S&P 500 ^GSPC 5,182.27 -0.10%
Tesla TSLA $174.66 -1.77%
Alphabet GOOG $171.30 -0.97%
Amazon AMZN $187.17 -0.84%
Meta META $471.36 +0.67%
Microsoft MSFT $411.10 +0.43%
Nvidia NVDA $902.78 -0.30%
Apple AAPL $182.24 -0.09%

No budu se na to muset ještě podívat, ale moc se mi ten $INTC-2.9% kupovat nechce.

Na začátek přiznám, že nejsem v chipmakerech úplně v detailu, ale když si Intel otevřu na TradingView (https://ibb.co/4Z4Y1tC) tak mě napadají 2 věci proč to nevzít:

1) Aktuálně naprosto zoufalý (v podstatě nulový) ROIC - pro byznys, který byl schopen ho držet mezi 20-30% katastrofa. A je to pro mě argument proč, i když se ta aktuální cena v poměru market cap/net worth (to je ten "Spitznagel Faustmann..." ukazatel) zdá atraktivní, bych si akcie Intelu nekoupil.

2) Jsme v naprostém chipovém boomu - nejdřív poháněném nedostatkem na nabídkové straně (COVID era) a nárůstem cen, a pak posléze velkým nárůstem poptávky (AI boom). Ostatní firmy jako $TSM+0.9% $NVDA-0.3% $QCOM-0.1%  letí do stratosféry. $INTC-2.9% oproti nim těžce underperformuje a snaží se nabrat vládní dotace na budování produkčních kapacit (které btw fakt nevybuduje za rok). Až ten chipový cyklus doběhne (jakože jednou doběhne) a ostatní firmy zákonitě vycrashují, bude Intel outperformovat a prodávat ostošest, nebo bude mít hromadu produkční kapacity ale nedostatečnou poptávku protože chipový trh bude tou dobou na spodku cyklu?

Za me naprosto realna úvaha, dlouhodobe je pro me take nezajimava investice. Zatim ostatni jedou… zatim

Chytat padající nůž je risk. Počkat na odůvodněný vzestupný trend je v takovém případě doporučováno. Pokud tedy už chcete časovat. A nejedete DCA.

Já ještě čekám, abych do toho šel, musí jít pod 30.

Já je dnes koupil. Pri nejhorším se podle mě budou motat tam, kde jsou, ale já myslím, že ten nový čip jim pomůže a půjdou někam na 40 doufám.

Mám ho už nějaký pátek v dlouhodobém portfoliu. V té době to vypadalo jako dobrý kup. 😉😁

Naprosto chápu, nedávno jsem vyhazoval také kostlivce z PTF :)

Stagnujúca spoločnosť, ktorá zaspala dobu, nevyužila svoju vedúcu pozíciu na trhu, a teraz je už veľmi ťažké dobehnúť konkurenciu. Tak ako som tu písal už pred dvomi rokmi - predaj na 60 dolároch bolo výborné rozhodnutie.

Vidím to hodně podobně, když jsem někdy v minulém měsíci zaznamenal, že jin stát dá i nějaké zakázky, tak to opravdu o něčem svědčí a bude to spíše soucit... Nicméně i na korekci 10% propadu se dá spekulovat, samozřejmě nic dlouhodobého :)

Na krátkodobé obchody pokojne. Trochu som nechápal tie pohyby až na 50$ tento rok, ale sentiment na trhu vždy ovplyvní cenu akcií viac ako je racionálne. Či už je to smerom dole, alebo hore.

@majky tak se vezli na tej vlne AI a urcite jim pomahalo ze Nvidia vydala i prohlaseni ze nestihaji a musi prenechavat nektere kontrakty stejne tak jako spousta lidi neresi kdo je ted prvni druhy ale kupuji Semiconductor ETF a tam jsou zastoupeni takze je mam i ja "v portfoliu"

V dlouhodobem horizontu se diky vladnim pobidkam jiste dostanou zpet do sedla😉 uvidime

@karelknap Mne sa moc nepáči biznis model založený na dotáciách od štátu. Ale dnes je dotované už vlastne všetko, hlavne čo sa týka Európy. Ale to je trochu iná téma. Myslím si že skôr si vezme z "koláča" NVDA spoločnosť AMD. Tento trh sa stále zväčšuje a je tiež cyklický. Ale INTC nedokázal rásť ani v covide, keď technológie zažívali najlepšie obdobie. No veď uvidíme :)

Trolluju 😁 Viz pár mých postů.