S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

3 spekulativní kryptoměny, kterým byste se měli raději vyhnout

Jsou to právě kryptoměny, které nechávají v posledních 2 letech svými výnosy akciový trh daleko za sebou. Vzniká zde spoustu nových technologií blockchain, chytrých kontraktů, tokenů (NFT) a her založených na blockchainu. Mnoho z těchto projektu ale nemá téměř žádnou přidanou hodnotu. Zde jsou 3 z mého pohledu vysoce spekulativní kryptoměny, kterým se raději vyhnout. 

3 kryptoměny, které za 10 let už nemusí vůbec existovat

Dogecoin

První spekulativní kryptoměnou, které byste se měli vyhnout je meme coin Dogecoin $DOGEUSD+0.1%.

Dogecoin dlouho oslňoval kryptoměnové investory závratnými výnosy. Od začátku listopadu 2020 do začátku května 2021 (doba, kdy Elon Musk o kryptoměně pravidelně říkal svým sledujícím na Twitteru) přinesl Dogecoin výnos více než 27 000 %!

Zdá se, že držitelé Dogecoinu jsou nadšeni potenciálem zvýšené užitečnosti, zejména když Musk, držitel Dogecoinu, souhlasil s koupí Twitteru za 44 miliard dolarů. Ačkoli neexistuje nic hmatatelného, co by spojovalo akvizici Twitteru se zvýšeným využitím Dogecoinu, je těžké ignorovat Muskovy předchozí tweety a memy, které účinně "napumpovaly" Dogecoin jako životaschopný platební token.

https://twitter.com/The_Crypto_Dood/status/1518812496425066496

Dogecoin by však nebyl na tomto seznamu, kdybych si nemyslel, že nemá budoucnost. Jak jsem poukázal výše, na platebních mincích není nic zvlášť zvláštního. Potenciálně by jako platební tokeny mohly fungovat tisíce kryptoprojektů. Díky tomu bude pro Dogecoin neuvěřitelně těžké dlouhodobě vyniknout.

Dalším do očí bijícím problémem Dogecoinu je, že se ani nejedná o populární platební minci. Podle internetového obchodního adresáře Cryptwerk Dogecoin nashromáždil pouze 2 058 obchodníků po celém světě, kteří jej přijímají jako formu platby. Připomeňme, že toto číslo vznikalo více než osm let. I když se transakční poplatky Dogecoinu snížily, počet průměrných denních transakcí v jeho blockchainové síti se za poslední tři roky nezvýšil. Pro představu, stejný počet transakcí, které denně zpracuje Dogecoin, je platební procesor Visa schopen zpracovat přibližně za jednu sekundu.

Přestože byl Dogecoin v loňském roce nejvyhledávanější kryptoměnou v USA, nic nenasvědčuje tomu, že by tato platební mince měla potenciál změnit pravidla hry. Mnohem pravděpodobnější je, že Dogecoin ztratí během následující čtvrtletí i zbytek své hodnoty, které dříve tak rychle nabyl. 

Shiba Inu

Druhou meme kryptoměnou, které je třeba se vyhnout, je token Shiba Inu $SHIBUSD-0.3%.

V loňském roce byla Shiba Inu nezastavitelná. Od 1. ledna 2021 do závěrečného konce roku přinesla společnost SHIB zisky ve výši přibližně 46 000 000 %. Je docela možné, že takové jednoroční zisky už nikdy neuvidíme se opakovat.

https://twitter.com/Crypt0Ch4s3r/status/1519788251132923904

Příliv Shiba Inu v roce 2021 podpořil rozruch na sociálních sítích - v loňském roce byla jednou z nejvyhledávanějších digitálních měn. Jediným největším problémem Shiba Inu je, že postrádá konkurenční výhody a odlišení potřebné k tomu, aby vynikl mezi více než 19 000 kryptoměnami uvedenými na webu CoinMarketCap.com. Ve své podstatě není Shiba Inu ničím jiným než platební mincí postavenou na blockchainu Ethereum.

Pokud potřebujete poslední důvod, proč se SHIB vyhnout, zvažte tento: Historie ukázala, že životní zisky platebních a protokolových tokenů často vedou k reverzím v celkové výši nejméně 93 % (nebo více) během 26 měsíců po jejich příslušných vrcholech. Vzhledem k tomu, že SHIB v roce 2021 dosáhla svého vrcholu , vypadá to, že ji čeká masivní reverze.

ApeCoin

Poslední kryptoměnou, které je třeba se vyhnout, je velmi populární a nově vydaný ApeCoin.

Původně byl ApeCoin distribuován majitelům Bored Ape Yacht Clubu (BAYC) a Mutant Ape Yacht Clubu (MAYC) prostřednictvím airdropu, ale nyní jej lze nalézt na několika kryptoměnových burzách. 

https://twitter.com/PRINTMYMINT/status/1520630188949876737

Hlavním účelem ApeCoin je poskytnout zastupitelný most k zavedení her. Nedávno bylo oznámeno, že ApeCoin bude primárním tokenem pro Otherside, metaverzální herní projekt společnosti Yuga Labs, který byl spuštěn 30. dubna 2022. Yuga je kreativní subjekt, který stojí za BAYC. Vzhledem k tomu, že někteří analytici se domnívají, že metaverze má potenciál v hodnotě několika bilionů dolarů, vzbuzuje brzké spuštění her v metaverzi velký rozruch.

Ačkoli je metaverze slibná, je toho také hodně neznámého. Zejména společnost Yuga toho před vydáním hry Otherside mnoho neprozradila. Drtivé většině projektů metaverza bude trvat hodně dlouho, než dozrají, zejména s ohledem na investice do infrastruktury, která tyto 3D virtuální světy podporuje. Stručně řečeno, APE a Otherside se pravděpodobně nestanou okamžitým hitem.

K výše uvedenému je trochu zarážející, že stávající herní projekty založené na metaverzu, jako je Decentraland a The Sandbox, mají nižší hodnotu než ApeCoin. Je trochu zvláštní, že málo známý projekt metaverzu (Otherside) a jeho protokolový token (APE) mají větší hodnotu než dobře známé a zavedené Decentraland a Sandbox.

Možná ještě znepokojivější je skutečnost, že zájem o NFT rychle ochladl. Během prvního březnového týdne klesl zájem o vyhledávání termínu "NFT" podle Google Trends o 68 % oproti začátku roku. Dokud ApeCoin neprokáže hmatatelnou hodnotu a užitečnost, nemá cenu ho kupovat.

Všechny 3 kryptoměny považuji za vysoce spekulativní a nevidím v nich žádnou přidanou hodnotu. Nejedná se ovšem o investiční doporučení a případné investiční rozhodnutí je jen ve vašich rukách. Problematikou těchto kryptoměn se zabýval analytik Sean Williams. 

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @spritely22 má karmu 497 a je členem této komunity od 17/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Tak meme kryptoměny snad ani nikdo nemůže brát jako seriózní investici

za mě je to čistá spekulace a takový tiket do loterie :d

Možná na druhou stranu docela levná zkušenost. Člověk tomu podlehne, pár tisíc na tom prodělá a už je poučenej a neudělá tu samou chybu s mnohem větší sumou 🤷

Ten hype okolo Ape podle mě nedává ani smysl, však co nového to přináší? nic...

ze to zas jen další horká novinky, za půl roku o Ape nikdo ani nemukne