych přikupoval. Je to ale běh na delší trať ještě. V USA jak si psal, ta poptávka teď klesla, ale snad na konci roku či přes rok jak by mohli padat úrokové sazby se zase poptávka zvýší, plus přesně jak píšeš, snaží se inovovat, přicházet s novými technologiemi a expandovat. O $VALE-0.7% uvažuji, kdyby se dostala někam kolem 10$, nakupuji hned. 😁

O $ENPH-0.5% jsem přemýšlel, ale ta Čína to zase zazdila. Jejich cena soláru je tak nízká, že samotná montáž jejich soláru je dražší. Ale jistou budoucnost v tom také vidím. Přece jenom v Evropě je stále kde hodně stavět. Albánie, Makedonie atd... I když bude otázka jestli Albánie (i přes její velký potenciál v užití soláru) do toho půjde. Z Albánie by jsme se mohli učit, už teď vyrobí 97% elektřiny z obnovitelných zdrojů i když je to převážně z hydroelektráren, ale nemusí dlouho pršet viz. Španělsko a budou nahraný 🤔.

Je to podle mě největší jistota. Slunce svítit nepřestane.

Psali tam, že v Nizozemí je nový zákon na podporu elektráren z OZ, takže to hodnotí kladně. Ve Francii také čekají růst. Pokud si udrží novými produkty postavení na trhu, tak porostou. K tomu nutno dodat, že jim pomůže, až se rozjede opět výstavba, která je slabší kvůli vysokým úrokům.

USA budu urcite podporovat svoj bussines. EU sa chysta zakrocit kvoli cenam solaru z Ciny. $ENPH-0.5% je jedna z akcii, ktore musite drzat dlhodobejsie a pozerat sa na to z vacsieho nadhladu. Ale ano suhlasim, to riziko, ze sa to nakoniec EU nepodari a nas zaplavia lacne cinske solary, je velke.