S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.96 -1.97%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Narazil jsem na jednu zajímavost: Motivace Microsoftu $MSFT-0.2% k velkým investicím do OpenAI pocházela z pocitu, že silně zaostává za Googlem $GOOG+1.1%, podle interního e-mailu, který byl zveřejněn.

Technický ředitel Microsoftu Kevin Scott napsal v roce 2019 ve zprávě Satya Nadellovi a Billu Gatesovi, že je "velmi, velmi znepokojen", když se podíval na mezeru ve schopnostech trénování modelů umělé inteligence mezi úsilím Googlu a Microsoftu.

Co myslíte teď? Dá se vůbec říct, která společnost v tom AI závodu vede?

Vote to see the results! 39 answers already!

Říct se to podle mého nedá. Ten příběh je takový (jak ho chápu já), že Google se AI zabýval o roky dřív než kdy vůbec vznikla iniciativa OpenAI. Když to hodně zjednoduším, tak Google šel cestou trénování, které bylo extrémně komplexní a tím supernáročné na čas (= model se jednu věc učil strašně dlouho). OpenAI šlo cestou LLM, který za cenu menší přenosti dokázal ale být mnohem rychlejší a mnohem rychleji se vyvíjet. To dalo OpenAI kompetitivní výhodu na začátku, Microsoft si toho všiml a dal jim investici. Mezitím tak v Googlu museli kompletně změnit filozofii (switch na LLM) a rychle něco vytvořit. Teď bych ale řekl, že se ten rozdíl začíná zmenšovat. Microsoft má v tuhle chvíli o něco lepší integraci AI do svých produktů (Copilot), ale když se to chvíli pokoušíš fakt používat prakticky, tak mi to zas taková bomba nepřijde. Bing search je furt strašnej i s Copilotem. V EU polovina featur stejně nefunguje pořádně protože regulace. O rozumným fungování v češtině (což neberu jako zásadní problém) se taky zatím mluvit nedá. 

A celkově se zdá, že skoro každá velká tech firma dneska aspiruje na nějakou vlastní AI pro svůj specifický byznys - Amazon, Adobe, Salesforce, Oracle, Palantir, Meta... proto si úplně nemyslím, že AI je téma kde budou 1-2 ultimátní vítězové, kteří přístup k té technologii budou za obrovské peníze prodávat světu a vydělávat na tom.

jako kdyz nevíš co je cíl a vidíš jen to co ti chtějí ukázat bez ohledu na to kde mají " zábrany" těžké vůbec něco kvalifikovaně posoudit

spíš by mě zajímal, ale to se asi nikdy nedozvíme , kde by ten model byl už dnes kdyby neměli zábrany přeci jen nějakých kusých info co občas jsou puštěny ven dochází neustále k úpravám , které AI vyloženě brzdí ( nechávám stranou morální stránku kde i google musel na chvilku vypnout svuj generátor obrazku

ale obecně to podle marketu skrz reklamu apod stále je "nerozhodně" že ty firmy se neválcují a microsoft měl menší koláč z trhu takže výhledově on bude ten kdo asi z toho bude těžit více

Tady opravdu těžko říct. Když to vezmu jako celek, tak jsiu obě dvě společnosti na tom podobně, a rozhodně to není tak, že druhá společnost má mega výhodu a náskok nad tou druhou.